NASA už ví, proč Voyager 1 zasílá nesmyslná data

NASA už ví, proč Voyager 1 zasílá nesmyslná data
Fotografie: NASA
  • Jeden z čipů pro ukládání paměti na FDS nefunguje
  • Důvodem mohlo být zasažení energetické částice, nebo opotřebení
  • Pozemní tým nyní hledá řešení, jak tento problém odejít a získávat znovu data

Voyager 1 už od listopadu minulého roku zasílá stále stejný binární kód, a tak inženýři nedostávají žádná nová data. Počítač zvaný letový datový systém (FDS), který je zodpovědný za to, že z technických a vědeckých dat udělá „balíček“ a zašle na Zemi, nedokázal data nachystat. Ačkoliv se pozemní tým pokoušel zjistit, co je příčinou, měsíce se mu to nedařilo. V únoru se tak začalo řešit, zda se ještě vůbec podaří komunikaci obnovit, jelikož se sonda neozývala. Nyní je ale vše jinak.

Začátkem března tým vydal příkaz „poke“ a vyzval kosmickou loď, aby odeslala zpět údaje z paměti FDS, která zahrnuje softwarový kód počítače a také proměnné (hodnoty používané v kódu, které se mohou měnit na základě příkazů nebo stav kosmické lodi). Pomocí odečtených údajů tým potvrdil, že asi 3 % paměti FDS byla poškozena, což brání počítači v provádění běžných operací,uvedla NASA v poslední aktualizaci. Tým se tak obává, že jeden z čipů, který zodpovídá za ukládání paměti na FDS, nefunguje. Důvodem může být zasažení energetické částice z vesmíru, anebo jednoduše čip přestal po 46 letech od vypuštění fungovat.

I přes tento problém se inženýři domnívají, že dokáží najít způsob, jak fungovat i bez paměťového hardwaru. Jedině tak totiž bude moci Voyager 1 znovu zasílat vědecká a technická data. Řešení ale bude trval další měsíce – sonda je tak daleko, že než zachytí signál ze Země a zašle odpověď zpět, trvá to téměř dva dny.


Sondy Voyager 1 a 2 jsou zatím jediné přístroje, které vstoupily do mezihvězdného prostoru. Obě vzlétly v roce 1977 aby prozkoumaly planety na okraji Sluneční soustavy, nakonec ale jejich bádání neskončilo ani po 46 letech. Voyager 1 se aktuálně nachází od Země přibližně 24 miliard kilometrů a každý den se vzdálenost prodlužuje. Zároveň se jedná o nejvzdálenější lidmi vytvořený přístroj.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze