Zemřel muž, který 18 let bydlel na pařížském letišti

Zemřel muž, který 18 let bydlel na pařížském letišti
Fotografie: pixabay.com
  • Íránec Mehran Karimi Nasseri zemřel na infarkt
  • Na letišti žil od roku 1988 do roku 2006
  • Jeho životem se nechal inspirovat režisér Steven Spielberg a natočil snímek Terminál

O víkendu zemřel na pařížském letišti Charlese de Gaulla Íránec Mehran Karimi Nasseri, který zde žil osmnáct let. Jeho příběh inspiroval režiséra Stevena Spielberga k natočení snímku Terminál (The Terminal), kde si hlavní roli zahrál Tom Hanks. Film měl premiéru v roce 2004 a nyní je ke zhlédnutí na streamovací platformě Apple TV+.


Mehran Karimi Nasseri zemřel na infarkt. Lékaři už Íránce nedokázali zachránit. Mehran Karimi Nasseri se narodil v roce 1945 v íránské provincii Chúzistán. Poprvé odcestoval do Evropy hledat svoji matku. Žil v Belgii, Nizozemsku, Velké Británii a Německu. Neměl ale správné imigrační doklady, takže byl z každé země vyhoštěn. Poté odcestoval do Francie. Na pařížském letišti, konkrétně na letištním terminálu 2F, žil od roku 1988 do roku 2006. Dny trávil psaním o svém životě a čtením knih a novin.

Jeho příběh přitáhl pozornost nejen mezinárodních médií, ale také slavného režiséra Stevena Spielberga, který se nechal inspirovat a natočil snímek Terminál. V hlavní roli se představil Tom Hanks a Catherine Zeta-Jones. Po uvedení filmu se na letiště sjížděli novináři, aby si mohli promluvit s mužem, který byl pro režiséra inspirací. V jednu chvíli Mehran Karimi Nasseri poskytoval až šest rozhovorů denně.


Navzdory tomu, že mu byl v roce 1999 udělen status uprchlíka a měl právo zůstat ve Francii, zůstal na letišti až do roku 2006. Poté byl z letiště převezen do nemocnice, kde byl hospitalizován kvůli nemoci. Poté žil na ubytovně, kde mohl žít díky penězům, které dostal za film. Podle bbc.com se před několika týdny na letiště vrátil, kde žil až do své smrti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze