Virgin Orbit kupuje další dvě letadla pro vynášení satelitů do vesmíru

Virgin Orbit kupuje další dvě letadla pro vynášení satelitů do vesmíru
Fotografie: Virgin Orbit
  • Společnost podepsala smlouvu s L3Harris na dodávku dalších dvou upravených letadel
  • L3Harris již dříve dodal nosné letadlo Cosmic girl, které má za sebou tři úspěšné mise
  • První upravený Boeing 747 by měla společnost dodat do konce roku 2023

Společnost Virgin Orbit oznámila, že podepsala smlouvu o koupi dvou nových letadel od společnosti L3Harris. Tato společnost dodala i předchozí letadlo „Cosmic girl“. Jedná se o upravený Jumbo Jet 747 k vynesení malých satelitů na oběžnou dráhu. Raketa LouncherOne je připojena pod křídlem nosného letadla. Aby mohla společnost navýšit své starty, rozhodla se pro nákup dalších letadel.

Virgin Orbit má za sebou zatím čtyři starty. První zkušební let v květnu 2020 byl neúspěšný, další tři komerční mise ale již byly úspěšné a rozmístily na oběžnou dráhu celkem 26 satelitů. Pro všechny mise byla využita právě Cosmic girl, což bylo doposud jediné nosné letadlo společnosti. Díky L3Harris získá další dva upravené Boeingy 747.


L3Harris upraví jedno z nově získaných letadel tak, aby sloužilo jako přídavná vzdušná odpalovací rampa pro službu vypouštění malých satelitů Virgin Orbit, s dodáním očekávaným v roce 2023,“ uvedli zástupci Virgin Orbit. Společnost však neuvedla datum dodání druhého letadla. Další start plánuje Virgin Orbit z kosmodromu Cornwall v jihozápadní Anglii a měl by proběhnout letos v létě. Cosmic girl vynese testovací družice pro americký Národní úřad pro průzkum (NRO). Tento start bude představovat úplně první orbitální let z Velké Británie. Doposud společnost startovala vždy z Kalifornie, do budoucna chce však své starty rozšířit do celého světa.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze