10 nejpodivnějších přístrojů, na kterých spustíte DOOM

10 nejpodivnějších přístrojů, na kterých spustíte DOOM
Fotografie: Lior Tubi
  • Mobilní telefon nebo chytré hodinky asi nikoho nepřekvapí
  • Tiskárna nebo kalkulačka už představují zajímavou demonstraci schopností
  • DOOM si však můžete zahrát i uvnitř jiné hry

Čas od času se objeví zpráva, že se nějakému počítačovému nadšenci podařilo spustit legendární hru DOOM na nějakém nezvyklém přístroji. Samo o sobě to vypadá jako zajímavost, která nemá žádné větší praktické využití. Když ale napříč internetem sesbíráte ty nejpodivnější zmínky o hraní DOOMa, pak vás to přinutí zamyslet se nad komplexností dnešních strojů a techniky.

Jen pro úplnost dodejme, že původní DOOM vyšel na sklonku roku 1993 a jeho trojrozměrný svět viděný z hlavního pohledu a podpora síťové hry dodnes inspirují celý žánr počítačových her. Původní systémové požadavky vyžadovaly procesor 386 v kombinaci se 4 MB RAM. Takový počítač stál v roce 1993 klidně i přes 30 tisíc Kč, zatímco průměrný měsíční plat byl necelých šest tisíc... Následující případy tak nedokumentují pouze lidský um, ale také překotný vývoj v oblasti techniky.

10. Klavír

DOOM byla hra, která se ovládala výhradě pomocí klávesnice. Dnes tolik typické rozhlížení se pomocí myši přišlo až později. Klávesy najdeme také na spoustě hudebních nástrojů, tak proč je kromě produkce tónů nevyužít i pro hraní DOOMa?

Určitá skupina kláves tak slouží k pohybu, další ke střílení a tak dále. Produkovaná hudba sice nemusí znít moc melodicky, ale o to tady nejde.

9. Tlačítkový telefon

Dnešní chytré telefony jsou stejně důležitý hardware jako osobní počítače nebo herní konzole a nikoho už moc nepřekvapí, že pro ně vycházejí stejné tituly. Tady ale vidíme Sony Ericsson K800 z roku 2006. Pro připomenutí – Nokia tou dobou začala opatrně experimentovat se Symbianem, iPhone byl pouze v hlavě Steva Jobse a většina lidí měla nějakou černobílou Nokii, na které hrála maximálně Hada.

K800

8. Fotoaparát

Do minulosti se můžeme vydat ještě mnohem dál. Fotoaparát Koda DC260 byl uveden na trh v roce 1998, ale už tehdy měl tolik výkonu, aby hru rozjel zcela plynule.

7. Veřejné kiosky

Tu situaci možná znáte z první ruky. Na veřejném místě se objeví kiosek, který má občanům zjednodušit přístup k informacím. Pokud ho vandalové nezničí fyzickým útokem, pak si na něm omladina vyzkouší své hackerské dovednosti, což obvykle skončí spuštěnou pornografií. Autor následujícího příspěvku se však nad tyto přízemní choutky povznesl.


6. Apple Watch

Když se DOOM začal poprvé objevovat na českých počítačích, byly „digitálky z tržnice“ to nejmodernější, co jste si na své zápěstí mohli pořídit. Hodinky, na které jste mohli mluvit, byly pouze výsadou sci-fi filmů a literatury. Ale netrvalo to tak dlouho a na naše zápěstí se dostal celý počítač.

5. Macbook Touch Bar

Když přišel Apple s dotykovou ploškou na klávesnici, nemohli se lidé shodnout, jestli jde o geniální vynález, nebo jen o gadget na přilákání pozornosti. Do módy se sice dostávají širokoúhlé displeje nejrůznějšího druhu, ale rozlišení 2 170 × 60 pixelů je na hraní poněkud nepraktické.

4. Tiskárna

V kontextu ostatních zařízení nevypadá tiskárna s displejem zase až tak výstředně. Spuštěná hra je zde však jen vedlejším produktem výzkumu, jak lze zaútočit na síťové tiskárny a spustit na nich libovolný kód.

3. Kalkulačka

Když se chcete pohrdavě vyjádřit o schopnostech nějakého počítače, označíte ho za kalkulačku. Ta na následujících záběrech má však dost výkonu i na hraní. Drobnou nevýhodou je ale kapacita baterie, která se při takovém způsobu využití počítá v minutách.

2. Klávesa na klávesnici

Klávesnice Optimus Maximus z roku 2007 měla velké ambice. Pokusila se obejít fakt, že každý jazyk potřebuje jiné rozložení kláves tím, že nechá uživatele navrhnout vlastní rozložení. Aby to bylo možné, je každá klávesa vybavena OLED displejem s rozlišením 48 × 48 pixelů. Ano, tušíte správně, i zde může běže DOOM.

1. Minecraft

Občas určitě zachytíte zprávu o tom, jak se v Minecraftu podařilo postavit kopii toho či onoho města či nějakou jinou pozoruhodnost. Díky speciálním modům máte dokonce možnost vystavět si ve světě z kostiček virtuální PC a v něm spustit DOOM. Opět to připomíná časté výjevy ze aci-fi, kdy hlavní hrdina zjistí, že celá realita je simulace… která běží v jiné simulaci.

I played DOOM in Minecraft with VMComputers mod. from r/Minecraft

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze