Začíná výstavba největší čističky vzduchu, která zachycuje oxid uhličitý

4
Začíná výstavba největší čističky vzduchu, která zachycuje oxid uhličitý
Fotografie: Climeworks
  • Zařízení s názvem Mamut bude 9× větší než již spuštěná Orca
  • Stavba bude dokončena do dvou let
  • Odstraní oxid uhličitý, který vyprodukuje zhruba 7 tisíc automobilů
  • V globálním měřítku jde však o zanedbatelná čísla

Švýcarská společnost Climeworks, která se zabývá klimatickými technologiemi, oznámila, že zahájila výstavbu svého dosud největšího zařízení na zachycování oxidu uhličitého ze vzduchu. Nové zařízení pojmenované Mamut výrazně rozšíří provoz společnosti v Hellisheiði na Islandu. Jen nedaleko běží zařízení pojmenované Orca, které společnost spustila loni. Dokončení stavby bude trvat 18 až 24 měsíců.

Mammoth
Stavba byla právě zahájena, dokončení se plánuje do dvou let.

Shodný je i princip fungování. Zařízení filtruje vzduch z atmosféry a odděluje oxid uhličitý. Ten se dále míchá s vodou a je čerpán hluboko pod zem, kde z něj přirozenými pochody vznikne hornina podobná uhlí. Celý proces je velice ekologický, neboť jej pohání energie z geotermálních zdrojů, kterých je na Islandu dostatek.

Mamut je však výrazně větší než Orca, dokáže za stejné časové období zachytit devětkrát více oxidu uhličitého, konkrétně 36 tisíc tun ročně. Zní to jako hodně, ale v globálním měřítku je to kapka v moři. Pro srovnání jde o emise, které za rok provozu uvolní asi 7 tisíc průměrných aut. Celkový přínos všech podobných zařízení je tak 0,01 milionu tun zachyceného oxidu uhličitého ročně. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) je na světě méně než 20 takových zařízení a zatím nemají kapacitu, která by dokázala vážněji snížit emise skleníkových plynů, které lidé vypouštějí do atmosféry. IEA uvádí, že k tomu je třeba, aby se odvětví přímého zachycování vzduchu rozrostlo a bylo schopno do konce desetiletí zachytit 85 milionů tun CO2.

Diskuze ke článku
Vlastimil Wagner
Vlastimil Wagner
Celkem by mě zajímalo, kolik CO2 asi tak je vyprodukováno na všechnu stavební techniku, výrobu cementu a dalších stavebních materiálů, vytěžení surovin, tavbu kovů a jejich další zpracování, na chemickou výrobu atd. než se něco takového vyrobí, přemístí na staveniště a postaví.
Jana Nesvadbová
Jana Nesvadbová
Naposledy upraveno: 8. 7. 2022 13:28
Mohl by mě někdo objasnit, jak může průměrný automobil vyrobit 5t CO2 za rok??? A dále 1 000 000 x 0,01 je podle mě 10 000 nebo alespoň takhle nás to učili ve škole. Pokud tedy vyrobí za rok 36 000t CO2 tak se dostáváme zase do nějakých jiných čísel.
Prosím Vás, když už odněkud opisujete informace tak se nad tím alespoň zamyslete.
Vlastimil Wagner
Vlastimil Wagner
Jinak jak koukám na údaje, tak na světě vzniklo činností člověka za rok 2020 36000000000 tun CO2. Toto zařízení ročně odfiltruje 10000 tun CO2, takže na odstranění produkce tohoto roku mu bude stačit 3600000 let. A nebo těchto zařízení potřebujeme 3600000 ks, aby dokázaly celou roční produkci CO2 vynulovat. Při ploše země 510 100 000 km2 včetně oceánů (budou se muset stavět i plovoucí) nám stačí aby na každých 141 km2 stálo jedno toto zařízení. ČR má 78 870 km2, takže jich budeme u nás potřebovat asi jen 560, ale Mamuty budou 9x výkonnější, takže těch jen 62. Tak to abychom začali ;o)))))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze