Wandelbots učí roboty pohybovat se na základě sledování lidských protějšků

Wandelbots učí roboty pohybovat se na základě sledování lidských protějšků
  • Stačí, aby si lidský pracovník navlékl speciální oblek protkaný senzory a předváděl pohyby, které má robot vykonávat
  • Technologie je časově úspornější než tradiční programování
  • Už nyní používá tento produkt od Wandelbots několik velkých výrobců a příští rok chce společnost uvést svůj výtvor oficiálně na komerční trh

Vývoj robotiky neustále uhání kupředu a mnoho lidí v této oblasti nalezlo svou budoucnost. Stejně je to i se společností Wandelbots, která sice založila vlastní startup teprve před 2 týdny, ale už nyní se může pochlubit celou řadou úspěchů a zajímavých technologií. Jedná se o německou společnost, jež se soustředí na vývoj nositelných technologií, které mají vyřešit ty největší problémy robotiky. Práce na nich trvají již přes 2 roky.

Prvním velkým vynálezem z jejich dílny je senzory posetý oblek, pomocí kterého může člověk demonstrovat pohyby a pracovní úkony robotovi, který se je tímto způsobem naučí replikovat. Díky tomuto systému se tedy robot naučí, co má přesně dělat bez nutného nastavování zkušeným programátorem. Jiné projekty Wandelbots dokonce fungují čistě na snímání pohybu člověka robotem, který se tak učí, ale taková technologie ještě není dostatečně doladěna.

Prozatím se tedy společnost spoléhá na již zmíněný oblek, který je posetý řadou 9osých senzorů. Ty posílají údaje z magnetometrů, údaje o poloze a mnoho dalších dat do počítače a ten na jejich základě vytvoří model chování robota. Systém se zároveň učí z opakovaných demonstrací, čímž si neustále vylepšuje svůj model daného úkonu a zvyšuje se jeho přesnost. K tomuto modelu má ovšem přístup stále i člověk, který může na počítači pohyby robota doupravit k dokonalosti.

Wandelbots učí roboty pohybem

K bezproblémovému pracovnímu nasazení robota je tak stále potřeba trocha programování z lidské strany, ale dle slov spoluzakladatele Wandelbots Christiana Piechnicka může být tento proces značně urychlen. Typické naprogramování robotů stojí přibližně 50 tisíc dolarů (přes milion korun) a zabere dlouhou dobu. Řešení od Wandelbots má však tento proces zkrátit až 20násobně na jeden týden a zároveň bude trénink robota až 20krát levnější.

Navíc je dnes prý velmi těžké najít skutečně dobré programátory, kteří by si s roboty věděli rady. Díky Wandelbots by ovšem nebylo potřeba shánět tolik pracovníků, čímž by se práce zefektivnila. Piechnick dále doplnil, že společnost spolupracuje už nyní s několika většími výrobci elektroniky a příští rok by se měla jejich technologie dostat ještě do více továren a výrobních středisek. Komerčně dostupný má být přitom výtvor z dílen Wandelbots taktéž příští rok, přičemž jeho tvůrci doufají, že jejich technologie tak výrazně zrychlí výrobní procesy po celém světě.

Zdroje: techcrunch.com, wandelbots.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze