WHO: omikron nebude poslední variantou koronaviru

WHO: omikron nebude poslední variantou koronaviru
Fotografie: unsplash.com
  • Vysoký počet infekcí po celém světě povede k dalšímu mutování viru a vzniku nových variant
  • Počet nakažených na celém světě v posledním týdnu zvedl o 20 %
  • Bylo nahlášeno 19 milionů pozitivních případů

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že pandemie jen tak neskončí. Podle cnbc.com omikron sice v některých zemích začne ustupovat, vysoký počet infekcí po celém světě však povede k dalšímu mutování viru a ke vzniku nových variant.


„Mnoho lidí naznačuje, že omikron je poslední varianta koronaviru a pandemie skončí. To není pravda, protože virus se nyní velmi intenzivně šíří po celém světě,“ uvedla zástupkyně WHO Maria Van Kerkhova. Podle WHO se počet nakažených na celém světě v posledním týdnu zvedl o 20 %. Bylo nahlášeno 19 milionů pozitivních případů. Zástupce WHO Bruce Aylward upozornil, že pokud se bude nadále vir přenášet v tak velkém počtu, bude snáz mutovat a kvůli tomu se zvedne riziko vzniku nové varianty.

Podle WHO není vhodná doba na uvolňování opatření, jako je omezení nošení roušek a větší fyzický kontakt. Naopak organizace doporučila posílení opatření, aby byl virus pod kontrolou a zabránilo se dalším vlnám infekce. „Pokud to neuděláme nyní, přijde další vlna krize. A my tuto krizi potřebujeme ukončit a udělat to můžeme teď. Takže neopouštějte strategii, která funguje a chrání nás a naše blízké,“ řekla Maria Van Kerkhova.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreysus uvedl, že infekce v některých zemích je právě na svém vrcholu. To znamená, že se dostáváme z omikronové vlny. Upozornil ale také na to, že žádná země ještě nemá vyhráno. Zdravotnictví po celém světě je stále pod velkým tlakem. „Vyzývám všechny, aby udělali maximum pro snížení infekce a pomohli snížit tlak na zdravotnictví,“ uvedl ředitel WHO.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze