Webbův teleskop sleduje galaxie z raného vesmíru

Webbův teleskop sleduje galaxie z raného vesmíru
Fotografie: NASA
  • Galaxie MACS0647-JD byla objevena pomocí Hubbleova teleskopu před deseti lety
  • Ten však neumí takto vzdálenou galaxii zobrazit tak dobře jako Webbův teleskop

Webbův teleskop byl již v mnoha případech zaměřen na stejné místo ve vesmíru jako Hubbleův dalekohled, aby objevil to, co dříve bylo neviditelné. Díky jeho přístrojům je schopný zachytit i nejslabší infračervené světlo ze vzdálených galaxií, které existovaly v raném vesmíru. A právě tyto galaxie astronomy zajímají, jelikož o nich vědí jen velmi málo.

Tři astronomové pracující s Webbovým teleskopem se zaměřili na masivní galaxii pojmenovanou MACS0647-JD, aby o ní zjistili co nejvíce. Galaxii objevil Dan Coe před 10 lety pomocí Hubbleova vesmírného dalekohledu, ale s jeho možnostmi se tato galaxie tvářila pouze jako bledá červená tečka. „Aktivně diskutujeme o tom, zda se jedná o dvě galaxie, nebo dva shluky hvězd v galaxii. Nevíme, ale toto jsou otázky, na které má Webbův teleskop pomoci odpovědět,“ uvedl Coe a dodal, že galaxie vznikla nejspíše během prvních 400 miliónů let po Velkém třesku.


Díky gravitační čočce je galaxie na snímku viditelná celkem třikrát. Vědci také podle NASA díky Webbovu teleskopu zjistili, že na snímku není jeden objekt, ale dva. Zda se jedná o dvě galaxie, nebo shluky hvězd a galaxií se snad díky novému pozorování brzy dozví. „Je opravdu zajímavé, že v tak malém systému vidíme dvě struktury. Možná jsme svědky sloučení galaxií ve velmi raném vesmíru. Pokud se jedná o nejvzdálenější sloučení, budu opravdu nadšený!“ řekl astronom Tiger Yu-Yang Hsiao.

Astronomka Rebeccal Larson, která snímek také studovala, sdělila, že před Webbovým teleskopem nebylo schopné takto rané galaxie podrobně studovat a vědělo se jen o několika desítkách. „Jejich studium nám může pomoci pochopit, jak se vyvinuly do galaxií, ve kterých dnes žijeme. A také, jak se vesmír vyvíjel v průběhu času,“ dodala. Všechna data z teleskopu zatím nebyla zcela zpracována, na výsledek si tak budeme muset ještě chvilku počkat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze