Zajímavá místa Zélandu, která stojí za vidění

Osobní průvodce Novým Zélandem
Zajímavá místa Zélandu, která stojí za vidění
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • V tomto díle se zaměříme na zajímavá místa, která můžete navštívit
  • Můžete navštívit jeskyně, kde jsou svítící červi
  • Na Zélandu je také mnoho vodopádů, ukážeme si alespoň dva
  • Najdete zde také kopec s nejdelším názvem na světě
  • Povíme si i něco o ragbyovém týmu All Blacks

V dnešním díle se podíváme na různá zajímavá místa, která stojí za to navštívit. Jako první bych zmínila jeskyně Waitomo se svítícími červy. Jeskyně naleznete na Severním ostrově poblíž města Otorohanga. Vstupné si můžete vybrat podle své vlastní volby, jelikož kromě této jeskyně jsou tu i klasické. Podle toho, kolik okruhů si vyberete, se poté pohybuje i cena. Pokud byste šli pouze do jeskyně s červy, cena je 55 dolarů (838 Kč) na osobu.

Nový Zéland

Jeskyní vás nejprve provede průvodce a poté vás posadí na loďku. Pokud nerozumíte úplně anglicky, nevadí. V tomto případě pohled bude mluvit za vše. Průvodce vás upozorní, abyste nefotili červy s bleskem, jelikož se světla leknou a přestanou svítit. Nejkrásnější pohled je z lodi, která není ničím poháněna, nad hlavou je šňůra, pomocí které se průvodce posunuje po vodě. Pokud se podíváte nahoru, bude vám připadat, že se díváte na oblohu, jelikož je jeskyně celá posetá svítícími červy.

Nový Zéland

Kousek od těchto jeskyní je vodopád s názvem Marokopa Falls. Než se k němu dostanete, čeká na vás krátká procházka lesem zakončená vyhlídkou právě na vodopád. Po cestě budete procházet pod přírodním mostem. Ten se skládá ze dvou vápencových oblouků vysokých 17 metrů. Jedná se o pozůstatky jeskynního systému.

Nový Zéland

Jako další vodopád můžete navštívit Hunua Falls. Tady se dostanete až přímo k vodopádu. Naleznete jej v rezervaci Hunua Falls a vede k němu příjemná procházka lesem. Je tu i místo na posezení v trávě a i když je tu více turistů, není tu nijak přeplněno a místo si vždy najdete.

Další lokalitou, kde se můžete zastavit, je kopec, který má nejdelší název na světě. A jak že se jmenuje? Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakita natahu. Jedná se o 305 metrů vysoký kopec, který nemůžete minout, jelikož cedule s názvem je jen kousek od silnice a po cestě je několik ukazatelů. Najdete ho na jihu Severního ostrova poblíž města Porangahau.

Nový Zéland

Skvělý zážitek, který si můžete ze Zélandu odvézt, je plavání s delfíny na volném moři. To zažijete ve městě Paihia v Bay of Island. Tento výlet ale nedoporučuji těm, kterým nedělá houpání lodi dobře, jelikož poplujete na otevřené moře a loď s sebou hodně hází, pokud jsou větší vlny. Po určité době uvidíte, jak se kolem lodi objevují delfíni. Kapitán poté zastaví na vhodném místě a kdo si připlatí, dostane brýle se šnorchlem + ploutve a je spuštěn do vody pomocí sítě. Poté už záleží na vás, za jakým delfínem poplujete. Pokud však máte rádi, když ve vodě pod sebe vidíte, tak tady to nečekejte – voda je zde opravdu hluboká a na dno nedohlédnete.

Nový Zéland

Co určitě stojí za zmínku, to je ragbyový klub All Blacks. Tento název vám možná něco říká, jelikož je tento tým proslavený po celém světě. All Blacks reprezentuje Nový Zéland v mužském ragby. Tento sport je zde považován za národní a jeho symbolem je stříbrný kapradinový list. S tímto znakem týmu zde koupíte v suvenýrech prakticky vše – od tužek přes řetízky až po oblečení pro děti i dospělé. All Blacks drží rekord nejvíce po sobě jdoucích výher od roku 2003, kdy byl vytvořen světový žebříček ragby. Tým se také vyznačuje maorským tancem haka, který tancují před zápasem.

Nový Zéland

Co bych ráda ještě zmínila, jsou místní zvířata. Najdete zde mnoho druhů, které žijí pouze tady. Do takzvaných endemitních zvířat patří pták Kiwi (hned několik druhů), lachtan novozélandský, tučňák žlutooký, Weta, netopýr krátkoocasý, pták Tui, papoušek Kakapo a Kea a další. Celkově je zde příroda krásná a i ve velkých městech o ni nepřijdete. Stát se o nedotčenou přírodu stará velmi dobře, je tak jedno kam se vydáte, vždy uvidíte něco hezkého.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze