Vědci vyvinuli průhledný solární panel s životností 30 let

Vědci vyvinuli průhledný solární panel s životností 30 let
Fotografie: University of Michigan
  • Využívá materiály na bázi uhlíku
  • Má srovnatelnou účinnost s klasickým řešením
  • Jednou by mohly tvořit pláště celých budov

Solární panely představují ekologický způsob získávání elektřiny. To se ale ne vždy obejde bez nepříznivých vedlejších jevů. Kupříkladu dnešní sluneční farmy zaberou velkou plochu a také mění charakter krajiny. Tento problém by mohl řešit objev vědců z University of Michigan, který se dá popsat jako průhledný solární panel s velmi dlouhou životností.

solar cell

Hlavní myšlenka spočívá v přechodu od materiálů na bázi křemíku k těm založeným na uhlíku. Ty už jsou známé delší dobu, ale jejich nevýhodou byla výrazně nižší účinnost. Drobnými úpravami se však podařilo dosáhnout účinnosti okolo 18 %, což je hodnota srovnatelná se stávající technologií.

V současné době je průhlednost modulu 40 %, ale tým věří, že ji v budoucnu dokáže zlepšit na 60 %. Jejich materiál se dá připravit i jako kapalina a tým očekává, že výrobní náklady budou nízké. Inženýři zjistili, že jejich průhledné solární panely si zachovají 80% účinnost i po 30 letech. Jako typické využité se tak nabízejí pláště moderních budov, které by mohly v ideálním případě učit stavbu energeticky soběstačnou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze