Zítra po půlnoci odstartuje raketa Rocket Lab

Zítra po půlnoci odstartuje raketa Rocket Lab
Fotografie: Rocket Lab
  • Start rakety byl opakovaně odkládán kvůli udělení povolení i počasí
  • Rocket Lab poprvé odstartuje z USA
  • Raketa vynese na oběžnou dráhu šest satelitů

Mise Virginia is for Launch Lovers byla již několikrát odložena kvůli špatnému počasí a aktuální start je naplánován v rámci dvouhodinového okna od půlnoci do druhé hodiny ranní zítřejšího SELČ. Start rakety nebude vysílán online, raketu tak mohou vidět naživo pouze obyvatelé Virginie a okolních států.

Kalifornská společnost vynáší satelity od roku 2018 z novozélandského kosmodromu, tento start bude první z USA. Rocket Lab svoji raketu Electron vypustí z kosmodromu Virginia Space, kde v rámci Wallops Flight Facility NASA je připravena odpalovací rampa pro raketu Electron. Raketa vynese na oběžnou dráhu celkem šest satelitů, přičemž tři družice HawkEye 360 vlastní Americký národní úřad pro průzkum (NRO). Ty budou shromažďovat data o radiofrekvenčních přenosech. Z Nového Zélandu doposud odstartovalo 32 misí na této raketě.


Mise byla původně naplánována již na 9. prosince minulého roku – kvůli špatnému počasí a potížím s předpisy od Federální letecké správy (FAA) se však start opakovaně odkládal – naposledy včera. Rocket Lab má aktuálně od FAA povolení k vypuštění celkem 80 satelitů do roku 2034.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze