Startup pro vesmírnou turistiku láká na luxusní design kapsle balonu

Startup pro vesmírnou turistiku láká na luxusní design kapsle balonu
Fotografie: Halo Space
  • Balon vyzvedne pilota a posádku do výšky 40 km, kde zůstanou několik hodin
  • Pasažéři budou cestovat v luxusu, tomu však odpovídá i cenovka

Španělský startup Halo Space chce vozit turisty do stratosféry. Namísto toho, aby stavěl drahé rakety a ještě dražší odpalovací rampy, chce většinu práce nechat na přírodě, konkrétně na vztlakové síle. Staví proto balon pro komerční lety s nulovými emisemi do výšky až 40 km. Letenky ani tak nebudou levné a jejich cenovka by měla začínat na 150 tisících eur, tedy 3,8 milionu korun.

Halo Space

Při každém letu nastoupí do přetlakové kabiny pilot a osm cestujících. Héliový balón pak bude postupně stoupat s minimálními přetíženími do stratosféry. Z tohoto místa nad obzorem se cestujícím naskytne jedinečný výhled na zakřivení Země a rozlehlý vesmír.

Společnost je prozatím ve fázi testů bez posádky. Dosud bylo provedeno pět zkušebních letů. Další je naplánován na červen v Saúdské Arábii. Bude to první zkouška mimo domovské Španělsko. Vedle toho běží vývoj interiéru kapsle, ve které budou cestující trávit zhruba šest hodin. Ve srovnání s jinými způsoby cestování do vesmíru bude interiér zaměřen hlavně na pohodlí a luxus. Hlavní je ýhled skrze okna o ploše 2,82 m². Lehké materiály, jako je hliníková slitina a kompozity, omezují celkovou vzletovou hmotnost na 3 500 kilogramů.

I když cena vypadá závratně, podle startupu by se měla průběžně snižovat, a tak není nerealistický cíl, že by se tímto způsobem mělo do kosmu podívat do roku 2030 přes deset tisíc lidí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze