Webbův teleskop bude mít ve vesmíru pomocníka – teleskop Nancy Grace Roman

Webbův teleskop bude mít ve vesmíru pomocníka – teleskop Nancy Grace Roman
Fotografie: NASA
  • Dalekohled by měl být vypuštěn v roce 2026 na stejné místo, kde se nyní nachází Webbův teleskop
  • NASA uzavřela kontrakt se SpaceX ve výši 255 milionů dolarů na vypuštění observatoře
  • Teleskop Nancy Grace Roman bude ve vesmíru zkoumat temnou energii a temnou hmotu

Nancy Grace Roman Space Telescope je observatoř nové generace, která bude studovat vesmír velmi podobně jako teleskop Jamese Webba. Dalekohled bude studovat temnou energii a temnou hmotu, exoplanety a jiné planetární vědy. Teleskop má obrovské zorné pole, které bude vytvářet snímky v infračerveném světle. Ty budou přibližně 200krát větší, než jaké může poskytnout Hubbleův teleskop. Observatoř prošla minulý rok kompletním přezkoumáním návrhu a aktuálně ji tým testuje, aby se ujistil, že její konstrukce zvládne start i pobyt ve vesmíru.

Agentura pro start mise udělila kontrakt NASA Launch Services II (NLS) společnosti SpaceX. Jedná se smlouvu na dobu neurčitou i na neurčité množství. Celkové náklady pro NASA na vypuštění dalekohledu jsou přibližně 255 milionů dolarů (6,2 miliard korun). Podle NASA tato částka zahrnuje kromě startu i veškeré náklady související s misí.


Start je aktuálně naplánován na říjen 2026 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Smlouva byla uzavřena na mnohem vyšší částku, než zaplatila NASA za předchozí starty v nosné raketě Falcon heavy a nejspíše nešlo jen o navýšení z důvodu inflace, ale také fakt, že SpaceX pro tak velký náklad neměl konkurenci. Ostatní společnosti jako například Blue Origin teprve nosné rakety testují. Celkové náklady na misi se tak již vyšplhaly na 4,32 miliardy dolarů (104,8 miliard korun).

Teleskop o hmotnosti přibližně 4,2 tuny bude vybaven 2,4metrovým základním zrcadlem, které NASA dostala před deseti lety od Národního úřadu pro průzkum (NRO). Ve vesmíru bude pobývat na stejném místě jako Webbův teleskop, tedy v Lagrangeově bodě 2, který se nachází 1,5 milionu kilometrů daleko od Země směrem ke Slunci. Teleskop se dříve jmenoval Wide Field InfraRed Survey Telescope (WFIRST), ale byl přejmenován na počest Dr. Nancy Grace Roman za její mimořádnou práci v NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze