Zkuste si postavit kvantový počítač v simulátoru od Googlu

Zkuste si postavit kvantový počítač v simulátoru od Googlu
Fotografie: Googe Quantum AI
  • Google pracuje na vývoji kvantového počítače
  • K tématu se snaží přitáhnout větší pozornost a chce nadchnout mladé pro kvantovou fyziku
  • Jednoduchá hra vám zábavným způsobem vysvětlí principy kvantových výpočtů

Kvantové počítače jsou v odborných kruzích často skloňovaným termínem, přestože jejich funkční prototypy zvládnou sotva pár základních operací. Působí sice stejně nemotorným dojmem jako prapředci dnešních strojů, kteří zabrali celé sály, ale vědci si od jejich budoucího nasazení hodně slibují.

K praktickému nasazení kvantových počítačů však povede ještě dlouhá cesta, která si vyžádá zapojení mnoha talentovaných lidí. To je také důvod, proč Google ve spolupráci s Doublespeak Games vydává jednoduchou webovou hru The Qubit Game.

Vašim úkolem je zde postavit kvantový počítač qubit po qubitu, což jsou jejich základní jednotky. Nemusíte k tomu znát pokročilou matematiku nebo kvantovou fyziku, stačí pouze základy angličtiny, hra vás sama provede základními pravidly stavby.

Cílem je přitáhnout pozornost ke kvantovým počítačům, protože se zdá, že lidí pracujících v této oblasti je nedostatek. Za tímto účelem Google přináší hru do tříd a doufá, že povzbudí pedagogy, aby o tomto tématu mluvili, a rozšíří přístup k výzkumu kvantových počítačů. I tak je otázka nasazení kvantových výpočtů do řešení problémů běžného světa vzdálená nejméně několik desetiletí. Přesto má kvantová fyzika a vše s ní související svůj den, který připadá na 14. dubna.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze