Virgin Orbit plánuje pomocí Boeingu 747 vynést raketu do vesmíru

Virgin Orbit plánuje pomocí Boeingu 747 vynést raketu do vesmíru
Fotografie: Virgin Orbit
  • Letadlo se nachází v Anglii, kde provede v listopadu start s raketou LauncherOne
  • Pro Virgin Orbit to bude první mezinárodní start
  • Raketa bude při startu připevněna pod křídlem letadla, které ji později vypustí na cestu k oběžné dráze

Společnost Virgin Orbit poskytuje službu vypouštění malých satelitů na oběžnou dráhu Země pomocí dvoustupňové rakety LauncherOne. Poprvé se úspěšně podařilo rozmístit satelity na oběžné dráze minulý rok v lednu. Start rakety však probíhá trochu jinak, než je tomu například u SpaceX nebo NASA – raketa je připevněna u speciálně předělaného letadla Boeing 747 pojmenovaného Cosmic Girl.

Letadlo se nyní přemístilo na jihozápadní cíp Anglie, kde se nachází letiště Newquay a provádí zde zkušební lety, aby se mohlo příští měsíc zúčastnit prvního orbitálního letu ze Spojeného království. Startovat bude z kosmodromu Cornwall, který má 2,7 kilometru dlouhou dráhu. Pro Virgin Orbit to bude představovat první mezinárodní start a i pro Spojené království tento start bude prvním do vesmíru.


Raketa LauncherOne bude připevněna pod křídlem a jakmile letadlo dosáhne výšky 10 000 metrů, raketu vypustí. Ta bude pokračovat na nízkou oběžnou dráhu Země, kde vypustí sedm satelitů. Cosmic Girl minulý týden absolvovala téměř tříhodinový zkušební let kolem Cornwallu. „Je úžasný pocit přivézt Cosmic Girl do Spojeného království. Od prvního startu ve Spojeném království na kosmodromu Cornwall nás dělí týdny, takže to začíná být realita,“ uvedl pro cnn.com hlavní pilot Virgin Orbit Matthew Stannard, který s Boeingem poletí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze