ILIFE V5s Pro
test

ILIFE V5s Pro

Robotický vysavač do každé rodiny
75

Známe to všichni. Po náročném dni v práci se vrátíme domů a jen se modlíme, aby byl nepořádek v našem příbytku v rozumné hladině. Pokud navíc ještě očekáváte návštěvu, obavy jsou o to intenzivnější. Naštěstí žijeme v moderní době a některé práce zvládnou roboti. To platí i pro vysávání a vytírání, což dokazuje produkt ILIFE V5s Pro, který si dnes podrobně představíme.

Jaké domácí práce patří ve vašem interním žebříčku k těm nejméně oblíbeným? Možná jde o umývání oken, možná o žehlení a možná právě o vysávání či vytírání podlahy. Na mytí skleněných tabulí již existují roboti, stejně tak existují i speciální napařovací stanice, které usnadní žehlení. Pokud jde o vysávání, máme tu již delší dobu robotické vysavače. Těch na trhu existuje nepřeberné množství s cenou od 2 do více než 30 tisíc korun. Najít však takový, který zvládne vysát, vytřít a ještě k tomu je za rozumnou cenu, to je panečku oříšek.

Pokud chcete vše v jednom, tedy robota, co zvládne vysát, na závěr i vytřít a zároveň nechcete utratit horentní sumy, možná jsme našli vhodného kandidáta. Nese označení ILIFE V5s Pro a i když je na tuzemském trhu jen obtížně k dostání, možná jste se s ním již setkali pod jiným označením.

iLife VS5 Pro
I když jde o pomocníka v domácnosti, jedná se o elegantní kus elektroniky

Značka ILIFE nepatří mezi ty nejznámější (a to i přesto, že nabízí celosvětově ceněné produkty) a snaží se prosadit, jak to jen jde. I kvůli tomu nabízí své produkty i v přebrandované formě pro své partnery. Jak to celé funguje? Klient zadá požadavek, ILIFE vymění na svém vysavači logo, popisky a barvu a voilá, namísto ILIFE V5s Pro tu máme Evolveo RoboTrex H5 či TESLA RoboStar T30. A takových příkladů lze nalézt více. Ve všech případech jde o identické vysavače, liší se jen v detailech a v menší míře i cenou

Za zapůjčení robotického vysavače ILIFE V5s Pro děkujeme internetovému obchodu GearBest.com, kde si jej můžete rovněž zakoupit.

Tuto recenzi tak lze vztáhnout jak na produkty Evolveo RoboTrex H5, tak také na produkt TESLA RoboStar T30. ILIFE ovšem můžete pořídit o zhruba třetinu levněji, a to při zachování identické funkčnosti a dovedností. Máme vaši pozornost?

Technické parametry ILIFE V5s Pro

Rozměry 30 x 30 x 7 cm
Hmotnost 2,05 kg
Orientace v prostoru 6× IR senzor
Senzor proti pádu ze schodů ano
Nárazníky ano, tlakové senzory
Dálkové ovládání ano, IR dálkový ovladač (součást balení)
Suché mopování ano, nástavec na mop v balení
Mokré mopování ano, nádrž na vodu v balení
Typ filtru HEPA filtr
Zásobník na nečistoty/vodu 0,3/0,28 litru
Bluetooth/Wi-Fi ne/ne
Plánovaný čas úklidu ano, skrze ovladač
Hlučnost 50 decibelů v základním režimu
Režimy úklidu automatický, spirála, úklid podél stěny, manuální ovládání
Vhodný povrchy dřevěná podlaha, parkety, dlažba s rovným povrchem, kámen, koberec s nízkým vlasem
Virtuální stěna nepodporována
Výška prahů až 1,2 cm
Na jedno nabití uklidí prostor až 150 m2
Automatické nalezení dobíjecí stanice ano
Přímé nabíjení ze sítě ano
Výdrž 120–150 minut
Doba nabíjení 280 minut
Baterie lithium-iontová baterie, 2 600 mAh
Cena cca 170 dolarů (3 500 Kč s DPH)

Obsah balení: nadstandard

V případě robotických vysavačů se vyplatí zajímat se, co naleznete v základním balení. Čím bohatší základní balení je, tím více ušetříte v prvních měsících provozu. Jako každý domácí pomocník, i ILIFE V5s Pro vyžaduje pravidelnou obměnu některých částí. I proto vás potěší, že v základním balení V5s Pro naleznete slušnou nadílku příslušenství, za které u konkurence zaplatíte nemalé peníze.

Kromě samotného robota uvnitř balení naleznete standardní nádobu na prach a nečistoty s obsahem 300 ml, nádržku na vodu s obsahem zhruba 280 ml, štěteček na čištění senzorů vysavače, 4 kartáče na zametání (dva nainstalované, tři HEPA filtry, kdy je jeden již nainstalovaný), násadu na mop, dva mopy z mikrovlákna na mokré i suché vytírání, napájecí stanici, dálkové ovládání s monochromatickým displejem a baterie do ovladače (dvojice mikrotužkových baterií AAA).

iLife VS5 Pro

Oproti konkurenci lze za nadstandard považovat dvojici náhradních kartáčů a také náhradní HEPA filtr i mop na suché/mokré vytírání. Benefitem jsou i AAA baterie do ovladače, ihned po vybalení je tedy vysavač připraven k použití, navíc s náhradními díly za pár set korun.

Konstrukční zpracování: elegantní pomocník

Robotický vysavač se stane takovým dalším členem vaší domácnosti, a tak není od věci, pokud vám jeho design nebude narušovat interiér, ať už je jakýkoliv. Dovolíme si tvrdit, že ILIFE V5s Pro vám ostudu neudělá, a to ani před návštěvou. Jedná se o elegantního a na poměry robotických vysavačů malého střízlíka s rozměry 30 × 30 cm a skvělou výškou 7 cm. Výška je u robotického vysavače velice důležitá, jen díky nízkému profilu se snadno dostane i pod sedací soupravu, případně i pod nízko umístěné radiátory. Hmotnost ILIFE V5s Pro činí něco málo přes dva kilogramy, bez problému jej tedy přemístí i vaše ratolest.

V5s Pro se prodává pouze v jediném barevném provedení, a to v kombinaci světle zlaté a bílé. Propagační fotografie od výrobce by mohly naznačit, že je vysavač opravdu nepříjemně zlatý, realita je však o poznání příjemnější, za což může vrstva průhledného plastu nad samotným barevným podkladem.

iLife VS5 Pro

Přední, respektive vrchní část, je osazena třemi LED diodami ve dvou párech vedle sebe. Přímo uprostřed se nachází kapacitní tlačítko CLEAN, kterým spustíte proces vysávání, případně pozastavíte právě probíhající úklid. Ovládací systém je umístěn v elegantním černém pruhu, který ozvláštňuje design a zároveň ihned upoutá vaše oko při řešení otázky, jak se vysavač vlastně zapíná. Velká část předního dílu je výklopná, stačí lehce zatlačit zhruba uprostřed a vyskočí poměrně tenká skořepina, která odhalí vnitřní zásobník na nečistoty, který lze vyměnit za zásobník na vodu v případě mokrého mopování.

Hmotnost ILIFE V5s Pro činí něco málo přes 2 kg.

Zásobník vyměníte vždy správně, zkosení přední části zásobníku jasně předurčuje jeho místo v těle vysavače. V5s Pro nemá žádný senzor, který by rozpoznal, že ve vysavači není umístěn zásobník na nečistoty – v případě zahájení úklidu by nečistoty „sypal“ přímo do vyhrazeného prostoru na zásobník. Po delší době nečinnosti tedy doporučujeme zkontrolovat, zda je zásobník na nečistoty správně usazený a ideálně prázdný.

Po bocích vysavače se nachází bílé nárazníky, které jsou zároveň i tlakovými senzory. Pokud vysavač najede na překážku, kterou IR senzory nestihnou nebo nezvládnou rozpoznat, tlakové senzory vysavači napoví, že má změnit směr. Samotný pruh s IR senzory se nachází na boční straně nahoře, aby bylo eliminováno poškrábání výseku s IR senzory. Nárazníky a vlastně i polovina obvodu vysavače jsou opatřeny ještě gumový páskem. Díky těm zůstanou bočnice vysavače stále bez poškození, protože většinu přímého nárazu schytají právě gumové pásky, které zároveň nijak nepoškodí nábytek.

Kromě bočních senzorů je vysavač opatřen i senzory, které se nachází na spodní části vysavače. Díky těm ILIFE V5s Pro rozpozná, že by mohl spadnout, například ze schodů. V takovém případě se okamžitě vytočí zpět.

Když už jsme u spodní části, zde se nachází dvě vroubkovaná kolečka, která se v případě potřeby automaticky vyvýší (vysavač tak snáze přejede například práh rozdělující místnosti), stejně tak zde nalezneme rotující kolečko, díky kterému se vysavač snadno pohybuje v kruhu, respektive v uklízecím režimu zvaném spirála. Jsou zde zároveň nainstalované i dva kruhové kartáče, kterými ILIFE sbírá nečistoty směrem dovnitř. Zhruba uprostřed se totiž nachází nasávací prostor, který pod tlakem „žene“ nečistoty směrem do sběrné nádoby. Neméně podstatným prvkem spodní části jsou kovové kontakty, skrze které se vysavač nabíjí v režimu základny.

iLife VS5 Pro

Na těle ještě nalezneme vypínací tlačítko, kterým vysavač zcela odstřihnete od proudu, například při delší plánované neaktivitě, a také vstup napájecího kabelu s kulatým půdorysem. Vysavač lze totiž nabíjet i přímo ze sítě v případě, že nabíjecí stanici nemáte zrovna u sebe. Navádění do nabíjecí stanice je mimochodem zajištěno rovněž pomocí IR senzorů na čelní straně vysavače. Jakmile tento pruh zachytí IR paprsek základny, automaticky jej nasměruje přímo na nabíjecí kontakty.

Design i celkové konstrukční zpracování hodnotíme velice pozitivně.

Design i celkové konstrukční zpracování hodnotíme velice pozitivně. Vysavač nijak neruší, neobtěžuje, působí sympaticky a díky menším rozměrům najde své místo téměř v každém obývacím pokoji či chodbě. Světle zlaté barevné provedení působí moderně, černý pruh s ovládacím tlačítkem a LED diodami pak design ozvláštňuje. Doplníme, že pro své partnery vyrábí ILIFE vysavač i v jiných barevných variantách, a to v celočerné (Evolveo RoboTrex H5), případně bílé s černým pruhem (TESLA RoboStar T30).

Pokud bychom si přeci jen měli na něco stěžovat, bude to lesklé provedení vrchního dílu. Nejde ani tak o otisky, ty na vysavači pozorovat nebudete, po čase se však objeví menší škrábance, které na sebe na světle rády upozorní. Stejně tak mohla být část pro umístění vnitřní nádoby černá, neb na bílé jde pochopitelně vidět každé smítko prachu, což je u vysavače... nemilé. Celkově jsme však spokojeni a za design i zpracování dostává ILIFE palec nahoru.

Líbilo se nám
  • úsporné rozměry
  • nízká hmotnost
  • příjemné barevné provedení
  • snadné ovládání pomocí kapacitního tlačítka
  • nárazníky předchází poškozením
  • nízký profil
  • 3D efekt (barva zapuštěná pod vrstvou průhledného plastu)
  • tlakové senzory jsou šetrné k nábytku
Nelíbilo se nám
  • vnitřní část by mohla být černá, kvůli praktičnosti
  • lesklé části budou magnetem na škrábance

Pro koho je vhodný?

Hned na začátek je dobré uvědomit si, že robotický vysavač nevznikl za cílem kompletně nahradit klasický podlahový i kobercový vysavač, respektive jednoúčelový vysavač. Jedná se spíše o velice inteligentní zametač prachu, takové moderní koště pro 21. století. Samozřejmě existují výjimky potvrzující pravidlo, to se však bavíme o robotických vysavačích s trojnásobnou cenou oproti dnes testovanému ILIFE V5s Pro.

Výkon robotických vysavačů je v zásadě vždy nižší než u běžných vysavačů, což je dáno jednak rozměry a pochopitelně i tím, že fungují na baterie, které musí vysavač udržet v provozu dostatečně dlouhou dobu. V případě robotických vysavačů se tedy hodnotí primárně účinnost vysávání, dlouhá výdrž baterie, krátká doba nabíjení a pochopitelně také orientace v prostoru za pomocí senzorů, v některých případech i za pomoci kamer. To, že robotický vysavač vydrží na jedno nabití 2 hodiny, ještě nutně nemusí znamenat, že zvládne vysát celý byt. Pokud totiž bude robotický vysavač jezdit nekoordinovaně a na některá místa se bude bez přestávky vracet, zbylá plocha zůstane neuklizená i po vybití baterií, což je problém.

iLife VS5 Pro

Robotický vysavač nejlépe funguje v designově čistém prostoru s tvrdými podlahy, ať už ze dřeva či betonu. Pochopitelně se umí pohybovat i po dlaždičkách. Ocení ho i majitelé psů a koček, protože neustálé zametání zvířecích chlupů zastoupí právě inteligentní vysavač. Pokud je však vaše obydlí doslova poseté kabeláží různých výrobků, máte hodně koberců s vysokým vlasem a do toho vlastníte převahu tmavého nábytku, spolehněte se raději na běžné vysavače, které lze s vyšším výkonem zakoupit za podobnou cenu, za jakou se prodává ILIFE V5s Pro.

Robotické vysavače mají s kabely a černým nábytkem všeobecně velký problém. Některé jsou sice vybavené senzory, které mají kabely odhalit, případně se z jejich spleti vysoukat, dříve či později však přesto k nějakému problému dojde, v nejhorším případě se vysavač zamotá a strhne na zem nějaký kus elektroniky. Tmavý nábytek je problémový z důvodu, že infračervené senzory vysavače, kterými se dnes testovaný vysavač orientuje, jej spolehlivě neodhalí (tmavá barva pohlcuje odraz) a vysavač tak bude bez přestávky narážet.

iLife VS5 Pro

Z předchozích odstavců by se mohlo zdát, že cena určuje kvalitu, protože přítomnost všech možných senzorů a kamer udělá vysávání kvalitnější a zvyšuje se také účinnost. Částečně je to pravda, avšak nic vám nenapoví tolik, jako osobní zkušenost s produktem. Vzhledem k ceně zařízení ILIFE by se dalo očekávat, že půjde maximálně o moderní koště, po kterém stejně budete pravidelně uklízet ještě po dokončení jeho procesu. A víte co? Po třech týdnech intenzivního testování jsme byli překvapení jeho dovednostmi.

Baterie: dlouhé nabíjení, ale i výdrž

Začněme ale pěkně od začátku. Nabití baterie s kapacitou 2 600 mAh trvá zhruba 280 minut skrze dobíjecí základnu. Pokud využijete přímého zapojení nabíječky do vysavače, ušetříte zhruba 15 až 20 minut. I tak se však jedná o více než 4 hodiny nabíjení, což rozhodně není málo. Doba nabíjení je v případě robotických vysavačů obdobná, lepší kousky se zvládnou dobít pod 3 hodiny, avšak 4 hodiny jsou u většiny levnějších vysavačů standardem. O nabíjení vás informují vestavěné LED diody. Dokud se vysavač nabíjí, diody postupně blikají a signalizují proces nabíjení. Po ukončení dobíjecího procesu diody automaticky pohasnou a vysavač zapípá.

Na jedno nabití má vysavač vydržet 120–150 minut v provozu, tedy něco přes dvě hodiny intenzivního úklidu. Ono rozmezí s poměrně velkým rozestupem je zde zcela záměrně, vysavač má dva základní režimy: běžný a maximální. V rámci toho druhého se výkon vysavače zvedne na maximum, což se hodí při opravdu důkladném úklidu velmi zaprášených podlah, případně v momentě, kdy máte doma více než jeden koberec pod konferenčním stolkem. V tomto režimu se výdrž sníží na zhruba 90 minut a pokud část úklidu proběhne v běžném režimu a část v režimu maximálního výkonu, počítat můžete zhruba s 2 hodinami. Pokud plně nabitý vysavač pustíte na základní režim, lze se dočkat oné výdrže 150 minut, v praxi jsme se pohybovali dokonce ještě nad touto hranicí, a to obvykle okolo 170 minut. A to je opravdu slušný výsledek – u konkurence nejsou standardem ani 2 celé hodiny úklidu, ať už v jakémkoli režimu.

Možná se ptáte, jak vysavač zvládá automatické nalezení dokovací stanice. K našemu překvapení perfektně. Pokud se stanice nachází ve stejné místnosti, ve které robot uklízí, nalezení je otázkou zhruba minuty, a to i v prostoru velkém přes 50 metrů čtverečních (spojená obývací část s jídelnou). Pokud je mezi stanicí a robotem další místnost, do které se musí robot vrátit skrze dveře s běžnou šířkou, může hledání zabrat i 2 až 5 minut. Co však ILIFE V5s šlechtí je fakt, že vždy nabíjecí základnu nalezl a správně se zadokoval (nabíjení se spustilo).

iLife VS5 Pro

Navrácení do dokovací stanice proběhne, pokud na dálkovém ovladači tuto možnost zvolíte, případně pokud vysavači pomalu dochází baterie. Jakmile totiž V5s Pro zjistí, že již brzy bude vybitý, vypne vysávací proces, celkově se zpomalí a začne hledat nabíječku. Jakmile IR panel na předním panelu nalezne infračervený paprsek základny, velice pomalu se k základně začne přibližovat. Pro nalezení stanice je pochopitelně zapotřebí, aby byla zapojena v elektrické síti. V průběhu procesu dokování již vysavač nevysává, avšak boční kartáče se i nadále pomalu otáčí.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž baterie
  • automatické nalezení dobíjecí stanice
Nelíbilo se nám
  • dlouhá doba nabíjení

Příslušenství: dálkové ovládání a mop potěší

Obsah základního balení jsme již probrali, nebude ale od věci podívat se na některé prvky trochu podrobněji. Konkrétně se zaměříme na dálkový ovladač, který je součástí balení, a to včetně AAA baterií. Nabídne nepodsvětlený monochromatický displej a hned několik tlačítek. Střed tvoří šipky doleva, doprava a nahoru a tlačítko pro spuštění/ukončení uklízecího procesu. Místo šipky dolů tu máme tlačítko pro aktivaci režimu s maximálním výkonem (MAX). Šipkami do stran lze vysavač ovládat jako autíčko na dálkové ovládání, pro změnu směru stačí tlačítko stisknout pouze jednou.

Dálkový ovladač

Pod směrovými šipkami se nachází další důležitá tlačítka, konkrétně tlačítko pro plánování úklidu, tlačítko pro změnu času a tři tlačítka pro aktivaci režimu spirála, pro návrat domů a režim úklidu podél zdí. Ovladač má dostatečně výrazné rozestupy mezi jednotlivými tlačítky, stejně tak chválíme zdvih a vlastně i dosah ovladače – i když přenos zajišťuje infračervený paprsek, robota zvládnete nasměrovat i ze vzdálenosti 5 metrů, klidně i odrazem od zdi.

Dalším důležitým pomocníkem v balení je násada na mop. Samotný mop se skládá ze dvou částí: násady, která se zacvakne do těla robota, a samotného hadříku, který se na násadu připevní pomocí suchého zipu. Ač se toto spojení může jevit nelogicky, vše drží pevně na svém místě, což je primární. Samotný hadřík je z mikrovlákna a nečistoty sbírá opravdu velice poctivě.

Zkušenosti: překvapivě výkonný

Nyní se už dostáváme k té nejdůležitější části, a to jak vysavač vlastně funguje. Samotný proces uklízení zahájíme stisknutím tlačítka CLEAN na přední straně vysavače. Pokud je vysavač delší dobu neaktivní, je nutné stisknout kapacitní senzor dvakrát za sebou – jednou pro probuzení, podruhé pro zahájení samotného vysávání. Pokud se vysavač nachází v dokovací stanici, elegantně vyjede pozadu a následně se již pustí do vysávání.

Nejvíce jsme byli zvědavi na to, jak se vysavač bude po místnosti pohybovat vzhledem k tomu, že postrádá jakékoli inteligentní funkce – mapování, kameru a další. Vystačit si musí pouze s IR senzory, které jsou rozeseté po těle vysavače. Orientaci v prostoru hodnotíme i přes absenci pokročilejších funkcí jako velice dobrou. Vysavač hravě rozezná rozměrnější nábytek a problémem nejsou ani nohy stolu, jen čas od času narazil do tenkých kovových nohou židlí, případně do tmavého nábytku.

iLife VS5 Pro

Velkou výhodou ILIFE V5s Pro je gumový pruh, který se táhne podél půlky obvodu vysavače – skvěle totiž funguje s tlakovými senzory. Když už vysavač narazí (a tlakové senzory rozpoznají překážku), 90 % nárazu utlumí samotný gumový pás, díky čemuž se neodře ani vysavač, ani samotný kus nábytku.

Pohyb v prostoru je na automatický režim vcelku nahodilý, tedy alespoň v prvních pár dnech takový pocit získáte. Během týdenního používání začnete odhalovat některé nastavené vlastnosti, jako například zpomalení v případě vícenásobného nárazu do překážky, případně důkladné vymetání rohů, pokud na ně vysavač narazí. Nejlepší představu o cestě si uděláte v režimu mokrého mopování. V takovém případě stačí vyměnit dodávanou nádobu na nečistoty za nádobu s vodou, kterou usadíte na stejné místo. Vysavač nejdříve jezdí rovně, dokud nenarazí na překážku. Následně se danou překážku pokusí pomalu obkroužit. A pokud se ani tak nezadaří, změní směr.

Nádrž na vodu

Když už jsme zmínili mokré mopování, vyplatí se doplnit, že o uvolňování vody se nestará žádná speciální technologie, ale gravitace. Z nádržky postupně odkapává voda, proto i se zhruba 280 ml vody vysavač snadno vytře i větší místnost opravdu důkladně. Vzhledem k tomu, že voda z nádržky postupně odkapává a následně zvlhčuje mop, který je připevněn na plastovém dílu, nelze s nasazenou nádržkou na vodu plánovat úklid. Voda by z vysavače postupně odkapala na jednom místě a mohla by tak poškodit samotný vysavač. Stejně tak není možné robotickému vysavači nařídit, aby nenajížděl na koberce. Mokré vysávání si tedy nechte pouze na chvíle, kdy jste doma.

Zřejmě největšího překvapení se dočkáte po prvním úklidovém procesu.

Zřejmě největšího překvapení se dočkáte po prvním úklidovém procesu. I zdánlivě čistá domácnost je plná prachu, vlasů a dalších drobných nečistot, zvláště pak pokud máte čtyřnohé domácí mazlíčky. Na tmavé podlaze nejde vidět každý vlas a o to větší překvapení na vás čeká, když vyjmete nádobu na nečistoty. Nádrž s obsahem 300 ml snadno zaplníte po vysání prostoru o zhruba 120 metrů čtverečních, a to se bavíme o zdánlivě čisté domácnosti. I to napovídá, že účinnost je více než slušná. Výkon je udávám v pascalech, v režimu turbo zvládne ILIFE vyvinout tlak až 1 000 pascalů. Než nějaká čísla pro nás byl důležitý výsledek, který nás překvapil, a to opravdu velice příjemně.

S mokrým mopováním jsme byli rovněž spokojeni, avšak robotický vysavač pochopitelně nemá tak silný přítlak, proto se nelze dokonale zbavit i zaschlých nečistot, s nimiž musíte vysavači pomoci. Mokré mopování místnosti o výměře 25 metrů čtverečních zabralo robotovi asi 20 minut, doplníme že v průběhu mopování se nečistoty nevysávají, ale jsou zachyceny na mopu umístěném na plastové násadě zespodu vysavače. Před každým mokrým mopováním tedy doporučujeme prostor důkladně vysát, aby se na mopu nezachytávaly opravdu velké nečistoty, například chuchvalce vlasů.

Nasazení mopu, respektive podložky s mopem, která hadřík drží pomocí suchého zipu, je velice snadné. Čtyři plastové kolíky stačí zacvaknout do těla vysavače ze spodní části, po skončení úklidu následně mopový hadřík stačí lehce strhnout a ideálně hned vyčistit pod proudem tekoucí vody a později také v pračce.

Výrobce udává hlučnost vysavače 50 decibelů v základním režimu. Reálně je hlučnost okolo 55 decibelů a v režimu maximálního výkonu převýší hodnotu 65 decibelů. Na trhu existují jak hlasitější, tak také méně hlučné robotické vysavače, každopádně pokud využijete funkce plánovaného úklidu skrze ovladač, automaticky se spustí základní a tedy i tišší režim. Maximální výkon lze aktivovat pouze manuálně a opět pouze skrze ovladač – na těle vysavače žádný speciální přepínač nenaleznete.

Určitě vás také zajímá, jak si ILIFE V5s Pro poradil s kabely a schody. S kabely má bohužel problém a pokud se nějaký objeví, většinou jej poveze s sebou až do doby, dokud se nezasekne. Následně se pokusí z klubka kabelů vymotat, a to primárně za pomoci koleček, která se jakoby vysunou z těla vysavače, avšak ne vždy se mu to povede. Ideální je tedy před úklidem místnost alespoň základně připravit a nejnebezpečnější kabely (například nabíječky s připojenou elektronikou) zvednout nad úroveň podlahy. Co se týká schodů, zde vše probíhalo naprosto bez problémů. I když se vysavač rozjede a míří přímo směrem ke schodišti, spodní senzory zachytí „propast“ a vysavač se bleskurychle zastaví a postupně vycouvá. Nebudeme vám nic nalhávat, často nám vysavač způsobil téměř infarktové stavy, zvláště pak ze začátku testování. Když vidíte blížící se kus elektroniky ke strmému schodišti, máte podvědomě potřebu zasáhnout, avšak nikdy nebyl důvod. Samozřejmě je nutné IR senzory čas od času očistit vlhčeným ubrouskem, usazený prach by mohl snížit funkčnost.

Na závěr kapitoly i jedna méně příjemná informace. V balení nenalezneme virtuální zeď a nelze ji ani dokoupit, vysavač ji totiž nepodporuje. Pokud tedy chcete vysavači zamezit ve vstupu do nějaké místnosti, musíte zavřít dveře, nebo přistavit jinou zábranu.

Líbilo se nám
  • účinnost nad očekáváním
  • slušné mokré mopování a snadné nasazení mopu
  • nízká hlučnost vysávání v základním režimu
  • tlakový senzor a gumový pás coby ochranné prvky
Nelíbilo se nám
  • nevyhne se kabelům
  • bojuje s tmavým nábytkem

Zhodnocení: kvalita za skvělou cenu

Základní robotické vysavače pořídíte za cenu okolo 4 tisíc korun, přičemž ty nejdražší vyjdou na více než 30 tisíc korun. ILIFE V5s Pro vyjde na velice příjemných 3 500 Kč, a to včetně dopravy. Za danou cenu nemá vysavač prakticky žádnou konkurenci, protože oproti i té nejlevnější nabídne mokré mopování, které bylo donedávna běžné až u robotických vysavačů za více než 10 tisíc korun.

iLife VS5 Pro

Výkon jako takový je velice slušný, stejně tak jsme spokojeni se snadnou obsluhou skrze jediné tlačítko, případně dálkový ovladač. Nádoba na nečistoty by mohla být větší, celkově by se však musel zvětšit i vysavač, což nemusí být vždy žádoucí. Velice jsme si pochvalovali nízkou výšku vysavače, díky které snadno zajel i pod sedačku či postel a téměř dokonale uklidil i místa, kam se při běžném úklidu nedostanete. Důkazem jeho snažení je vždy plný zásobník na nečistoty, a to jsme si do té doby mysleli, že máme dokonale uklizeno...

Hledáte nevýhody? Hledáme je také, ale poměrně stěží. Někdo samozřejmě může postrádat ovládání skrze mobilní aplikaci či kamery pro lepší orientaci, hodila by se také virtuální stěna. Nic z toho ILIFE V5s Pro nenabízí, avšak v dané cenové třídě by šlo doslova o zázrak.

Za zapůjčení robotického vysavače ILIFE V5s Pro děkujeme internetovému obchodu GearBest.com, kde si jej můžete rovněž zakoupit.

Pokud hledáte slušný výkon za skvělou cenu, můžeme ILIFE V5s Pro bez obav doporučit. Ve světě robotických vysavačů jde o jeden z nejvýhodnějších nákupů stran poměru cena/výkon.

Klady
  • nadprůměrný výkon
  • skvělá cena
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • nadstandardní obsah balení
  • velice slušná výdrž baterie
  • mokré i suché mopování
Zápory
  • nemožnost ovládání skrze mobilní aplikaci
  • pomalé nabíjení
Diskuze ke článku
Jiří Švarc
Díky za skvělý test. Přesvědčili jste mě ke koupi, měli byste dostat provizi :-D
Lenka G.
Potvrzuji, že vše v testu je pravda. Vysavač vlastním a používám. Funguje bezvadně a všem doporučuji. Další recenze zákazníků jsou na Heuréka.cz
Brettgot
tamoxifen
Brettgot
benicar

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze