Vegetariánky jsou náchylnější na zlomeniny kyčle

Vegetariánky jsou náchylnější na zlomeniny kyčle
Fotografie: unsplash.com
  • Studie byla vedena po dobu 20 let na britských ženách středního věku
  • Zúčastnilo se jí na 26 000 žen, které měly různé stravovací návyky
  • Výsledkem bylo, že vegetariánská strava může znamenat nižší příjem živin pro zdravý růst kostí a svalů

Výzkum University of Leeds zkoumal během 20 let na britských ženách středního věku (35 až 69 let) riziko zlomeniny kyčle. Mezi 26 318 ženami byly příležitostné konzumentky masa i ty, co ho jedí pravidelně, vegetariánky a ženy, které jedí ryby, maso ovšem ne. Za tuto dobu bylo evidováno 822 případů zlomenin kyčle a po úpravě faktorů, jako je kouření, věk a další, byly vegetariánky jedinou dietní skupinou, která měla zvýšené riziko zlomeniny kyčle. Vědci však i po této studii zdůraznili, že bude potřeba dalšího výzkumu pro upřesnění příčin, proč byly vegetariánky vystaveny většímu riziku zlomeniny kyčle.

Naše studie zdůrazňuje potenciální obavy týkající se rizika zlomeniny kyčle u žen, které mají vegetariánskou stravu. Neznamená to však varování lidí, aby opustili vegetariánskou stravu,“ řekl hlavní autor studie James Webster a dále uvedl, že vegetariánská strava může být zdravá i nezdravá, stejně jako jiné diety, které maso a jiné živočišné produkty obsahují. „Vegetariánská strava znamená často nižší příjem živin, což souvisí se zdravím kostí a svalů. Tyto typy živin jsou obecně hojnější v mase a jiných živočišných produktech než v rostlinách,“ dodal Webster.


Vegetariánská strava se v posledních letech stává stále populárnější, jelikož je považována za zdravější, dietnější a snížení spotřeby živočišných produktů je také spojeno s klimatickou změnou a vypouštění oxidu uhličitého. „Rostlinná strava je spojována se špatným zdravím kostí, ale chybí důkazy o souvislostech s rizikem zlomeniny kyčle. Tato studie je důležitým krokem k pochopení potenciálního rizika, které by rostlinná strava mohla představovat,“ uvedla spoluautorka studie Janet Cadeová.

Studie také zjistila, že průměrné BMI mezi vegetariánkami bylo nižší než mezi běžnými strávníky masa. Již předchozí výzkum podle eurekalert.org prokázal, že nižší BMI má souvislost s vyšším rizikem zlomeniny kyčle. Spoluautor studie Dr. Darren Greenwood však uvedl, že je potřeba dalšího výzkumu i u mužů, aby se potvrdilo, zda budou výsledky podobné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze