Vědci pracují na revolučním způsobu měření tlaku. Bude stačit selfie

Vědci pracují na revolučním způsobu měření tlaku. Bude stačit selfie
  • Krátké video změří pulzování proteinů
  • Podle toho lze pomocí strojového učení odvodit krevní tlak
  • Metoda nefunguje korektně pro lidi s tmavší pletí

Vysoký krevní tlak je jedna z velkých civilizačních nemocí a jeho nebezpečí spočívá zejména v tom, že nijak nebolí nebo nemá jiné varovné příznaky – až do doby, než je příliš pozdě. Současné měření pomocí manžet sice není nijak složité a zvládnou ho i laici, ale pořád vyžaduje určitou výbavu.

Tým kanadských a čínských vědců pracuje na metodě, která by pro rychlé orientační měření vyžadovala pouze mobilní telefon, se kterým si pořídíte selfie, respektive krátké video. Jádrem celé metody je pak transdermální optické zobrazování, které využívá viditelné světlo k detekci proteinů pulzujících pod vaší kůží. Pomocí strojového učení lze takto změřit krevní tlak s 95% přesností.

Tlakoměr

Vznik metody je přitom poměrně kuriózní. Jeden z vědců pro qz.com popisuje, že jeho primárním cílem bylo vytvoření jednoduchého detektoru lži pro mobilní telefony. Při lhaní se totiž mění některé tělesné parametry, včetně prokrvení podkožních tkání.

Před vědeckým týmem ale leží ještě jeden problém, který je poměrně pikantní a v dnešní době obzvláště citlivý. Drtivá většina testovaných subjektů byli běloši nebo asiaté, u nichž metoda funguje poměrně spolehlivě. Nicméně pro jiná etnika s tmavšími odstíny kůže už spolehlivost klesá. Vědci proto pracují na detekci jiných proteinů než je hemoglobin, aby tuto metodu zpřístupnili pro všechny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze