Webbův teleskop sleduje formování galaxií kolem červeného kvasaru

Webbův teleskop sleduje formování galaxií kolem červeného kvasaru
Fotografie: NASA
  • Obrovský červený kvasar existoval asi před 11,5 miliardami let
  • K červené barvě dopomáhá takzvaný rudý posuv, který světlo po cestě natahuje

Astronomové díky vesmírnému teleskopu Jamese Webba objevili shluk galaxií, které se formují kolem červeného kvasaru. Ve středu kvasaru se nachází obrovská černá díra, která pohlcuje vše okolo. Sledovaný kvasar pojmenovaný SDSS J165202.64+172852.3 je starý 11,5 miliard let. Jeho sytě červená barva je umocněna takzvaným rudým posuvem, který vzniká rozpínáním vesmíru, světlo se tak po cestě k nám natahuje. Jelikož Webbův teleskop dokáže zachytit světlo i v těch nejslabších infračervených vlnových délkách, k pozorování této oblasti se dokonale hodí.

Tento kvasar je podle NASA jedním z nejmocnějších, jaké kdy byly na takovou vzdálenost spatřeny. Pozorování poskytuje příležitost vidět, jak se sloučily rané galaxie a vytvořily vesmír tak, jak jej dnes vidíme. Astronomové ke zkoumání pohybu prachu, plynu a hvězdného materiálu použili přístroj Near Infrared Spectrograph (NIRSpec) – ten dokáže shromažďovat data v celém zorném poli dalekohledu najednou. Tím, že nemusí být zaměřen pouze na jeden bod, umožňuje zkoumat kvasar, jeho galaxii i okolí.


Díky NIRSpec mohli astronomové potvrdit tři galaxie, které se u kvasaru nacházejí a propojují se. „V této rané době je známo jen málo protokupů galaxií. Je těžké je najít a jen málo z nich mělo čas se zformovat od velkého třesku,“ řekla astronomka Dominika Wylezalek. Tyto tři galaxie kolem sebe obíhají obrovskou rychlostí, což značí velké množství temné hmoty. Tím, že se navíc nacházejí blízko kvasaru, vědci předpokládají, že se jedná o jednu z nejhustších známých oblastí, kde se v raném vesmíru formovaly galaxie.

Náš první pohled na data rychle odhalil jasné známky velkých interakcí mezi sousedními galaxiemi. Citlivost přístroje NIRSpec byla okamžitě zřejmá a bylo jasné, že jsme v nové éře infračervené spektroskopie,“ řekl člen týmu Andrey Vayner. Díky Webbovu teleskopu je tak možné dívat se zpět v čase a zkoumat, jak se formovaly a vyvíjely první galaxie a černé díry, které ovlivňovaly strukturu vesmíru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze