WHO potvrdila už třetí letošní případ eboly v Kongu

WHO potvrdila už třetí letošní případ eboly v Kongu
Fotografie: unsplash.com
  • Pacient se nakazil po kontaktu s nakaženým mužem, který nemoci podlehl
  • Zdravotníci v Mbandace začali minulý týden proti ebole očkovat

Zdravotnické úřady identifikovaly v Kongu již třetí letošní případ eboly ve městě Mbandaka. Zprávu potvrdila i Světová zdravotnická organizace (WHO). Pacientem je 48letý muž, který byl v kontaktu s nakaženým mužem, u kterého se příznaky objevily na konci loňského roku. Muž, který se nakazil na konci roku, zemřel 21. dubna 2022. O čtyři dny později zemřela jeho švagrová. Příznaky se objevily týden před smrtí. Bylo jí pouhých 25 let.


Lékaři identifikovali 444 kontaktů potvrzených případů a nadále sledují jejich zdravotní stav,“ uvedla WHO. Minulý týden začali zdravotníci v Mbandace proti ebole očkovat. Lidé, kteří se nechali proti ebole naočkovat před dvěma lety, budou nyní přeočkováni. Podle WHO má Kongo velké zásoby vakcín. Zdravotnické úřady v této zemi mají v boji s touto nemocí větší zkušenosti než kdekoli jinde na světě. Světová zdravotnická organizace stále pátrá po zdroji současné epidemie.

Podle cnn.com Demokratická republika Kongo již zažila celkem 13 vln nákazy ebolou. V roce 2018 si tento vir vyžádal téměř 2 300 obětí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze