Zaměstnavatelé ve Velké Británii zkouší čtyřdenní pracovní dobu

Zaměstnavatelé ve Velké Británii zkouší čtyřdenní pracovní dobu
Fotografie: unsplash.com
  • Experimentu se zúčastní zhruba 70 společností
  • Tři tisíce zaměstnanců budou během příštích šesti měsíců pracovat pouze 4 dny v týdnu za stejný plat jako doposud
  • Cílem projektu je, aby lidé byli produktivnější

Tisíce zaměstnanců ve Velké Británii mají od pondělí nově čtyřdenní pracovní týden. Zhruba 70 společností se během příštích šesti měsíců zúčastní experimentu, který je považován za největší pilotní projekt na světě. Vymyslela ho nezisková organizace 4 Day Week Global, která usiluje o kratší pracovní týden bez snížení platového ohodnocení.


Během experimentu budou zaměstnanci dostávat 100 % své dosavadní mzdy za 80 % odvedené práce. Projekt má za cíl, aby lidé byli produktivnější. Celý experiment řídí výzkumníci z univerzit v Oxfordu a Cambridge a také odborníci z Boston College v Americe. Účastníci byli vybráni z nejrůznějších odvětví.

„Pandemie nás přiměla hodně přemýšlet o práci a o tom, jak si lidé organizují život. Rozhodli jsme se tento experiment zkusit, abychom zlepšili životy našich zaměstnanců a byli součástí progresivní změny ve světě, která zlepší duševní zdraví a pohodu lidí,“ uvedl pro bbc.com spoluzakladatel pivovaru Pressure Drop Brewery Sam Smith.


Experiment, kterého se účastní asi 3 tisíce britských zaměstananců, je součástí celosvětové iniciativy a probíhá souběžně s podobnými menšími projekty v Irsku, USA, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu. „Na mnoha pracovištích probíhá práce s nízkou produktivitou, která by se zvýšila, kdyby se omezil čas na práci. Držet se rigidního, staletí starého systému založeného na čase nedává smysl,“ uvedla vedoucí výzkumnice projektu Juliet Schor.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze