Xiaomi Mi Home – 5. část
test

Xiaomi Mi Home – 5. část

Chytrá konvice Xiaomi Mi Kettle
1

Pátý a zároveň poslední díl seriálu o chytré domácnosti podle Xiaomi je tu! V dnešním závěrečném díle se podíváme na zoubek chytré konvici, která komunikuje s aplikací Mi Home pomocí technologie Bluetooth. Jedná se tedy o nejméně chytrý kus elektroniky, který jsme do této doby z rodiny Xiaomi testovali, i tak se jedná o zajímavý výrobek.

Jak již z našich recenzí víte, inteligentní dnes může být prakticky cokoli. Hledáte inteligentní zásuvku? Není problém. Chybí vám inteligentní čistička vzduchu? I tu můžete mít. Pokud vám však chybí něco chytrého i v kuchyni, mohla by vás zaujmout dnešní recenze rychlovarné konvice Mi Kettle, která spadá do chytré rodiny značky Xiaomi. Na rozdíl od produktů, které jsme testovali v minulých dílech, je však konvice o trochu méně inteligentní – s aplikací, respektive smartphonem, komunikuje pomocí technologie Bluetooth, tedy ne pomocí vlastní Wi-Fi sítě.

Za zapůjčení prvků chytré domácnosti z řady Mi Home děkujeme internetovému obchodu Xiaomimobile.cz, kde si většinu z nich můžete také zakoupit.

Xiaomi Mi Kettle

I tak se nedá říci, že by se konvice nechlubila pokročilými funkcemi, které lze spravovat pomocí aplikace. I o těchto funkcích samozřejmě bude dnešní recenze.

Obsah balení: základ

V balení Mi Kettle nalezneme opravdový základ v podobě samotné konvice, stanice s kabeláží s čínskou koncovkou a evropským adaptérem a samozřejmě základní dokumentaci v čínském jazyce. Pokud nakupujete v České republice, přiložen bude i návod v češtině, případně si jej můžete stáhnout přímo od distributora. Naleznete v něm však pouze základní informace o párování s aplikací a případný postup resetování. Žádné další příslušenství není potřeba, protože výrobek je sestaven tak, aby mohl začít ihned po vybalení z krabice fungovat, a to jak samostatně, tak v rámci aplikace Mi Home.

Konstrukční zpracování: plastový elegán

Konvice samotná je vyrobena z matného plastu v bílé barvě a stejně jako další prvky spadající pod chytrou domácnost Mi Home působí Mi Kettle velice bytelným a elegantním dojmem. Design skvěle funguje téměř v jakémkoli interiéru, obávat se nemusíte ani umístění do moderních kanceláří, případně v blízkosti vašeho pracovního stolu. Vzhledem k tomu, že jde o konvici, je nezbytné, aby bylo docíleno maximální bezpečnosti. Ta je zaručena dvojitým pláštěm, přičemž vnější část se nikdy nezahřeje natolik, aby vás (nebo například vaše potomky) konvice spálila. Vnější plášť je vždy maximálně horký, nikoli však vařící. Vnitřní plášť konvice je z nerezové oceli (z řady GB9684 304) a nedotýká se přímo plastového polykarbonátového pláště.

Xiaomi Mi Kettle

Samotná stanice, respektive základna, drží na rovném povrchu jako přibitá, a to pomocí plastových plošek. Díky tomu nehrozí, že by se konvice neopatrným škubnutím za kabel převrhla a vylila tak svůj vařící obsah. Přívodní kabel je poměrně krátký, konkrétně zhruba 40 centimetrů, pokud bude však i přesto pro vaše potřeby příliš dlouhý, není problém jej namotat přímo do základny. Kabel je obalen v pevném plášti a působí nepoddajným dojmem. To se však během pár dní používání konvice změní a přívodní kabel se lehce podvolí.

Stanice drží na rovném povrchu jako přibitá díky plastovým ploškám.

Na těle konvice naleznete hned 3 tlačítka, přičemž jedno je mechanické a slouží k odklopení krytu pružinou, další dvě na rukojeti konvice jsou senzorová. Zamrzí že senzorová tlačítka mají čínské popisky, je tedy nutné naučit se jejich funkci. První tlačítko slouží ke spuštění/vypnutí procesu vaření, druhé potom pro udržení přednastavené teploty po dobu až 12 hodin. Tuto funkci oceníte například při přípravě dětské výživy, nebo když jste nemocní. Voda je neustále ohřátá na požadovanou teplotu a v případě nutnosti stačí dolít.

Výhoda bílého matného plastu spočívá také v tom, že na povrchu konvice neulpívají otisky prstů, i přesto je nutné se o povrch starat. Plasty mohou v případě nevhodného umístění zažloutnout, zvláště pak v kuchyni může být problém také s mastnotou.

Xiaomi Mi Kettle

Naštěstí údržba je vcelku snadná, stačí vlhčený ubrousek. Dodáme že rozměry konvice činí 204 × 145 × 235 milimetrů, hmotnost poté 1 240 gramů. Pokud bychom měli vyzdvihnout nedokonalosti, zamrzí že výpusť konvice není opatřena sítkem, respektive filtrem částic.

Abychom konvici nehodnotili jen po stránce designu a provedení, podíváme se také na základní specifikace.

Specifikace Xiaomi Mi Kettle
Rozměry 204 × 145 × 235 milimetrů
Hmotnost 1 240 gramů
Konektivita Bluetooth 4.0
Aplikace Mi Home
Příkon 1 800 wattů
Objem 1,5 litru
Rychlost přivedení k varu 285 sekund

U konvice se samozřejmě primárně hodnotí rychlost přivedení k varu. Kompletně naplněná konvice o objemu 1,5 litru dosáhne varu za zhruba 4 minuty a 45 vteřin, a to se bavíme o nalití studené vody z vodovodního kohoutku. Pokud využijete vodu z filtrační konvice, kterou máte v lednici, doba se prodlouží o zhruba 15 vteřin. Potěší že začátek i konec přípravy doprovází krátké a jemné pípnutím konvice a rozsvícení oranžové LED diody, která se nachází pod senzorovým tlačítkem pro spuštění/ukončení.

Xiaomi Mi Kettle

Stále se však bavíme o běžném provozu bez využití inteligentních funkcí. K těm se dostanete teprve až po spárování konvice pomocí technologie Bluetooth 4.0 s aplikací Mi Home, která je, jak již víme, dostupná ke stažení zdarma pro platformy iOS a Android.

Konvice je opatřena i několika ochrannými prvky.

Konvice je opatřena i několika ochrannými prvky. V první řadě konvice pozná, pokud je prázdná – nepustí pak proces ohřevu. Samotná stanice s přívodním kabelem vystupuje nad okolní povrch a je chráněna těsněním, obávat se tedy nemusíte ani rozlití vody v okolí konvice. Poslední a již zmíněnou ochranou je dvojitý plášť, který zabraňuje opaření.

Mi Home a Mi Kettle: známá symbióza

V naší aplikaci Mi Home máme již několik zařízení, konkrétně chytré žárovky a LED pásky, čističku i zvlhčovač. Je tedy na čase přidat i konvici Mi Kettle. Jak už jsme několikrát naznačili, konvice se k vaší chytré domácnosti nepřipojuje pomocí vlastní Wi-Fi sítě, ale pomocí Bluetooth. To částečně omezuje funkčnost, protože z logických důvodů nelze konvici ovládat mimo bydliště pomocí cloudových služeb společnosti Xiaomi, navíc je dosah Bluetooth poměrně omezený, v případě Mi Kettle na zhruba 10 až 15 metrů podle toho, jak silné máte zdi a jak daleko se od konvice nacházíte.

Xiaomi Mi Home

Samotné párování je velice snadné. Stačí spustit aplikaci, vybrat Mi Kettle v seznamu podporovaných zařízení, připojit se pomocí Bluetooth k vytvořenému profilu a stisknout na konvici tlačítko pro párování, respektive pro nastavení teploty, po dobu 3 vteřin. Během chvíle je vše nastaveno a úvodní obrazovka zobrazí základní informace: aktuální teplotu vody, která je podpořená barevným podkladem (modrá, fialová, oranžová, červená), pár přednastavených teplot a stav konvice (pohotovostní režim, ohřívání, chladnutí, off-line stav). Nechybí ani možnost nastavení konstantního ohřívání až po dobu 12 hodin. Jak jsme již upozornili, konvice dokáže udržovat stanovenou teplotu stylem postupného ohřívání, případně postupného chladnutí (z bodu varu).

Xiaomi Mi Home

Aby vám aplikace trochu pomohla, dovolí vám nastavit konkrétní teplotu vhodnou pro přípravu různých nápojů a dalších pokrmů. Mezi předdefinované režimy patří teplota vhodná pro kávu, čaj a dětskou výživu, případně si můžete nastavit vlastní teplotu dle libosti v rozmezí 40 až 90 stupňů.

Xiaomi Mi Kettle

Hlouběji v nastavení aplikace se bohužel opět můžete setkat s čínskými znaky, na druhou stranu můžete v této části stejně zkontrolovat jen stav spojení, případně konvici přejmenovat a umístit do prostoru (respektive do místnosti ve vaší virtuální chytré domácnosti v rámci aplikace).

Zhodnocení: příjemné zpestření do kuchyně

Konvici lze v České republice pořídit za částku kolem 1,8 tisíce korun, v zahraničí ji však můžete mít už za 50 dolarů, v akci ještě o pár dolarů levněji. Dostat se tak můžeme na příjemnou částku tisíc korun. Pokud vám nevadí absence českého návodu a nutnost dokoupení evropského adaptéru do sítě, doporučujeme nákup ze zahraničí, v případě nákupu u nás se však můžete spolehnout na dvouletou záruku. Od výsledné ceny se však odráží i naše finální hodnocení, protože rozdíl téměř poloviny částky je poměrně výrazný. Za necelé dva tisíce korun jde o konvici předraženou a misku vah nepřeváží ani poměrně efektní aplikace Mi Home, protože většinu funkcí lze spravovat i pomocí senzorových tlačítek.

Za zapůjčení prvků chytré domácnosti z řady Mi Home děkujeme internetovému obchodu Xiaomimobile.cz, kde si většinu z nich můžete také zakoupit.

Xiaomi Mi Kettle

Pokud se přiblížíme ceně tisíc korun, za kterou je konvice k dostání v zahraničí, naše doporučení konvice dostane. V záplavě různých výrobců se Xiaomi Mi Kettle rozhodně neztratí, i když kromě inteligentní části nenabízí nic přelomového. Rychlost přivedení vody k varu je vcelku standardní, někomu zase může vadit plastové zpracování. Pokud vám však jde o sjednocení a ucelení prvků domácnosti od Xiaomi, nákupem Mi Kettle chybu neuděláte.

Klady
  • příjemné rozměry i hmotnost
  • dva pláště zamezující opaření
  • elegantní provedení, bytelná konstrukce
  • stabilní základna
  • na plastech neulpívají otisky prstů
  • doprovodné inteligentní funkce
  • snadné párování
Zápory
  • horší dostupnost
  • technologie Wi-Fi by byla příjemnější
  • chybí filtr pevných částic
  • chybí turbo režim pro rychlý ohřev
  • vyšší tuzemská cena
Diskuze ke článku
pajaja
Ale to nejdůležitější - tedy hlavní "mínus" - jste nezmínil.
Aplikace umožňuje zobrazit aktuální teplotu vody a nastavit hodnoty teplot / délku udržování dané teploty, neumožňuje však "na dálku" konvici zapnout či vypnout... Takhle jde jen o gadget, který aplikací jednou nastavíte a pak aplikaci smažete...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze