Webbův teleskop dokončil test pro sledování pohybujícího se objektu

Webbův teleskop dokončil test pro sledování pohybujícího se objektu
Fotografie: NASA
  • Pro test si zvolili asteroid nacházející se v naší Sluneční soustavě
  • Tým plánuje pozorovat planety Uran a Neptun i měsíc Jupitera Europu

Webbův vesmírný teleskop je téměř připraven spustit se do plného provozu. Po zaostření veškerých vědeckých přístrojů a ochlazení přístroje MIRI téměř na absolutní nulu se tým zaměřil na pozorování pohybujícího se objektu. Teleskop už ukázal, že snímky hvězd umí v té doposud nejvyšší kvalitě. Jak je to ale s pozorováním pohybujících se planet, komet nebo asteroidů?

Webbův teleskop musí být schopen zaměřit a sledovat pohybující se vesmírná tělesa tak, aby byl schopen získat ostré snímky. Jeho tým nedávno dokončil první test pro pozorování pohybujícího se objektu a test potvrdil, že je teleskop schopný jej sledovat a získat ostré snímky. „Jsem opravdu nadšená z nadcházejícího prvního roku vědecké činnosti Webba a vedu tým stejně nadšených astronomů, kteří touží začít stahovat data. Webb dokáže detekovat slabé světlo nejstarších galaxií, ale můj tým bude pozorovat objekty mnohem blíže k domovu. Využijí Webba k odhalení některých záhad naší vlastní Sluneční soustavy,“ uvedla Heidi Hammel, Webbova interdisciplinární vědkyně pro pozorování sluneční soustavy.


Pro provedení testu využil tým asteroid, který se nachází v naší Sluneční soustavě. Asteroid s názvem 6481 Tenzing byl pojmenován po Tenzingu Norgayovi, který byl mezi prvními, kteří dosáhli vrcholu Mount Everestu.

Tým chce pozorovat vzdálené planety jako Uran a Neptun a Kuiperův pás. Podle NASA totiž do některých míst není možné vyslat kosmické lodě. Místa, která pozoroval Hubbleův vesmírný dalekohled, bude nyní pozorovat i Webbův teleskop. Například Jupiterův měsíc Europa je již dlouho sledován, jelikož se pod jeho povrchem nejspíše nachází rozsáhlé oceány slané vody. Webbův teleskop může poskytnout ostré snímky a sledovat povrch měsíce i jeho geologii jako žádný jiný přístroj před ním.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze