Vědci vytvořili malé robotické rybičky, které umí sbírat mikroplasty z oceánů

Vědci vytvořili malé robotické rybičky, které umí sbírat mikroplasty z oceánů
Fotografie: unsplash.com
  • Rybičky jsou dlouhé pouhých 13 mm a mohou plavat rychlostí 30 milimetrů za sekundu
  • Jsou vyrobeny z materiálu, který je pružný a dokáže unést až 5 kg závaží
  • Rybky dokáží adsorbovat volně plovoucí části mikroplastů

Vědci zkonstruovali malé robotické rybky, které jsou naprogramované tak, aby na sebe dokázaly navázat mikroplasty z moří a oceánů. Mikroplasty jsou malé plastové částice, které se oddělují od větších plastových věcí, které používáme každý den. Podle theguardian.com jsou jedním z největších ekologických problémů 21. století, protože je velmi těžké je nalézt a odstranit. Mohou se dostat do pitné vody nebo potravin, a tím poškodit životní prostředí a zdraví lidí i zvířat.

„Je velmi důležité vyvinout robota, který by sbíral a vzorkoval škodlivé mikroplasty z vodního prostředí,“ uvedl jeden z hlavních autorů studie a výzkumník Institutu výzkumu polymerů Sečuánské univerzity Yuyan Wang. Vědci ze Sečuánské univerzity objevili inovativní řešení pro sledování znečišťujících látek ve vodě. Navrhli malou robotickou rybičku s vlastním pohonem, která zachytí volně plovoucí mikroplasty. Navíc je vyrobena z takového materiálu, který se dokáže sám opravit, pokud by se třeba pořezal. Rybička je dlouhá pouhých 13 mm a díky světelnému laserovému systému v jejím ocasu uplave až 30 milimetrů za sekundu.


Vědci se při konstrukci nechali inspirovat mořem. Konkrétně při výběru materiálu. Použili perleť, což je vnitřní obal lastur škeblí. Tým vědců vytvořil materiál podobný perleti vrstvením různých mikroskopických molekul podle specifického chemického gradientu perleti. Díky tomu jsou rybky pružné a mohou unést až 5 kg závaží. Nejdůležitější je, že bionické rybky mohou adsorbovat volně plovoucí části mikroplastů, protože organická barviva, antibiotika a těžké kovy v mikroplastech mají silné chemické vazby a elektrostatické interakce právě s tímto materiálem.

„Poté, co roboti shromáždí mikroplasty ve vodě, mohou výzkumníci dále analyzovat složení a fyziologickou toxicitu mikroplastů,“ dodal Yuyan Wang. Výzkum je ale zatím v začátcích a bude potřeba dalších studií. Hlavně toho, jak by takové rybičky mohly fungovat v reálném světě. Nyní rybičky umí plavat pouze na hladině, takže je potřeba zapracovat na funkčně složitějších robotických rybách, které budou umět plavat a sbírat mikroplasty i pod hladinou. „Myslím, že nanotechnologie je velkým příslibem pro stopovou adsorpci, sběr a detekci znečišťujících látek, zlepšuje efektivitu zásahů a zároveň snižuje provozní náklady,“ dodává autor studie, která byla zveřejněná v odborném časopise Nano Letters.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze