Zvířata kvůli změně klimatu mění tvar svých těl

Zvířata kvůli změně klimatu mění tvar svých těl
Fotografie: unsplash.com
  • Největší změny probíhají u teplokrevných živočichů, kterým rostou větší zobáky, končetiny a uši
  • Fyziologické změny neznamenají, že by se zvířata dokázala se změnou klimatu lépe vyrovnat

Studie publikovaná ve vědeckém časopise Cell odhalila, že v důsledku změn klimatu mění zvířata svá těla. Největší změny probíhají u teplokrevných živočichů, kterým rostou větší zobáky, končetiny a uši, díky kterým lépe regulují svoji tělesnou teplotu. Vědci, kteří na studii pracovali, upozorňují, že fyziologické změny neznamenají, že by se zvířata dokázala se změnou klimatu lépe vyrovnat. Pokud nezvládnou kontrolovat svoji tělesnou teplotu, mohou se přehřát a zemřít.


„Když se začne debatovat o klimatických změnách, lidé se ptají, zda dokážou přežít nebo zda existuje technologie, která by pomohlo problém vyřešit. Je ale nejvyšší čas, abychom zjistili, zda se těmto změnám umí přizpůsobit i zvířata,“ uvedla autorka studie Sara Ryding.

V průběhu let se některým zvířatům vyvinul zobák nebo uši v teplejším podnebí tak, aby se lépe zbavila tepla. Je to dané díky většímu povrchu těla, na kterém se nadměrné teplo může rozprostřít. U několika druhů australských papoušků byl vypozorován růst o 4 až 10 %.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze