Zavedení zálohovaných PET lahví podporuje 74 % Čechů

Zavedení zálohovaných PET lahví podporuje 74 % Čechů
Fotografie: unsplash.com
  • Lidé chtějí také zavést zálohy na plechovky
  • Zavedení zálohování by nezměnilo spotřebitelské chování Čechů
  • Přijatelná výše zálohy by byla ve výši 4 Kč na lahve i plechovky
  • Nejlepším místem k vracení lahví a plechovek by byly obchody, dále pak automaty v blízkosti domova

Zavedení záloh na PET lahve podporuje 74 % obyvatel Česka. Lidé chtějí také zavést zálohy na plechovky, konkrétně 70 % Čechů. Tyto výsledky ukázal průzkum agentury Ipsos pro Iniciativa pro zálohování. Přibližně 80 % lidí by i nadále nakupovalo nápoje v PET lahvích a plechovkách jako doposud. Průzkum také ukázal, že přijatelná výše zálohy by byla ve výši 4 Kč na lahve i plechovky.

Průzkumu agentury Ipsos se zúčastnilo 1 016 respondentů starších 18 let. Pro zavedení zálohových PET lahví je podle průzkumu 74 % osob. Nerozhodnutých je 11 % lidí. Ti by celou tuto myšlenku potřebovali více vysvětlit. „Z výsledků dotazování vyplynulo, že zavedení zálohování by nezměnilo spotřebitelské chování. Zhruba sedm z deseti lidí odpovědělo, že by plechovky i plastové lahve kupovalo stejně jako doposud. Zhruba deset procent lidí by je nakupovalo více, stejné množství dotázaných o něco méně,“ uvedl pro ČTK Michal Straka z agentury Ipsos.


Průzkum ukázal, že lidé chtějí zálohovat PET lahve a plechovky i přesto, že se musí vracet nezmačkané a nesešlápnuté. Zálohování by se mělo týkat nealkoholických nápojů a nápojů s obsahem alkoholu do 15 %, výjimku by ale měly mít nápoje čepované na místě jako například víno stáčené do PET lahví ve vinotékách. Iniciativu pro zálohování sdružuje firmy Coca-Cola HBC ČR a SK, Kofola, Mattoni 1873, Heineken ČR a Plzeňský Prazdroj, které patří k největším výrobcům nápojů v České republice. „Respondenti se na možné výši záloh víceméně shodli s představou firem. Iniciativa předpokládá zavedení záloh ve výši tří až pěti korun,“ uvedla Kristýna Havligerová z Iniciativy pro zálohování.

Tři čtvrtiny dotázaných uvedly, že nejlepším místem k vracení lahví a plechovek by byly obchody. Jako další místa k vracení byly uváděny automaty v blízkosti domova nebo sběrná místa u kontejnerů s tříděným odpadem. „Potřebujeme dostatečně dostupnou sběrnou síť, navrhujeme povinné zapojení obchodů nad 50 metrů čtverečních,“ dodala Havligerová.

Průzkum také ukázal, do jaké míry Češi třídí odpad. Plasty třídí 92 % lidí, papír 85 % a sklo 83 % osob. Plechovky třídí a myslí si, že je pro ně dostatek kontejnerů, 32 % Čechů. Dalších 19 % lidí plechovky sice třídí, ale myslí si, že je kontejnerů málo. Zbylých 49 % respondentů plechovky vůbec netřídí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze