Ve Vietnamu zemřel mladý muž na ptačí chřipku

Ve Vietnamu zemřel mladý muž na ptačí chřipku
Fotografie: unsplash.com
  • Mladíkovi byl virus H5N1 zjištěn jen několik dní před úmrtím
  • Osoby, které s ním přišly do kontaktu, jsou nyní sledovány
  • Původ nákazy není zřejmý, ale jedná se o první případ letošního roku ve Vietnamu

Ptačí chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které se v České republice vyskytuje u ptactva, zejména pak u drůbeže. Při zjištění ohniska této nemoci je nutné usmrtit celý chov a nemoc tak každoročně může za smrt stovek tisíc ptáků. O viru H5N1 je známo, že umí přejít i na savce, včetně člověka. V Česku nebyl doposud zaznamenaný jediný případ, kdy by nemoc přešla na člověka – v jiných zemích se tak ale už stalo. A právě nedávno byla tato nemoc potvrzena podle vietnamnews.vn i u 21letého studenta, který na nemoc v sobotu zemřel.

Podle livescience.com se pacient od 11. března potýkal s horečkou a kašlem. Po týdnu se dostavil do lékařského centra Ninh Hoa ve Vietnamu, kde mu lékaři diagnostikovali zápal plic a následně byl převezen do nemocnice Khanh Hoa General. Tam byl pacient pozitivně testován na ptačí chřipku typu H5N1. Nemoci podlehl jen o několik dní později – 23. března. „Toto je první hlášené úmrtí na chřipku A/H5 ve Vietnamu v tomto roce, ale konkrétní kmen viru zůstává neznámý,“ uvedl Dr. Nguyen Dong, ředitel nemocnice pro tropické choroby v Khanh Hoa.

Minulý rok byla ve Vietnamu hlášená pouze jedna nákaza u pětileté dívky. S aktuálním případem je sledováno také dalších 83 osob, které přišly s pacientem do kontaktu. Mezi ně patří jak zdravotnický personál, tak rodinní příslušníci. Při odhalování původu onemocnění vyšetřovatelé zjistili, že se mladý muž zúčastnil v únoru odchytu divokých ptáků. V místě ale nebyla hlášena žádná jejich úmrtí.


Ve Vietnamu se nakazilo ptačí chřipkou H5N1 od roku 2003 celkem 128 lidí a z toho 65 lidí nemoci podlehlo. Aby se zamezilo nákaze ze zvířete na člověka, nedoporučuje se konzumovat jakékoliv uhynulé zvíře, nebo maso pocházející z neověřeného původu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze