Webbův teleskop se zaměřil na exoplanetu, která se podobá Zemi

Webbův teleskop se zaměřil na exoplanetu, která se podobá Zemi
Fotografie: NASA
  • Exoplaneta TRAPPIST-1e se nejvíce podobá Zemi, má však o 40 % menší hmotnost
  • Pomocí počítačové simulace bylo zjištěno, jak by se exoplaneta chovala při nárůstu skleníkových plynů
  • Vědci vytvořili rámec, podle kterého se v budoucnu mohou hledat planety vhodné pro život

Nový projekt vedený Dr. Assafem Hochmanem z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě ve spolupráci s vědci z univerzity v Marylandu se zaměřil s pomocí Webbova teleskopu na exoplanetu TRAPPIST-1e a díky tomu se podařilo vyvinout rámec, který pomůže studovat atmosféry vzdálených planet i lokalizovat planety vhodné pro lidi, aniž by je někdo musel navštívit.

Exoplaneta TRAPPIST-1e je jednou ze sedmi planet systému TRAPPIST-1 a nachází se od Země asi 40 světelných let. Podle vědců je všech sedm planet terestrických, tedy kamenných stejně jako Země. TRAPPIST-1 leží v souhvězdí Vodnáře a předpokládá se, že tyto exoplanety jsou zatím nejvhodnějšími kandidáty pro život. Hned tři planety se totiž nachází v takzvané obyvatelné zóně a mohly by obsahovat kapalnou vodu. Planety obíhají kolem své hvězdy až stonásobně blíže než Země, jelikož jejich hvězda produkuje téměř tisíckrát méně záření než Slunce.


Výzkumníci použili počítač k simulaci klimatu exoplanety TRAPPIST-1e, která je nejvíce podobná Zemi, ale má o 40 % menší hmotnost. U simulace provedli nárůst skleníkových plynů a vliv oxidu uhličitého na povětrnostní podmínky, poté tým porovnal simulaci u TRAPPIST-1e se Zemí. „Tyto dvě proměnné jsou zásadní pro existenci života na jiných planetách a nyní jsou poprvé v historii hloubkově studovány,“ řekl Hochman. Tým zjistil, že TRAPPIST-1e má atmosféru, která reaguje na skleníkové plyny daleko více než Země, což by znamenalo, že na této planetě by docházelo k extrémnějším klimatickým změnám než na Zemi.

Tento rozdíl by však mohl být způsoben tím, že je exoplaneta slapově uzamčena – tedy má jednu stranu trvale obrácenou ke své hvězdě a druhá je trvale od ní odvrácena. „Výzkumný rámec, který jsme vyvinuli, spolu s pozorovacími daty z Webbova vesmírného teleskopu umožní vědcům efektivně zhodnotit atmosféru mnoha jiných planet, aniž by museli vyslat vesmírnou posádku, která by je fyzicky navštívila. To nám v budoucnu pomůže s rozhodnutím o tom, které planety jsou vhodnými kandidáty pro lidské osídlení a možná i pro nalezení života,“ doplnil Hochman.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze