Mlhovina Koňská hlava byla detailně zachycena pomocí Webbova teleskopu

Mlhovina Koňská hlava byla detailně zachycena pomocí Webbova teleskopu
Fotografie: ESA/Webb, NASA, CSA, K. Misselt
  • Mlhovina se nachází v souhvězdí Orion vzdáleném 1 300 světelných let
  • Webbův teleskop zobrazil mlhovinu tak detailně, že vědci mohli pozorovat její okraj ve vysokém rozlišení
  • Koňskou hlavu pozoroval dříve i Hubbleův teleskop a Euclid od ESA

Vesmírný teleskop Jamese Webba vědce neustále překvapuje v tom, co dokáže. Evropská kosmická agentura (ESA) nyní zveřejnila detailní snímek mlhoviny Koňská hlava, který je doposud nejostřejší. Mlhovina se nachází v souhvězdí Orion, které je od nás vzdálené přibližně 1 300 světelných let. Takto blízké objekty – pokud se bavíme o vesmírných vzdálenostech – jsou ideálním cílem pro astronomy, kteří mohou studovat charakteristiku plynu a prachu, jenž je obklopuje.

Mlhovina vznikla z kolabujícího mezihvězdného oblaku materiálu a září, protože je osvětlena blízkou žhavou hvězdou. Plynová mračna obklopující Koňskou hlavu se již rozptýlila, ale vyčnívající pilíř je vyroben z hustých shluků materiálu, který se hůře eroduje. Astronomové odhadují, že Koňské hlavě zbývá asi pět milionů let, než se rozpadne. Webbův nový pohled se zaměřuje na osvětlený okraj horní části charakteristické struktury prachu a plynu mlhoviny,uvedla ESA k popisu snímku.

Za pomoci přístrojů MIRI a NIRCam, které jsou součástí vybavení Webbova teleskopu, mohli astronomové vidět poprvé struktury okraje mlhoviny ve vysokém rozlišení. Díky tomu našli síť pruhovaných útvarů, které obsahují prachové částice a ionizovaný plyn. Astronomové mají nyní v plánu studovat spektroskopická data, která byla díky pozorování získána. Pomocí nich se tak budou snažit prokázat vývoj fyzikálních a chemických vlastností materiálů v celé mlhovině.


Koňská hlava v Orionu je častým objektem pro pozorování. Dříve ji sledoval Hubbleův teleskop, který ji ve své době dokázal taktéž ukázat nejdetailněji. Následoval dalekohled Euclid ESA, který mlhovinu zobrazil v ostrém a zároveň širokém snímku, což jiné dalekohledy neumí. Každý teleskop dokáže sledovat vesmír trochu jinak, za pomoci jiných přístrojů, a proto astronomové využívají všechny dostupné metody, aby se mohli o objektech dozvědět co nejvíce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze