Změny klimatu v letošním roce způsobují extrémní vedra a záplavy

Změny klimatu v letošním roce způsobují extrémní vedra a záplavy
Fotografie: unsplash.com
  • Monzunové deště způsobily záplavy v Bangladéši a vlny veder spálily části jižní Asie a Evropy
  • Miliony lidí ve východní Africe se ocitly na pokraji hladomoru

Extrémní změny počasí od spalujících veder až po neobvykle silné lijáky způsobily letos rozsáhlé škody po celém světě. Mohou také za smrt tisíců lidí a miliony dalších musely opustit své domovy. V posledních třech měsících rozpoutaly monzunové deště katastrofální záplavy v Bangladéši a brutální vlny veder spálily části jižní Asie a Evropy. Dlouhodobé sucho způsobilo, že miliony lidí ve východní Africe se ocitly na pokraji hladomoru.


Podle vědců tyto extrémní výkyvy počasí způsobily změny klimatu. Tým klimatologů zveřejnil studii v odborném časopise Environmental Research: Climate, ve které zkoumal, jakou roli sehrály změny klimatu ve výkyvech počasí za poslední dvě desetiletí. Výsledky potvrzují varování, jak globální oteplování mění náš svět.

„Pokud jde o vlny veder a extrémní srážky, zjistili jsme, že mnohem lépe rozumíme tomu, jak se intenzita těchto událostí mění v důsledku klimatických změn,“ uvedl pro reuters.com spoluautor studie Luke Harrington, klimatický vědec z Victoria University ve Wellingtonu. Vědci ale ještě nevědí, jak změny klimatu ovlivňují lesní požáry a sucha.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze