Záhadný zápal plic trápí Argentinu. Svými příznaky se podobá koronaviru

Záhadný zápal plic trápí Argentinu. Svými příznaky se podobá koronaviru
Fotografie: unsplash.com
  • Zápalem plic se nakazilo devět lidí, z toho tři nemoci podlehli
  • Všechny případy se objevily na jedné lékařské klinice, která je nyní uzavřená
  • Všichni pacienti mají vážné respirační potíže, vysoké horečky a bolesti břicha

Už tři lidé zemřeli tento týden v Argentině na záhadný zápal plic neznámého původu. Dalších šest nakažených je hospitalizováno v nemocnici. Lékaři vyloučili jako původce nemoci koronavir, chřipku i hantaviry. Všechny případy se navíc objevily na jedné lékařské klinice.

Lékaři se domnívají, že první pacientkou byla 70letá žena, která byla na kliniku přijatá kvůli chirurgickému zákroku. Ostatní nakažení jsou lékaři, kteří na klinice pracují. Tamní úřady nařídily také provedení testů na výskyt nemoci v kanalizacích a klimatizacích. „Všichni pacienti mají vážné respirační potíže, které doprovází oboustranný zápal plic. Příznaky jsou velmi podobné koronaviru,“ uvedl Ministr zdravotnictví Tucuman Luis Medina. Mezi další příznaky, které se u pacientů projevily, patří vysoká horečka a bolesti břicha.


„Nezkoumáme nemoci, které se přenáší z člověka na člověka, protože mezi blízkými kontakty žádného z pacientů nebyly zjištěny žádné příznaky,“ uvedl prezident lékařské fakulty v Tucumanu Hactor Sale. Profesor Paul Hunter z Východoanglické univerzity řekl v rozhovoru pro bbc.com, že je ještě nemožné říct, jaký by tato nemoc mohla mít dopad na normální život. Lékaři by měli mít více informací o nemoci v příštích dnech, až budou mít výsledky dalších testů.

Klinika je uzavřená a všichni lékaři, personál i pacienti jsou na klinice v izolaci. Nikdo nebude vpuštěn dovnitř, dokud nebudou mít lékaři více informací o nemoci. „Je příliš brzy na to říci, zda nemoc představuje hrozbu pro širší veřejnost, nebo se z kliniky virus dál nedostane,“ dodala profesorka Beate Kampmann.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze