Výstup do vesmíru na ISS skončil dříve kvůli potížím se skafandrem

Výstup do vesmíru na ISS skončil dříve kvůli potížím se skafandrem
Fotografie: NASA
  • Ruští kosmonauti měli ve vesmíru instalovat různá zařízení na robotickém rameni
  • Po dvou hodinách mimo vesmírnou stanici ohlásil jeden z kosmonautů problém s baterií ve skafandru
  • Výstup do vesmíru byl ukončen předčasně po 4 hodinách

Včera odpoledne středoevropského času proběhl na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) výstup do vesmíru. Ruští kosmonauti Oleg Artěmjev, který je zároveň velitelem Expedice 67, a palubní inženýr Denis Matveev, zahájili výstup do vesmíru před čtvrtou hodinou odpolední SELČ. Ve vesmíru měli strávit přibližně 6,5 hodiny, ale po dvou hodinách došlo k problému u Artěmjevova skafandru Orlan a výstup byl předčasně ukončen.

Poté, co Artěmjev ohlásil kolísání napětí v baterii svého skafandru, nařídilo mu řídící středisko v Moskvě vrátit se do přechodové komory Poisk. „Všechno zahoď a začni se hned vracet!“ řekl podle space.com bývalý kosmonaut a letový ředitel ruského segmentu vesmírné stanice Vladimir Solovjov. Kosmonaut však nebyl v žádném bezprostředním nebezpečí, hrozilo však, že pokud by se skafandr zcela odpojil, nemohl by komunikovat s Matveevem ani dispečery.

Artěmjev se vrátil do přechodové komory po dvou a půl hodinách strávených ve vesmíru. NASA uvedla, že oba kosmonauti měli při výstupu nainstalovat kamery na evropské robotické rameno, otestovat zpevňující mechanismus na rameni, který by měl usnadnit uchopení užitečného zatížení, a provést další úkony. Než byl výstup přerušen, stihli pouze nainstalovat obě kamery a odstranili tepelnou izolaci. Ostatní naplánované operace byly odloženy na další výstup. Matveev před vrácením do přechodové komory vyčkal, než se rameno vrátí do bezpečné konfigurace a výstup do vesmíru byl oficiálně ukončen po 4 hodinách a 1 minutě.

Poté, co bude na evropském robotickém rameni vše správně rozmístěno a uspořádáno, bude se používat k přesunu nákladu a vybavení mimo ruskou část vesmírné stanice. Rameno, které poskytla Evropská vesmírná agentura, se tak přidá k Canadarm2 postaveném v Kanadě a japonskému rameni Kibo. Tyto již připevněná ramena podporují údržbu a provoz na vnější straně ISS.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze