Záškrt se v Česku dále nerozšířil

Záškrt se v Česku dále nerozšířil
Fotografie: unsplash.com
  • Pacientka z Vysočiny se ze záškrtu vyléčila
  • Zdrojem nákazy bylo domácí zvíře, které dostalo antibiotika k přeléčení
  • Krajská hygienická stanice vyšetřila veškeré její kontakty a vyloučila další šíření nákazy
  • Očkování proti záškrtu je v České republice povinné

Před dvěma týdny jsme vás informovali o první případu záškrtu v Česku od roku 1995. Nakaženou byla žena z Vysočiny. Krajská hygienická stanice kraje Vysočina epidemiologickým šetřením vyhledala veškeré její kontakty. Následná vyšetření vyloučila další šíření nákazy. Pacientce se podařilo antibiotiky infekci vyléčit. Státní zdravotní ústav určil, že zdrojem nákazy u starší ženy s oslabenou imunitou bylo domácí zvíře. Případ řeší i Krajská veterinární správa a domácímu zvířeti veterinář také nasadil antibiotika k přeléčení. „Osoby, které byly v rizikovém kontaktu s pacientkou, u které byl diagnostikován záškrt, se podrobily laboratorním testům. Výsledky těchto vyšetření jsou negativní,“ řekl JUDr. Jan Pečinka, ředitel KHS Kraje Vysočina.


„V průběhu epidemiologického šetření, které jsme zahájili ihned po sdělení výskytu tohoto onemocnění u ženy z Vysočiny, jsme zjistili několik osob, které s ní byly v rizikovém kontaktu. Tyto osoby se podrobily klinickému vyšetření a byly jim odebrány vzorky, které putovaly do laboratoře k dalším testům. Dnes už můžeme sdělit, že výsledky provedených rozborů všech těchto lidí, včetně rodinných příslušníků a zdravotnického personálu, který o pacientku pečoval, byly negativní. Nedošlo tedy mezi nimi k dalšímu šíření nebezpečné bakterie, která způsobuje záškrt. Nemáme hlášený žádný další případ záškrtu v Kraji Vysočina,“ prohlásila ředitelka Odboru protiepidemického Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina MUDr. Hana Pavlasová.

Národní referenční laboratoř (NRL) pro pertusi a difterii SZÚ potvrdila jako zdroj infekce domácí zvíře, které rodina pacientky chová. Prošlo veterinárním vyšetřením. Výtěrem z tlamy a nosu mu byly odebrány vzorky, které bylo nutné následně speciálně kultivovat pro spolehlivé potvrzení nebo vyvrácení právě tohoto zvířete jako zdroje nákazy. „V České republice je mezi povinná očkování zařazeno právě i očkování proti záškrtu a máme dobře proočkovanou populaci. Infekce je také při včasném odhalení léčitelná antibiotiky,“ uzavírá MUDr. Barbora Macková.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze