Z čínské vesmírné stanice podnikli astronauti výstup do vesmíru

Z čínské vesmírné stanice podnikli astronauti výstup do vesmíru
Fotografie: unsplash.com
  • Mise, která trvala asi 6 hodin, proběhla úspěšně
  • Do vesmíru vystoupili dva astronauti

Část posádky mise Shenzhou-13, která se aktuálně nachází v modulu Tianhe na čínské vesmírné stanici, provedla výstup do vesmíru. Výstup provedli na 128. výročí narození čínského vůdce Mao Ce-Tunga (*26. 12. 1893), který zemřel v roce 1976.

Do vesmíru vystoupil velitel mise Zhai Zhigang a nejmladší čen posádky Ye Guangfu, pro kterého byl tento výstup premiérou. Poslední členkou posádky je Wang Yaping, která vystoupila do vesmíru již 7. listopadu tohoto roku, a stala se tak první astronautkou v zemi, která výstup provedla. Nyní však hrála pouze podpůrnou roli z prostoru kabiny.


Jak uvedl GlobalTimes, výstup do vesmíru, který trval přibližně 6 hodin, proběhl úspěšně. Astronauti měli za úkol zvednout panoramatickou kameru C pomocí robotické paže a zároveň pro ni nainstalovat podpěru, aby do budoucna mohli s robotickou paží dělat složitější úkony. Celkově se jednalo o druhý výstup do vesmíru dané posádky a čtvrtý výstup z vesmírného modulu Tianhe. Předpokládá se, že posádka Shenzhou-13 zůstane na oběžné dráze 6 měsíců, což by představovalo pro čínskou misi dosavadní rekord.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze