Webbův teleskop zachytil na snímku dvě slučující se galaxie

Webbův teleskop zachytil na snímku dvě slučující se galaxie
Fotografie: NASA, ESA
  • V rámci návštěvy prezidenta Macrona byl představen nový snímek galaxií
  • Dvě galaxie jsou v procesu slučování a kvůli jejich gravitaci mají narušený tvar
  • Do ústředí NASA přijela kromě francouzského prezidenta i viceprezidentka USA Kamala Harris

Webbův teleskop se zaměřil na dvě galaxie pojmenované II ZW 96, které jsou od Země vzdálené asi 500 milionů světlených let a nacházejí se v souhvězdí Delfína. Snímek byl poprvé zobrazen 30. listopadu během návštěvy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který zavítal do ústředí NASA ve Washningtonu.

Na snímku můžeme pozorovat dvě galaxie v procesu slučování, což narušuje vzhledem k vzájemné gravitaci jejich tvar. Tyto galaxie podle NASA vyzařují extrémní svítivost při pozorování v infračervených vlnových délkách, což byl přesně úkol pro teleskop Jamese Webba, který galaktický pár zachytil pomocí přístrojů NIRCam a MIRI. Dříve tyto galaxie pozoroval Hubbleův vesmírný dalekohled, ESA proto umožnila srovnání obou snímků.

Prezident Macron v ústředí NASA


Administrátor NASA Bill Nelson 30. listopadu kromě prezidenta Macrona přivítal i viceprezidentku USA Kamalu Harrison a na společném brífinku se zaměřili právě na úspěchy teleskopu Jamese Webba, na kterém se podílela i Evropská kosmická agentura (ESA). „Dnes máme příležitost oslavit spolupráci našich dvou národů ve vesmíru. Stavíme na pokroku, kterého jsme dosáhli, a dnes také určíme další oblasti součinnosti a spolupráce,“ řekla Harris.


Kromě snímku slučujících se galaxií se Harris i Macron podívali na aktuální snímky z mise Artemis I a na Pilíře stvoření, které se nacházejí v Orlí mlhovině asi 6 500 světelných let daleko. „Francie je jedním z nejbližších spojenců Spojených států – na Zemi i ve vesmíru. Bylo mi ctí hostit viceprezidentku Harris a prezidenta Macrona v ústředí NASA, kde slyšeli některé z nejbystřejších myslí z našich dvou národů,“ řekl Nelson.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze