Světová zdravotnická organizace hledá nový název pro opičí neštovice

Světová zdravotnická organizace hledá nový název pro opičí neštovice
Fotografie: unsplash.com
  • Podle vědců je aktuální název diskriminační a stigmatizující
  • Světová zdravotnická organizace oznámí nový název co nejdříve
  • V posledních týdnech bylo celosvětově nahlášeno přibližně 1 600 nových případů nákazy

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že spolupracuje s odborníky na vymýšlení nového názvu pro opičí neštovice. Podle independent.co.uk rozhodnutí přichází poté, co 30 vědců minulý týden napsalo prohlášení k naléhavé potřebě změny názvu, aby se tak předešlo jakékoli diskriminaci nebo stigmatizaci.


„V kontextu současné globální epidemie je pokračující zmiňování a názvosloví toho, že tento virus je africký, nejen nepřesné, ale je také diskriminační a stigmatizující,“ uvedli vědci v dopise.

„Organizace spolupracuje s partnery a odborníky z celého světa na změně názvu viru opičích neštovic,“ uvedl ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Nový název by neměl urážet jakékoli kulturní, sociální, národní, profesní nebo etnické skupiny. Šéf Světové zdravotnické organizace uvedl, že nový název oznámí co nejdříve.


Podle bbc.com bylo v posledních týdnech celosvětově nahlášeno přibližně 1 600 případů opičích neštovic. V zemích, kde jsou opičí neštovice endemické, bylo nahlášeno 72 úmrtí. V neendemických zemích nebylo zatím zaznamenáno žádné úmrtí. Dohromady se opičí neštovice už vyskytly v 32 neendemických zemích.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze