Zvládne robot napsat divadelní hru? To nám ukáže Švandovo divadlo

Zvládne robot napsat divadelní hru? To nám ukáže Švandovo divadlo
Fotografie: Švandovo divadlo
  • Hra vypráví o radostech a strastech každodenního života z pohledu robota
  • Premiéra připadne na 25. ledna 2021
  • Na inscenaci se můžete podívat online

Pražské Švandovo divadlo připravuje na úvod příštího roku pro diváky unikátní novinku. V den stoletého výročí premiéry hry R.U.R. Karla Čapka, 25. ledna 2021, bude uvedena unikátní inscenace pod názvem AI: Když robot píše hru. Na tomto divadelním představení je zajímavé to, že text, sestavený z dialogů, je vygenerovaný umělou inteligencí.

Projekt vznikl ve spolupráci Švandova divadla, Matematicko-fyzikální fakulty UK a DAMU. Cílem bylo prozkoumat, jak se vlastně umělá inteligence chová i nakolik je schopná vytvořit použitelný divadelní text. Já sám jsem byl k téhle představě nejdřív spíše skeptický, ještě víc jsem byl ale zvědavý, co nakonec z počítače vypadne, “ říká Daniel Hrbek, ředitel Švandova divadla, který inscenaci zároveň režíruje.

Premiéra projektu se uskuteční online prostřednictvím živého přenosu na webové stránce theaitre.com a sociálních sítích divadla. Součástí inscenace bude i debata s odborníky. Ti se spolu s divadelníky pokusí zodpovědět na otázku, zda robot zvládne napsat divadelní hru.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze