Vodafone šlape na plyn: rychlost pevného internetu se přiblíží 10 Gb/s

Vodafone šlape na plyn: rychlost pevného internetu se přiblíží 10 Gb/s
Fotografie: Bench Accounting, unsplash.com
  • Do modernizace Vodafone investuje přes tři miliardy korun
  • Již nyní pokrývá sítěmi 5G 70 % populace
  • Rychlost 1 Gb/s využívá díky Vodafonu přes 1,6 milionu domácností

Vodafone jako gigabitový lídr na poli pevného internetu zainvestuje v budoucích letech do modernizace sítě další více než tři miliardy korun. Postupné technické kroky už započnou letos v létě, kdy se Vodafone zaměří na zlepšení zákaznické zkušenosti a drobná rychlostní vylepšení. V budoucnu by však kapacita připojení pevným internetem mohla dále vzrůst až na 10 Gb/s.

Rychlost přes 1 Gb/S dostupná více než 1,6 milionu domácností

Vodafone chce svou digitální infrastrukturou výrazně přispět k tomu, aby se Česko zařadilo mezi nejvyspělejší země světa, a to včetně mobilní sítě 5G, kterou firma pokrývá aktuálně 70 % populace, což je nejvíce ze všech operátorů. Pokud jde o pevný internet, už dnes se rychlostí 1 Gb/s může díky Vodafonu připojit více než 1,6 milionu domácností a firem, přičemž podle operátora žádná jiná společnost nenabízí v Česku tak rozsáhlé pokrytí s tak vysokou rychlostí připojení.

Po koupi společnosti UPC a spuštění gigabitového internetu v létě 2020 teď Vodafone startuje generační obměnu své pevné sítě. Modernizace začne v letošním červnu a firma do ní (navíc oproti běžnému rozvoji) investuje přes tři miliardy korun.

Standard DOCSIS 4.0 nabídne kapacitu pro stahování dat až 10 Gb/s.

Díky modernizaci, která v následujících pěti letech zahrnuje nasazení nových technologií i výměnu použitých prvků sítě spolu s rozšířením optické infrastruktury, bude pevná síť Vodafonu fungovat na standardu nazvaném DOCSIS 4.0. Ten nabídne kapacitu pro stahování dat až 10 Gb/s a kapacitu odeslání až 6 Gb/s. To v praxi umožní třeba nahrát zálohu disku osobního počítače do cloudu za pár minut.

Dat se přeneslo čtyřnásobně víc

Objem přenesených dat v naší pevné síti roste dlouhodobě a vývoj výrazně ovlivnila pandemie koronaviru, především práce i výuka z domova. Celkově provoz v naší pevné síti vzrostl za posledních pět let čtyřnásobně. Aktuální investice zajistí, že budeme velmi dobře připraveni na potřeby zákazníků i v budoucnu,“ říká Petr Dvořák, generální ředitel společnosti Vodafone Czech Republic.

Výhodou bude i to, že zákazník získá přístup k zásadně modernizované infrastruktuře, rychlostem i větší stabilitě bez nutnosti výměny domovních rozvodů,“ dodává Jan Kohout, viceprezident Vodafonu pro strategii a integraci.

Investice i do mobilní sítě

Dodatečné miliardové investice se týkají také mobilní sítě Vodafonu, už teď je to znát například v pokrytí nejmodernější sítí 5G. V jejím dosahu už je 70 % populace, tedy přes 7 milionů obyvatel, a Vodafone je v této oblasti jasným lídrem. Pro zákazníky to znamená nejen benefity v podobě vyšších rychlostí a větší kapacity sítě, ale brzy i nových služeb.

Příkladem jsou nová průmyslová řešení, třeba mobilní privátní síť (MPN – anglicky Mobile Private Network), která využívá stejné prvky infrastruktury jako veřejná mobilní síť s tím rozdílem, že svou privátní síť má firma pouze pro sebe. Takové řešení umožňuje stříhat dráty a připojovat třeba výrobní linky flexibilně podle aktuální situace.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze