Velká raketa si žádá velké nářadí. Musk ukázal nosič chystané rakety BFR

Velká raketa si žádá velké nářadí. Musk ukázal nosič chystané rakety BFR
  • Raketa BFR z dílen SpaceX má sloužit pro meziplanetární transport nákladu a lidí
  • Tato rekordy lámající rakety má podstoupit první testy již příští rok a v roce 2022 by měla proběhnout první mise na Mars
  • Práce na ní jsou očividně v plném proudu, jelikož Musk zveřejnil první fotografii nástroje, pomocí kterého se bude konstruovat trup BFR

Pro zkonstruování obrovské rakety schopné meziplanetárních cest, jakou má „BFR“ („Big Falcon Rocket“) být, je zapotřebí také obřích nástrojů, pomocí kterých ji vytvoříte. Elon Musk dnes zveřejnil na Instagramu první fotku pomocného konstrukčního nosiče, kolem kterého bude hlavní trup rakety BFR vznikat. Pro porovnání můžete vidět na fotce nový automobil Tesla Model 3, který se krčí ve stínu tohoto gigantického nástroje.

SpaceX main body tool for the BFR interplanetary spaceship

Příspěvek sdílený Elon Musk (@elonmusk),


Velká část rakety BFR (nebo „Big Fucking Rocket“, jak jí Musk rád nazývá) má být přitom vyrobena z uhlíkových vláken a má se stát hlavním prostředkem pro dopravení zásob a vybavení nejen na oběžnou dráhu, ale především na Měsíc, Mars a dále. Zároveň má ovšem později sloužit pro ten nejvyšší a nejnebezpečnější cíl, a sice dopravení lidské posádky na Měsíc, ale především Muskův vysněný Mars.

Právě proto před pár týdny Musk uvedl, že nyní směřuje většinu své pozornosti právě na vývoj BFR, jejíž výroba již podle všeho začala a měla by se dočkat prvního testu již příští rok. Vzhledem k Muskově povaze a reputaci bychom však na tyto sliby moc nedali.

Průměr hlavního trupu rakety má být více jak 9 metrů, celková délka se má zastavit u 48 metrů a do vzduchu jí má vynést 31 obřích motorů Raptor, které mají dodat rekordní tah. Verze upravená pro dopravu lidí na Mars má přitom vynést do vesmíru zhruba 100 osob ve 40 speciálních kabinách. Nejdříve však poletí raketa k „Rudé planetě“ pouze s nákladem, a to podle Muskových plánů již v roce 2022.

Zdroje: instagram.com, geekwire.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze