Xiaomi Mi Home – 2. část
test

Xiaomi Mi Home – 2. část

Xiaomi Smart Home Kit a magické ovladače
6

V minulém díle naší série o chytrých prvcích společnosti Xiaomi jsme se zaměřili na chytrou žárovku a chytrý LED pásek z rodiny Yeelight, tedy na základní prvky, které si může dovolit v podstatě každý. Pokud to však s chytrou domácností myslíte vážně, je nasnadě pořízení chytré brány a doplňkových senzorů. Teprve tehdy se mohou začít dít opravdová kouzla. Dobře, kouzla vysloveně ne, avšak na inteligentní prvky si během chvíle snadno zvyknete.

V minulém a také prvním dílu série o chytré domácnosti od Xiaomi jsme se zaměřili na základní prvky – chytrou žárovku a chytrý LED pásek, které lze ovládat pomocí aplikace Mi Home pro iOS a Android. Pokud se však nechcete spoléhat jen na smartphone, vymyslelo Xiaomi alternativu. Ta spočívá v napojení různých prvků chytré domácnosti na modul, který Xiaomi přezdívá Xiaomi Smart Home Gateway.

Za zapůjčení prvků chytré domácnosti z řady Mi Home děkujeme internetovému obchodu Xiaomimobile.cz, kde si je můžete také zakoupit.

Možná se ptáte, proč byste si měli kupovat sadu, když vše snadno obsloužíte skrze mobilní telefon. Pokud chcete spravovat pouze osvětlení, máte naprostou pravdu. Jak už ale víme z první části naší série, chytrá domácnost v podání Xiaomi zastřešuje nepřeberné množství ovládacích prvků. A u těch už vám samotný mobilní telefon stačit nebude.

Xiaomi Smart Home Gateway se, jak už název napovídá, stane primární bránou do světa chytrých prvků společnosti Xiaomi, jakékoliv nově zakoupené prvky brána pojme za své a následně komunikuje s propojeným smartphonem pouze ona. A protože chceme náš virtuální moderní dům či byt opravdu inteligentní, nemůže v naší sérii podrobné zhodnocení tohoto prvku chybět.

Obsah balení Xiaomi Smart Home Kit

Aby nám Xiaomi ušetřilo práci, zakomponovalo do Smart Home Gateway kromě samotné brány také několik inteligentních prvků, které s bránou můžete propojit. Konkrétně se jedná o magnetický senzor dveří, univerzální tlačítko a senzor pohybu. Tyto senzory jsou kompatibilní pouze s Home Gateway, prvky tedy komunikují s propojeným mobilním telefonem (konkrétně aplikaci Mi Home) právě skrze bránu, nikoli napřímo. Z tohoto důvodu je pořízení Home Gateway pro ovládání vybraných senzorů nezbytné.

Xiaomi Smart Home Kit Mi

Možná se ptáte, zdali je možné zakoupit samotnou bránu a prvky postupně. Ano, lze, ale finančně se to nevyplatí. Zatímco za celý set zaplatíte 1 999 Kč, za samotnou bránu o stokorunu méně a chytré prvky pak stojí v rozsahu 500 až 1 500 Kč podle využití. Za cenu necelé 2 tisíce tak získáte výrobky v hodnotě zhruba 4 tisíc korun.

  • 1× chytrá brána Xiaomi Smart Home Gateway
  • 1× bezdrátový magnetický senzor dveří a oken
  • 1× bezdrátové univerzální tlačítko
  • 1× bezdrátový senzor pohybu

Kromě samotného kitu jsme na testování obdrželi také další prvky, konkrétně bezdrátový a konfigurovatelný vypínač na zeď Xiaomi Aqara v hodnotě 1 199 Kč a Xiaomi Mi Cube v hodnotě 599 Kč. Oba tyto prvky jsou rovněž kompatibilní pouze s chytrou bránou Smart Home Gateway, avšak koupit si je musíte separátně, neb v setu dostupné nejsou. My pouze dodáme, že v balení obou těchto výrobků nenalezneme nic jiného než základní dokumentaci a v případě bezdrátového vypínače ještě také oboustrannou samolepku a dva šrouby pro uchycení na zeď.

Kompletní testovaná sada

  • 1× chytrá brána Xiaomi Smart Home Gateway (samostatně 1 899 Kč)
  • 1× bezdrátový magnetický senzor dveří a oken (samostatně 499 Kč)
  • 1× bezdrátové univerzální tlačítko (samostatně 899 Kč)
  • 1× bezdrátový senzor pohybu (samostatně 599 Kč)
  • 1× bezdrátový vypínač Xiaomi Aqara na zeď (1 199 Kč)
  • 1× bezdrátová kostka Mi Cube (599 Kč)

Pokud byste chtěli kompletní námi testovanou sadu, tedy včetně Mi Cube a bezdrátového vypínače na zeď Xiaomi Aqara, zaplatíte bezmála 4 tisíce korun. Výrazně lze ušetřit právě pořízením sady Xiaomi Smart Home Kit, konkrétně 2 tisíce korun oproti nákupu samostatně. Pořízení dalších prvků je již zcela na vašem uvážení.

Magická kostka Xiaomi Mi Cube a bezdrátový vypínač Xiaomi Aqara

Hodí se doplnit, že zmíněné prvky poskytnuté na test jsou výtažkem toho opravdu zajímavého, ovšem různých senzorů, které lze propojit s chytrou bránou Smart Home Gateway, je nepřeberné množství. Zmínit můžeme senzor vlhkosti a teploty (499 Kč), požární hlásič (3 999 Kč), chytré zásuvky, případně další bezdrátové vypínače na zeď v různých hodnotách. Kompletní seznam nelze sepsat, senzory a prvky neustále přibývají. Výhoda spočívá v tom, že jakmile jednou pořídíte Smart Home Gateway, všechny nově dokoupené senzory budou s tímto řešením do budoucna spolupracovat.

Smart Home Gateway

Jak už jsme zmínili, pokud to s chytrou domácností od Xiaomi myslíte opravdu vážně, Smart Home Gateway je prvním a nejdůležitějším prvkem, který budete muset zakoupit (ať už samostatně, nebo v sadě). Zatímco již otestované chytré žárovky a LED pásky komunikují s aplikací Mi Home pomocí Wi-Fi a nebylo tedy nutné existenci brány zmiňovat, senzory a další prvky touto technologií vybavené nejsou a právě Home Gateway slouží jako prostředník mezi chytrým telefonem a vybraným senzorem či prvkem.

Xiaomi Smart Home Gateway
Smart Home Gateway

Hned po vybalení vás může překvapit, že koncovka do elektrické sítě, která se nachází přímo v těle Home Gateway nenabízí tuzemské vidlice, je tedy nutné zapojit adaptér a teprve až s tím lze bránu připojit do sítě. V zásuvce vypadá Home Gateway velmi elegantně a interiér rozhodně nijak nehyzdí.

Xiaomi Smart Home Gateway
Design brány je opravdu minimalistický, to hlavní se totiž skrývá uvnitř.

A co je Home Gateway vlastně zač?. Jedná se o poměrně malý kus elektroniky s kulatým profilem, který vzdáleně připomíná bezdrátový Bluetooth reproduktor. Takové přirovnání není daleko od pravdy, o čemž svědčí malé děrované průchody na čele brány, které slouží pro průchod zvukových povelů nebo hudby. Po obvodu Home Gateway se nachází mléčně zbarvený plastový pás, pod kterým se nachází LED diody. Na vrchní straně najdete jediné tlačítko pro zahájení párování a pár dalších úkonů. A toť vše, design brány je opravdu minimalistický. To hlavní se totiž skrývá uvnitř.

Párujeme

Párování chytré brány probíhá pomocí Wi-Fi. Stačí ji zapojit do zásuvky a přidat nové zařízení v aplikaci Mi Home. Následně je nutné počkat na rozblikání diod v pásu brány. Start synchronizace je doprovázen žlutým světlem, které se v pravidelných intervalech rozsvěcuje a zase zhasíná. Aplikace vás následně požádá o připojení k domácí Wi-Fi síti a následně k nezabezpečené Wi-Fi síti Home Gateway. Po úspěšném připojení se brána připojí k domácí Wi-Fi síti a je možné ji vzdáleně ovládat skrze aplikaci Mi Home, tak jak jsme zvyklí. Dodáme, že v průběhu párování brána vydává hlasové povely. Vzhledem k tomu, že jsou povely pouze v čínském jazyce, je však pro nás tento „benefit“ zcela nepodstatný.

Párování chytré brány s aplikací

Po spárování je nutné opět určit, v jaké místnosti se chytrá brána nachází. Tím se přiřadí k dané místnosti a následné ovládání se zjednoduší – vždy budete mít přehled, jaké prvky v jaké místnosti ovládáte, což se hodí především v případě, že obýváte větší byt či dům.

Co umí?

Ještě než se pustíme do párování senzorů a dalších prvků, zaměříme se na to, co chytrá brána od Xiaomi zvládá sama od sebe. V první řadě lze chytrou bránu použít jako osvětlení. Díky podbarvenému plastovému pásu lze bránu použít například jako večerní lampičku do dětského pokoje. Nastavit lze jak intenzitu svitu, tak také barevný odstín, a to díky jednoduché paletě. Alternativně lze využít Home Gateway také jako přehrávač, avšak pouze přidružených rádií. Všechny stanice jsou dostupné pouze v čínském jazyce a přítomnost této funkce je tak pro našince naprosto nedůležitá.

Párujeme senzory

Jak sami uznáte, pořizování Home Gateway bez kompatibilních prvků je zbytečné, neboť dálkově ovládanou lampičku do dětského pokoje lze pořídit i levněji. Pravý smysl začne dávat až teprve v momentě, kdy k Home Gateway připojíte senzory a další doplňkové příslušenství. A právě na párování vybraných prvků se podíváme v další části recenze.

Xiaomi prvky

Senzory přidáme snadno, stačí vybrat ikonu symbolu „plus“ v aplikaci Mi Home a stejně jako v případě žárovek, LED pásku nebo brány Home Gateway vybrat příslušný senzor z nabídky. U každého senzoru probíhá párování jinak, například u dveřního senzoru je nutné na zadní straně vsunout tenký kovový hrot do prostoru s tlačítkem, které zpřístupní viditelnost prvku. U bezdrátového ovladače na zeď je nutné tisknout tlačítko po dobu alespoň 5 vteřin.

Párování senzorů s aplikací Mi Home

Výhodou je, že párování každého prvku doprovází detailní animace a v anglickém jazyce i popis toho, jak párování zahájit. Většinou jde právě o stisknutí či přidržení jediného ovládacího tlačítka na těle senzoru.

Počet možností nastavení závisí jen a pouze na vaší fantazii.

V krátkosti se vyjádříme také ke kvalitě zpracování jednotlivých senzorů. Tělo je vždy plastové, zpracování je však velice poctivé. Xiaomi použilo matný bílý plast, který působí hodnotně jak na pohled, tak na dotyk. Ani u jednoho senzoru jsme po dvou měsících testování nezaznamenali degradaci kvality.

Základní funkce

Po úspěšném spárování stačí na nově přidaný prvek kliknout a podívat se, jaké možnosti zobrazí. V případě dveřního senzoru jde o jasné informace – kdy byly dveře (případně okna) otevřeny a opětovně uzavřeny. Vše se přehledně řadí podle časové osy a ihned tak máte detailní přehled. Senzor pozná otevírání a zavírání podle magnetického pole, kdy na základě oddálení obou částí od sebe detekuje otevření a tedy možné narušení prostoru. Na stejném principu funguje i detektor pohybu, který je součástí setu Smart Home Kit. Po jeho úspěšném přidání lze v náhledu zjistit, v jaký čas detektor monitoroval pohyb v místnosti. Nutno podotknout, že senzor pohybu je velice přesný a vidí na vzdálenost až 7 metrů.

Senzory od Xiaomi detailně

Zatímco senzor pohybu a senzor dveří slouží primárně pro zabezpečení a je možné jej využívat do značené míry nezávisle na dalších prvcích, další zařízení, respektive bezdrátový vypínač na zeď, multifunkční tlačítko a Xiaomi Mi Cube dostávají smysl především v případě, že vlastníte i chytré žárovky, případně LED pásky, které jsme otestovali v našem prvním díle seriálu o chytré domácnosti společnosti Xiaomi.

Xiaomi Aqara

Jak sami uznáte, nebudete si kupovat chytrý set jen proto, aby vám senzor dveří nebo pohybu zobrazil sumarizaci aktivit. Proto si Xiaomi připravilo možnosti automatizace, se kterými chytrá domácnost dostává ten pravý smysl.

Automatizace: chytrá domácnost jak se patří

Z posledních několika odstavců možná stále není zřejmé, proč byste měli o chytrém setu od Xiaomi uvažovat. Chápeme, že si nebudete pořizovat bránu a chytré senzory jen proto, abyste si čas od času zkontrolovali, zda se otevřely dveře, nebo zda senzor pohybu zachytil jakýkoliv pohyb. S tím nelze než souhlasit. Pořízení chytré domácnosti dává smysl teprve až v momentě, kdy spolu prvky navzájem komunikují a dle toho zprostředkují určité scény. Tuto provázanost si předvedeme na několika následujících příkladech.

Příklady automatizace a propojení senzorů


  • Přijdete domů, senzor pohybu vás detekuje a díky automatizaci rozsvítí všechna světla Xiaomi, která máte spárovaná s aplikací Mi Home. Kromě toho se zapne bezdrátová zásuvka, ve které máte zapojenou nabíječku na tablet. V tu chvíli se tedy tablet začne nabíjet.

  • Multifunkční bezdrátové tlačítko použijete místo domovního zvonku. Nainstalujete ho vně dveří a návštěva použije tlačítko místo zvonku. Díky spárování s bránou se rozezní zvuk přímo z chytré brány a vy se tak nemusíte starat o klasický domácí zvonek.

  • Vstoupíte do bytu a detektor pohybu zaznamená aktivitu. Vzhledem k tomu, že jste si dopředu v aplikaci navolili spuštění vytvořené scény, rozsvítí se pouze světlo na chodbě a ostatní světla zůstanou zhasnutá. Až teprve po přidání dalšího detektoru do další místnosti se rozsvítí světla, která jsou spárovaná právě na daný detektor. V aplikaci lze nastavit i to, že po několika minutách nečinnosti (po několika minutách bez detekce pohybu) se světla automaticky zhasnou.

  • Opustíte byt a v aplikaci aktivujete režim alarmu. Vzhledem k tomu, že s Home Gateway máte spárovaný senzor dveří a detektor pohybu, máte jistotu, že o jakémkoli narušení prostoru budete informování. Proč? Aplikace, pokud tedy právě běží v režimu alarmu, informuje o jakémkoli možném narušení. Pokud daný senzor detekuje narušení, nejenže vás o tom informuje hlasitou notifikací na propojeném smartphonu, ale navíc rozezní alarm na propojené chytré bráně Home Gateway. Kromě toho může detektor pohybu díky automatizací zapnout osvětlení v celém bytě. Všechny vyjmenované úkony se stanou okamžitě, bez jakékoliv prodlevy. I tu však můžete nastavit (například zpoždění v řádech vteřin až minut). Pro docílení maximálního efektu lze nastavit i postupné rozsvícení a zhasínání světel při příchodu/odchodu z domácnosti.

  • Opustíte byt a v aplikaci aktivujete režim alarmu. Aplikace automaticky ukončí činnost všech prvků, například chytré zásuvky, ve které jste nechali zapnutou žehličku. Díky automatizaci se již nemusíte obávat, že byste v bytě nechali aktivní jakékoli zařízení. A pokud si automatizaci zapomenete nastavit přímo v bytě, lze ji aktivovat na dálku. Domácí brána je totiž zapojena do cloudu a lze ji tedy konfigurovat i vzdáleně pomocí mobilního telefonu (webová administrace bohužel neexistuje) s přístupem k internetu.

  • Po příchodu do bytu/domu stisknete levé tlačítko na bezdrátovém vypínači na zeď zvaném Aqara. Automaticky se aktivuje nastavené scéna, v našem případě se rozsvítí světla v obýváku, zapne se čistička vzduchu na automatický režim a v pracovně se aktivuje LED pásek, který osvětlí pracovní stůl. To vše stisknutím jednoho tlačítka. Stisknutím druhého můžete danou scénu deaktivovat, případně ke stisku nakonfigurovat scénu jinou.

Z předcházejících příkladů si zřejmě dokážete představit, kolik různých možností nastavení v aplikaci existuje. Jak jsme již zmínili, chytrá domácnost od Xiaomi dává smysl teprve až ve chvíli, kdy spárujete vícero senzorů, které mezi sebou komunikují. Následně stačí navolit vhodné scény, které se postarají o zbytek, respektive o pocit z pravé chytré domácnosti. Pro automatizace je v aplikaci vyhrazena celá karta, konkrétně třetí v doku, a nastavení existuje nespočet. Čím více chytrých senzorů s domácí bránou propojíte, tím více může vzniknout.

Aby některé scény dávaly smysl (například rozsvícení světel po příchodu domů)m je nutné, respektive vhodné, nastavit časy, ve kterých se mají dané scény automaticky spouštět. Je tedy logické, že tlačítko nahrazující domovní zvonek bude v pohotovosti celý den, ale například rozsvícení světel v případě detekce pohybu senzorem je dobré nastavit na určité intervaly. Aplikace vám takové nastavení usnadní. Buď se spolehnete na její předpoklad (od večera do rána), nebo nastavíte konkrétní časové rozmezí.

Nastavení automatizací zabere řádově desítky minut, zvláště pak pokud párujete a využíváte funkcí vícero senzorů. Aby vám aplikace celý proces usnadnila, umožní některé scény kopírovat. Pokud už tedy máte nastavenou určitou scénu a chcete ji pouze rozšířit, případně aplikovat na nové senzory, stačí upravit již vytvořenou scénu, což celý proces výrazně urychlí. Mnoho možností nastavení závisí jen a pouze na vaší fantazii.

Chytrou domácnost od Xiaomi, respektive senzory s domácí bránou Gateway, jsme testovali zhruba dva měsíce a musíme uznat, že ani jednou nenastala situace, kdy by senzory přestaly fungovat, případně vyžadovaly restart. Na některé zajímavé kombinace narazíte až časem. Nevýhodou celého řešení je, že aplikace i propojené prvky komunikují v anglickém jazyce a čeština podporovaná není. Alespoň základní vybavenost anglickým jazykem je tedy nezbytná.

Zhodnocení: dostupná cesta k moderní domácnosti

I když si mnozí myslí, že cesta za moderní a chytrou domácností je nad jejich rozpočet, Xiaomi se snaží vcelku elegantně dokázat, že tomu tak není. Mít opravdu chytrou domácnost vyjde v případě Xiaomi na pár tisícikorun, přitom se však prvky mohou svou chytrostí rovnat i mnohem dražším řešením, které se neobejdou bez stavebních úprav a složité instalace. Aplikace Mi Home dokazuje, že jsou její možnosti opravdu neomezené, vše záleží jen na počtu přidružených prvků a vaší představivosti.

Za zapůjčení prvků chytré domácnosti z řady Mi Home děkujeme internetovému obchodu Xiaomimobile.cz, kde si je můžete také zakoupit.

Problém shledáváme v lokalizaci aplikace Mi Home, která zbytečně kazí celkovým dojem. Co naopak chválíme jsou propracované režimy, scény a chytré akce, které majiteli po prvotním nastavení znatelně ušetří čas. Výrobky lze kupovat postupně a postupně je přidávat do seznamu. Pravdou je, že teprve až ve větším množství přidružených doplňků dává chytrá domácnost opravdový smysl. V dalších dílech se zaměříme na různorodé zajímavé prvky chytré domácnosti od společnosti Xiaomi.

Xiaomi Mi Home

Pokud vás náš druhý díl zaujal, můžete se těšit na díl třetí. V tom se zaměříme na čističku a zvlhčovač vzduchu a na zoubek se podíváme i chytré rychlovarné konvici. Můžeme slíbit, že opět je na co se těšit.

Klady
  • kvalitní provedení senzorů
  • příjemná cena prvků i sady
  • levná a kvalitní cesta k chytré domácnosti
  • nepřeberné množství přizpůsobitelných scén
Zápory
  • lokalizace aplikace Mi Home
  • senzory jsou výhodnější v sadě, ne jednotlivě
Diskuze ke článku
Honza
Zdravím, omlouváme se, že komentují půl roku starý článek, ale měl bych otázku k systému.

Lze toto zařízení použít jako "zvoneček" u dveří?
Při každém otevření dveří by základna zahrála nahrané zvuky (různé, ne jen jeden)

Předem díky za odpověď.
LCD LCD
LCD LCD
Dobrý deň.
Je možné nastaviť oneskorenie spustenie alarmu ?
Pri vstupe do objektu mať cca 5-10 sekúnd na deaktivovanie alarmu...


Nedarí sa mi nastaviť automatizáciu a to:
Pri zapnutom alarme vstup do objektu aktivácia dverového čidla alebo senzoru pohybu (spustenie alarmu).
Po 10 sec. spustenia alarmu spustiť el. zásuvku a tá spustí vonkajšiu sirénu. Klasický poplach.
Ale aj keď systém do tohto času deaktivujem alarm tak sa zásuvka automaticky zapne po 10 sec.
Proces časovača v automatizácii nie je možné prerušiť.
Dá sa to nejakým procesom nastaviť ?
Ďakujem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze