Teleskop Jamese Webba přináší pohled na vesmír v infračerveném světle

Teleskop Jamese Webba přináší pohled na vesmír v infračerveném světle
Fotografie: NASA
  • Senzor jemného navádění není primárně určen pro pořizování snímků, ale během testování se tým rozhodl pro jejich zaslání
  • Přístroj během 32 hodin pořídil 72 expozic
  • Snímek zobrazuje hluboký vesmír v infračervených barvách

Do zveřejnění prvního celobarevného snímku zbývá ještě několik dní a tým Jamese Webba stále dokončuje kontrolu všech jeho přístrojů. Teleskop nedávno zachytil senzorem jemného navádění (FGS) vyvinutým Kanadskou kosmickou agenturou pohled na hvězdy a galaxie. Jeho primárním úkolem je zobrazování s přesným zaměřením. Snímky je však také schopen zachytit, ty se však obvykle neukládají. Vzhledem k omezené komunikaci mezi teleskopem a Zemí se zasílají nasbíraná data pouze ze dvou přístrojů.

Během testu stability, který probíhal v květnu, tým napadlo, že by snímky ponechal a data zaslal na Zemi. V tu chvíli se totiž teleskop nacházel v pozici, kdy byl přenos dat možný. Ačkoliv FGS není primárně určen k vytváření snímků, výsledkem byl ostrý obraz i těch nejslabších objektů v infračerveném světle. Během 32 hodin nasbíral FGS 72 expozic a podle vědců patří tyto snímky mezi nejvzdálenější, které byly ve vesmíru pořízeny. Jelikož přístroj nepoužívá žádné barevné filtry, nelze určovat stáří těchto hvězd, ani je nijak studovat.

Když byl pořízen tento snímek, byl jsem nadšený, že jsem jasně viděl všechny podrobné struktury v těchto slabých galaxiích,“ řekl Neil Rowlands, programový vědec pro Webbův přístroj FGS. Ačkoliv se zdá snímek ostrý, není dokonalý kvůli takzvanému „dithering efektu“. Ten nastane, když teleskop mezi každou expozicí upraví svoji polohu a způsobuje také ve středu hvězd černé tečky.


Nejslabší kapky na tomto snímku jsou přesně ty typy slabých galaxií, které bude Webb studovat v prvním roce svých vědeckých operací,“ řekla Jane Rigby, vědecká pracovnice pro teleskop. NASA uvedla, že senzor jemného navádění bude jediným přístrojem, který bude použit při každém Webbově pozorování. Přístroj teleskop navede k cíli a zachová přesnost pro to, aby se mohl soustředit na danou misi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze