Webbův teleskop zachytil Neptun i s jeho prstenci

Webbův teleskop zachytil Neptun i s jeho prstenci
Fotografie: NASA
  • Prstence naposledy zachytila sonda Voyager 2 v roce 1989
  • Teleskop zachytil také sedm Neptunových měsíců
  • Nejvíce viditelný je měsíc Triton, který bude předmětem dalšího zkoumání

Vesmírný dalekohled Jamese Webba se opět zaměřil na planetu z naší Sluneční soustavy – Neptun. V doposud nejostřejším snímku zachytil kromě Neptunu i jeho prstence a několik měsíců. Naposledy byly prstence detekovány v roce 1989, kdy provedla průlet kolem Neptupu sonda Voyager 2. „Je to tři desetiletí, co jsme naposledy viděli tyto slabé, prašné prstence a toto je poprvé, co je vidíme v infračerveném záření,“ poznamenává Heidi Hammel, expertka na Neptun.

Neptun se nachází 30krát dále od Slunce než Země, až na samém konci naší Sluneční soustavy a jeho oběžná dráha trvá 164 let. V těchto místech je již Slunce tak slabé, že při pravém poledni to na Neptunu vypadá podobně, jako když se na Zemi začne stmívat. Planeta je také nazývána ledovým obrem vzhledem k jejímu chemickému složení, které je jiné, než má Jupiter a Saturn. Neptun je bohatý na prvky, jako je vodík a helium, což způsobuje i jeho charakteristickou modrou barvu.


Near–Infrared Camera (NIRCam) zobrazuje objekty v infračerveném rozsahu, a tak ze snímku Webbova teleskopu není patrné, že by byla planeta modrá. Je to také způsobeno tím, že plynný metan absorbuje infračervené světlo a v těchto místech se zdá planeta tmavá. Naopak místa, kde se vyskytují mraky, jsou světlá, jelikož odrážejí sluneční světlo.

Teleskop také zachytil 7 z jeho 14 známých měsíců, nejvíce je pak vidět měsíc Triton, který se může na první pohled zdát jako hvězda. Je pokrytý zmrzlým kondenzovaným dusíkem a odráží v průměru 70 % slunečního světla, proto je oproti Neptunu na snímku tak jasný. Triton má ještě další zvláštnost – obíhá v retrográdní dráze, což znamená, že se pohybuje proti směru otáčení Neptunu. Je tedy možné, že Triton se dříve nacházel v Kuiperově pásu a Neptun ho svojí gravitací zachytil. Podle NASA se později Webbův teleskop právě na Triton.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze