Nuki Smart Lock
test

Nuki Smart Lock

Odemykejte třeba od protinožců
6

Pokud transformujete vaši domácnost na chytrou, hodí se začít od podlahy, tedy ještě lépe od vstupních dveří, které vás do chytré domácnosti pustí. Na trhu sice existuje pěkná sbírka inteligentních zámků, avšak ne všechny jsou přizpůsobené pro naše podmínky. To se netýká Nuki Smart Lock, který nejenže pasuje, ale ještě umožní to, o čem si konkurence může nechat tak akorát zdát.

Chytré motorické zámky nejsou na tuzemském trhu žádnou novinkou. Již pár let zpět jsme vám na našem sesterském webu mobilenet.cz přinesli podrobnou recenzi inteligentního zámku FAB ENTR. Za tu dobu se však konkurenční výrobky posunuly o pořádný kus dále a nově již není problém odemknout dveře, i když jste stovky kilometrů od vašeho domova.

Nuki Smart Lock

Přesně to zvládá i dnes testovaný Nuki Smart Lock, který bez problémů seženete i na tuzemském trhu za cenu kolem 6,5 tisíce korun. Otázka dnešní recenze zní jasně: je to hodně, nebo jde o adekvátní sumu?

Technické parametry Nuki Smart Lock

Rozměry 110 x 60 x 60 mm
Hmotnost včetně baterií 460 gramů
Napájení 4× AA tužkové baterie
Výdrž baterií cca 6 měsíců (při 8 operacích za den)
Bezdrátová konektivita Bluetooth 4.0
Konektivita Nuki Bridge Wi-Fi 2,4 GHz, Bluetooth 4.0
Podporované platformy iOS, Android, webový prohlížeč
Forma upozornění LED světelný pás
Cena Nuki Smart Lock 6 588 Kč
Cena Nuki Bridge 2 852 Kč

Obsah balení: baterky vlastní

V elegantním prodejním boxu naleznete kromě samotného elektronického zámku Nuki Smart Lock také dvě kovové podložky pro upevnění na zámek, přičemž jedna z podložek je určená pro instalaci pomocí šroubků, druhá je opatřena lepící vrstvou. V balení dále naleznete malý klíč pro upevnění podložky a základní obrázkový návod sloužící pro první instalaci. Čtveřici tužkových baterek si musíte obstarat sami, můžete pochopitelně použít i ty dobíjecí.

Za zapůjčení Nuki Smart Lock a Nuki Bridge děkujeme výhradnímu zastoupení společnosti Elektro-System-Technik s.r.o. (EST), jehož prostřednictvím si tyto produkty můžete rovněž zakoupit.

Konstrukční zpracování: roztomilý Kyklop

Nuki Smart Lock je elegantní krabička v černo-stříbrném provedení, která už na pohled působí roztomile, přesto ne jako dětská hračka. Rozměry jsou vcelku příjemné, konkrétně 110 × 60 × 60 mm. Na běžných dveřích Nuki rozhodně nevypadá nepatřičně, naopak díky svému zajímavému členitému designu udělá z každých běžných dveří dveře futuristické. V podstatě stačí, aby zámek někdo jen spatřil a hned se začal vyptávat, co že to vlastně je.

Nuki Smart Lock

Po stránce zpracování a designu by se Nuki dal rozdělit na dvě hlavní části, a to spodní plastovou, která svým tvarem připomíná krychli a ve které se rovněž nachází tužkové baterie, a vrchní část, která je pak kulatá a zasahuje právě až do spodní části. Tu lze navíc po své ose otáčet pro manuální odemknutí/zamknutí. Tato část je kovová, konkrétně z hliníku. Celkově bychom design ohodnotili jako čistý bez rušivých elementů. Nuki rozhodně neudělá ostudu ani v moderních domácnostech.

Jak už jsme zmínili, v základně se nachází tužkové baterky, které jsou nezbytné pro chod zámku. Do Nuki se umisťují velice snadno zespodu, kdy stačí zatlačit na malou páčku a baterky vypadnou společně se slotem, do kterých jsou vložené tak, aby byla zajištěna maximálně snadná výměna. Vrchní kulatá část je opatřena jediným tlačítkem, které slouží pro zamknutí/odemknutí, popřípadě k dalším režimům, které si lze nastavit v doprovodné aplikaci.

Samotné tlačítko je po svém obvodu opatřeno bílým LED páskem, který informuje o různých činnostech zámku (odemknutí, zamknutí, aktualizace zámku, ...) a jehož intenzitu lze rovněž nastavit v doprovodné aplikaci. Nemusíte se tedy obávat, že by byl svit příliš výrazný a rušil tak například v případě, že máte vchodové dveře na dohled z obývacího pokoje. Svit LED pásku lze i zcela vypnout, čímž navíc šetříte baterie.

Instalace: rychleji to již nejde

Jak jsme již zmínili, na trhu existuje poměrně velké množství inteligentních zámků, avšak většina z nich je přizpůsobená primárně pro trh v USA, a tedy pro jiný typ dveří. V Evropě to funguje trochu jinak, i samotní výrobci musí s tímto faktem dopředu počítat. Instalace Nuki je opravdu velice snadná, je totiž zcela přizpůsoben pro náš typ dveří a kování. Na výběr navíc máte ze dvou možností instalace: rychlé, která je méně vhodná pro lidi v nájemních bytech, a pomalejší bez nutnosti cokoli vrtat či zasahovat do vložky či kování dveřního systému.

Nuki se nasazuje na kovovou podložku, kterou naleznete v balení. Jedno kování je ze zadní strany opatřeno lepící vrstvou, kterou stačí přiložit přímo na konec cylindrické vložky tak, aby kruhová výseč přesně seděla na kruhovou výseč v podložce.

Pokud bydlíte v nájmu, případně se vám nelíbí představa lepení na kování, můžete využít druhou podložku. Tu lze použít v momentě, kdy konec cylindrické vložky vystupuje nad okolní kování alespoň 3 milimetry. Díky „svorkovému“ systému stačí podložku přitisknout na konec vložky a následně upevnit za pomocí trojice šroubků, které jsou v podložce již připravené. Díky tomuto řešení není třeba řešit lepení a i odinstalování je velice snadné – šroubky stačí povolit a podložku sejmout.

Jakmile máme nainstalovanou podložku, stačí vložit klíč do zámku a Nuki na podložku „přicvaknout“. Ze zadní strany Nuki se totiž nachází otvor pro klíč, kterým Nuki dle potřeby otáčí jakožto taková robotická ruka.

Prvotní nastavení si obstará sám Nuki.

Nainstalováno? Pokud ano, stačí vložit baterie a Nuki zapnout tlačítkem na spodní straně. Jakmile Nuki zapnete a stisknete kulaté tlačítko na jeho čele, prvotní nastavení si obstará sám Nuki. Jde primárně o „osahání“ maximální pozice západky, kdy Nuki otáčí klíčem tak dlouho, dokud nenarazí na pozici „zamknuto“ a „odemknuto“ včetně zadržení západky, pokud se z venkovní strany dveří nachází koule a ne klasická klika. Zafixování západky je v takovém případe nezbytné – kdyby to Nuki neudělal, dveře budou sice odemknuté, ale otevřít stejně nepůjdou.

Nuki Smart Lock

Jakmile si Nuki všechny pozice osahá, což zabere zhruba 20 vteřin, může sám o sobě fungovat v manuálním režimu – stisknutím tlačítka dveře zamknete, opětovným stiskem tlačítka Nuki donutíte dveře odemknout. Jak ale sami uznáte, jen pro tuto činnost byste si Nuki určitě nekupovali.

Jedna rada a upozornění na závěr. I když Nuki ze své podstaty nevyžaduje výměnu vaší stávající vložky, může dojít k situaci, kdy bude přeci jen nutné do náhrady investovat. Nuki otáčí klíčem, který je neustále ve dveřích. Z tohoto důvodu pak není možné odemknout dveře klíčem, ale jen aplikací Nuki. Z bezpečnostního hlediska je nutné vyměnit standardní cylindrickou vložku za bezpečnostní, která umožní odemknutí dveří z venkovní strany i při zastrčeném klíči zevnitř. To není standardní dovednost a je tedy dobré zamyslet se dopředu nad případnou výměnou, pokud nechcete přijít o možnost manuálního odemknutí/zamknutí vašich dveří pomocí standardního klíče.

Aplikace a párování: pro začátečníky

Aplikace Nuki je dostupná jak pro platformu iOS, tak také Android. V obou případech jde o aplikaci dostupnou zcela zdarma a kompletně počeštěnou pro obě platformy díky společnosti EST, která výhradně zastupuje a prodává produkty společnosti Nuki. Alternativně existuje i webové prostředí Nuki v angličtině, na jehož možnosti se detailněji podíváme až později. Doplníme, že existuje i miniaplikace pro chytré hodinky, konkrétně pro watchOS a Wear OS.

Po stažení aplikace vás přivítá snadné intro, které vám pomůže zámek propojit s mobilním telefonem. Oceňujeme, že kromě textu ukazuje aplikace i jednoduché obrázky, které vás samy o sobě navedou ke správnému párování. Zvládne to tedy naprosto každý.

Nejprve vás čeká nastavení označení. Pokud máte v plánu koupi jednoho zámku, je to vcelku jedno, rozlišení podle jmen by se však hodilo v momentě, kdy plánujete pořízení dvou a více zámků. Následně je třeba podržet jediné tlačítko na zámku Nuki po dobu alespoň 5 vteřin, dokud nezačne LED kroužek trvale a nepřerušovaně svítit. Uběhne pár vteřin a díky Bluetooth se zámek automaticky spáruje s aplikací. Snadné, co myslíte?

Intro samozřejmě pokračuje dále, aplikace vás požádá o sdělení, jakou kliku máte z vnější strany dveří. To je důležité kvůli fixaci západky, o čemž jsme již hovořili. Pokud máte klasickou páku, Nukimu stačí dveře pouze odemknout. Pokud tyč či kouli, je nutné dveře odemknout a zafixovat západku.

Aplikace vás dále požádá o informaci, kde se zámek nachází. Otevře se tedy mapa s vaší přibližnou polohou, kterou můžete snadno opravit, respektive upřesnit. K čemu je taková možnost dobrá si vysvětlíme později.

Hotovo, nastaveno. Od tohoto momentu je aplikace spárována s vaším zámkem a klepnutím na kolečko na mobilním telefonu můžete odemykat a zamykat dle libosti, samozřejmě pokud jste v dosahu Bluetooth, který činí ve volném prostoru asi 10 metrů. Co když vám ale taková možnost nestačí a chcete svůj zámek ovládat odkudkoli?

Nuki Bridge: malá velká krabička

Záměrně jsme přeskočili poslední otázku aplikace Nuki, a to tu, zda chcete k zámku spárovat také Nuki Bridge. V tomto případě jde o doplňkové příslušenství, malou krabičku, která se prodává separátně za asi 2,8 tisíce korun. Pokud rovnou zakoupíte Nuki a Nuki Bridge, můžete pár set korun ušetřit. Proč byste to ale dělali?

Nuki Bridge

Nuki Bridge je malá krabička, která se zámkem komunikuje skrze Bluetooth a zároveň komunikuje s vaší domácí Wi-Fi sítí. Díky tomu lze následně Nuki Smart Lock odemykat opravdu odkudkoli (tedy nejenom v rámci domácí Wi-Fi sítě), a to díky cloudovým službám společnosti Nuki. Párování je opravdu velice snadné, avšak je důležité mít na paměti několik pravidel. Nuki Bridge komunikuje s Nuki Smart Lock opět pomocí Bluetooth, Bridge tedy nemůže být dál než 10 metrů, ideálně by však samozřejmě měl stát blíže. Zároveň musí Nuki Bridge komunikovat s Wi-Fi, takže router by měl být ideálně ve vzdálenosti, kterou Bridge opět zachytí. Pokud takové podmínky zajistit nedokážete, může být nákup Nuki Bridge zbytečný.

Pokud v umístění problém není, stačí Bridge zapojit do zásuvky, stisknout tlačítko a následně vybrat skrze aplikaci vaši domácí Wi-Fi síť. Opět uběhne pár vteřin, Bridge se seznámí s Nuki Smart Lock i vaší domácí sítí a je hotovo. Od tohoto momentu můžete odemykat skrze aplikaci i v momentě, kdy nejste doma, prakticky odkudkoliv na světě. Aby Nuki Bridge fungoval správně a opravdu umožnil odemknutí odkudkoli, je zapotřebí, aby byla vaše domácí Wi-Fi síť v neustálé pohotovosti a aby byl aktivní přístup k internetu. V opačném případě by cloudové služby „narazily“ a příkaz na odemknutí či zamknutí by z pochopitelných důvodů neproběhl.

Nuki Bridge

Zaujal vás princip fungování Nuki Bridge, ale nechcete investovat další finanční prostředky, případně si chcete celé řešení jen lépe představit v praxi? Pokud doma máte starší smartphone s operačním systémem Android, lze využít speciální aplikaci Nuki Bridge, která dokáže celé řešení suplovat. Takový smartphone musí být neustále zapojen v síti a stejně jako Nuki Bridge musí být v dosahu zámku i domácí Wi-Fi sítě.

Bridge je malá nenápadná krabička.

Výhodou řešení je fakt, že za takový Bridge nezaplatíte ani korunu. Menší problém však spočívá ve větší energetické náročnosti a také co se estetické stránky týká – zatímco Nuki Bridge je malá nenápadná krabička, smartphone s připojeným kabelem povalující se poblíž Nuki již tak elegantně nevypadá. Z reálných zkušeností navíc můžeme říci, že pokud jako Bridge slouží smartphone, odemknutí/zamknutí trvá o pár vteřin déle než u separátního řešení Nuki Bridge.

Nuki Web: vybitý telefon není problém

Už víme, že mobilním telefonem s aplikací Nuki můžeme Smart Lock ovládat jak na blízko, tak i na dálku, pokud máme Nuki Bridge. Co když mobilní telefon nemáte zrovna u sebe, případně se vybije baterie a vy potřebujete otevřít návštěvě, přitom jste na druhé straně zeměkoule? I na to Nuki myslelo a zpřístupnilo speciální webovou samoobsluhu.

Abyste mohli webové služby využívat, je nutné skrze aplikaci se spárovaným Nuki Smart Lock tuto možnost povolit, zadat e-mail a nastavit heslo. Aplikace po chvíli vygeneruje odkaz, kde se budete moci připojit právě registračními údaji, které jste zadali v aplikaci. Tím si Nuki zároveň pohlídá, že o vzdálenou správu zámku žádá opravdu majitel, a ne záškodník zvenčí. Nuki Web je navíc pouze doplňková funkce, kterou aktivovat nemusíte. Pokud se však pro ni rozhodnete, jedinou možností je pořídit si Nuki Bridge, skrze který se on-line požadavky zasílají.

Webové prostředí je velice podobné tomu, co naleznete přímo v aplikaci pro mobilní telefony. Z webu lze tedy zámek kompletně ovládat (zamknutí/odemknutí/zafixování západky) a zároveň můžete sledovat, kdo kdy do bytu vešel a odešel, a to díky záznamu aktivit. Skrze webové prostředí lze přidělovat oprávnění pro vstup vybraných osob, které mají aplikaci Nuki nainstalovanou. Potěší že webové prostředí lze přepnout i do režimu mobilního zobrazení, v takovém případě se pohodlně ovládá i například z tabletu.

Detailní nastavení: co si jenom zamanete

Už víme, že Nuki Smart Lock můžeme ovládat skrze smartphone, lze jej ovládat i vzdáleně skrze Nuki Bridge a webové prostředí. Je tedy na čase podívat se na detailní nastavení aplikace pro mobilní telefon iOS a Android. V základním režimu sice zámek funguje bez problémů, to hlavní je přístupné hned, ovšem zcela pak nevyužijete jeho skrytého potenciálu.

Začneme na úvodní obrazovce, kde se nachází primární ovládací prvek v podobě kruhového tlačítka, po jehož rozkliknutí lze nastavit daný povedl, tedy odemknout, zamknout, otevřít dveře (zajištění západky). Aktivovat můžete také funkci Lock'n'Go, která dveře odemkne a po nastaveném intervalu (5, 10, 15 a 20 sekund, což je také výchozí režim) zase uzamkne. Díky tomu se nemusíte starat o to, zdali jste dveře opravdu zamkli, neb funkce Lock'n'Go se o to postará. Pokud si oblíbíte určitý režim, například právě Lock'n'Go, lze jej nastavit jako výchozí a bez nutnosti klikat na kruhové tlačítko stačí swipenout směrem doleva, případně doprava. Následně se aktivuje přednastavený režim bez potřeby cokoli vybírat a potvrzovat, čímž se práce se zámkem zrychlí.

Podrobnější nastavení se nachází vlevo nahoře pod ikonkou tří vodorovných čárek. Zde lze nastavovat oblíbené zámky (pokud jich máte více) a dostanete se zde k nastavení Bridge i k nastavení zvukového doprovodu signalizující úspěšné odemčení, případně rovnou přidat uživatele, který může zámek ovládat. Nachází se zde i užitečný průvodce „Vylaďte svůj Smart Lock“, který dokáže optimalizovat rychlost a další možnosti. Můžete například nastavit, zda se má zamknout na dva západy, případně pouze na jeden, můžete nastavit vzdálenost, kdy se má zámek automaticky odemknout, pokud zjistí vaši polohu, a rovněž můžete nastavit i jas LED pásku, který signalizuje provoz. Výhoda je, že svit lze zcela vypnout – v takovém případě se LED pásek rozsvítí jen při práci s ním. Pokud si přejete upozornit na odemčené dveře, není problém, LED pásek bude blikat do té doby, pokud dveře nezamknete.

V podrobnějším nastavení můžete upravit název zámku, automatické zamykání a odemykání podle polohy (k tomu se využije na začátku nastavené umístění zámku při jeho párování s aplikací). Oceňujeme rovněž možnost upozornění. Pokud se od zámku vzdálíte a dveře nejsou zamčené, aplikace vás o tom informuje a doporučí dveře uzamknout, případně je rovnou zamkne (záleží na vašem výběru). Potěší také oznámení, když se snažíte odemknout dveře, přitom se nacházíte daleko od vašeho domova. Aplikace se vás automaticky zeptá, zda si opravdu přejete dveře odemknout, přestože se nacházíte daleko od dveří.

Přímo z aplikace se můžete podívat také na stav připojení. Ten vám prozradí, zda se v daném režimu bude zámek odemykat pomocí Bluetooth, případně pomocí Nuki Bridge. Aplikace vám zároveň prozradí, zda Nuki Bridge nemá problém s připojením k internetu, neb v takovém případě by nefungovalo vzdálené ovládání. Snadno si navíc ověříte, zda je případný problém na straně vašeho poskytovatele, nebo na straně Nuki Smart Lock.

Na krátko se zastavíme také u přidání nového uživatele. To se hodí tehdy, kdy čekáte návštěvu, ale nejste zrovna doma, případně může sloužit pro návštěvníky skrze Airbnb, které Nuki přímo doporučuje. Aplikace vás požádá o pojmenování nového uživatele a následně o přidělení práv. Novému uživateli můžete povolit/zakázat funkci vzdáleného přístupu, můžete rovněž aktivovat Auto Unlock funkci (to kdyby náhodou vaše návštěva zapomněla zamknout). Pokud čekáte například návštěvu paní na úklid, hodí se možnost časového omezení vstupu. V takovém případě stačí nastavit rozmezí, odkdy dokdy bude mít daná osoba přístup do bytu, stejně tak můžete nastavit i opakování, pokud například dochází více než jednou týdně. Vytvořené pozvání lze zaslat téměř jakoukoli cestou, samozřejmostí je e-mail, SMS a různé internetové messengery.

Dotyčnému dorazí zpráva, která ho vyzve k instalaci aplikace a zadání přístupového kódu, který je rovněž obsažen v těle SMS zprávy. Párování je poté otázkou pár vteřin. Abyste zamezili tomu, že vás případný nový uživatel vymaže z aplikace a stane se tedy jediným administrátorem, lze nastavení přidělení práv novému uživateli uzamknout PIN kódem, který z vás udělá jediného právoplatného administrátora zámku.

Nuki Smart Lock

Když už jsme u zabezpečení, Nuki Smart Lock se chlubí bezpečnostním certifikátem AV-TEST. Nuki navíc nijak nepoškozuje stupeň zabezpečení vašeho obydlí, což potvrzují i pojišťovny. Komunikace je vždy šifrovaná přes bezpečnostní protokol.

Reálné zkušenosti: šikovně a spolehlivě

Nuki Smart Lock jsem testoval přímo u sebe doma necelý měsíc, a tak jsem měl dostatek času nasbírat zkušenosti. Začnu už instalací, která byla opravdu velice snadná. V mém případě šlo nainstalovat svorkovou podložku, protože vložka dostatečně vystupovala nad okolní kování. Byl jsem tedy ušetřen nutnosti podložku lepit. Samotné párování bylo doslova otázkou pár minut, a to i včetně párování Nuki Bridge a povolení Nuki Web. U Nuki Web se na krátko zastavím, musím totiž vyzdvihnout perfektní funkčnost webového prostředí. Někteří výrobci se soustředí primárně na mobilní aplikace a webové prostředí je výrazně osekané, u Nuki tomu tak však není. Přímo z prohlížeče tak můžete snadno odemykat/zamykat dveře a rovnou se podívat na záznam aktivit, který se neustále sdílí skrze Nuki Bridge.

Největším plusem pro mě byla spolehlivost. Jelikož jsem již měl možnost vyzkoušet konkurenční výrobek, byl jsem překvapen neuvěřitelně kvalitním prostředím aplikace a uživatelskou přívětivostí. Po prvotním nastavení aplikace se již nemusíte o nic starat, přesto máte jistotu, že nikdy nenecháte odemknuté dveře. Ty můžete koneckonců zamknout i při cestě na dovolenou, pokud na to náhodou zapomenete a nemáte aktivní funkci Auto Unlock. Investici do Nuki Bridge hodnotím jako dobrý nápad, avšak pokud máte v šuplíku starší Android a nechcete utrácet, poslouží stejně tak dobře, jen je nutné počítat s menší prodlevou.

Tím se dostávám k další části, a to rychlosti a hlasitosti odemykání. Pokud budu mluvit pouze o odemykání skrze Bluetooth, bavíme se o prodlevě zhruba 3–5 sekund, samotné odemknutí/zamknutí (dva západy) zabere dalších asi 5 vteřin. Pokud budete odemykat pomocí Wi-Fi Bridge, prodleva se zkrátí na zhruba 1–2 sekundy a odemknutí samotné zabere pochopitelně stejně dlouhou dobu.

Opomenout nesmím ani napojení na IFTTT.

Co se týká zvuku, Nuki Smart Lock je taková malá vrtačka. Zvuk není příliš hlasitý, přesto pokud bude někdo své obydlí opouštět o půlnoci, je možné, že by někdo z osazenstva menšího bytu mohl zvuk zaslechnout. To lze obejít například tím, že odemknutí provedete manuálně kolečkem (samotné zamknutí však proběhnout musí). Pokud hlasitost porovnám s konkurencí, jedná se o slušný průměr. Sousedy neprobudí, jako pěna však Nuki Smart Lock také není.

Jako skvělé hodnotím i notifikace aplikace. Většinou notifikace různých aplikací vypínám, zde však naopak doporučuji nechat oznámení zapnutá. Nuki vás následně může informovat o tom, že jste zapomněli zamknout dveře, případně vám oznámí, že Nuki Smart Lock dochází baterie.

Nuki Smart Lock

Pokud bych se měl soustředit na negativa, moc jich nebude. Někomu by mohla vadit právě hlasitost a zvuk podobný vrtačce, jinému zase to, že pro manuální odemknutí pomocí klíče z vnější strany dveří bude nejspíše nutné pořídit speciální vložku. Zapomněl jsem se ještě zmínit o existenci Nuki FOB, což je malá Bluetooth klíčenka, která nahradí mobilní telefon s aplikací a samozřejmě i klíč, hodí se primárně pro menší děti či starší uživatele, kteří nemají chytrý telefon. Po prvotním spárování Nuki FOBu se klíčenka tváří jako mobilní telefon s aplikací. Jedním stiskem Nuki Smart Lock odemknete, dalším stiskem opět uzamknete (případně vyberete alternativní režimy přímo v nastavení aplikace). Nuki FOB vyjde asi na 12 stovek. Potěší že v případě ztráty lze Nuki FOB deaktivovat a není tedy nutné měnit vložku, podobně jako když ztratíte klíče.

Opomenout nesmím ani napojení na IFTTT. Pokud nevíte, IFTTT dovolí nastavit různé automatizace na základě určité situace. Pokud tedy například dorazíte domů a odemknete dveře, díky napojení na IFTTT lze poslat záznam aktivity například do Tabulek od Googlu. Snadno si tak můžete udělat detailní statistiky. Lze nastavit například i to, že dostanete oznámení, když domů dorazí určitá osoba, například děti, případně již zmíněná uklízečka. Možností nastavení ve spolupráci s IFTTT je velké množství, Nuki například spolupracuje i s osvětlením Philips Hue.

Za zapůjčení Nuki Smart Lock a Nuki Bridge děkujeme výhradnímu zastoupení společnosti Elektro-System-Technik s.r.o. (EST), kde si tyto produkty můžete rovněž zakoupit.

Zhodnocení: stojí za to

Samotný Nuki Smart Lock vyjde na asi 6,5 tisíce korun, Nuki Bridge na 2 800 korun, doplňkový Nuki FOB poté na asi dvanáct stovek. Pokud však vlastníte starší smartphone s Androidem, lze ušetřit za nákup Nuki Bridge a Nuki FOB je v podstatě také jen doplňkový prvek, který lze nahradit smartphonem s aplikací Nuki. Za danou cenu se jedná o profesionálního pomocníka, který vám ušetří spoustu nervů a přemýšlení nad tím, zda jste před cestou pryč opravdu zamkli, případně za vás vyřeší otázku toho, kde necháte klíče po dobu vaší dovolené. Nuki Smart Lock se skvěle hodí i pro pronajímatele skrze Airbnb, protože jim odpadne nutnost nosit klíče na smluvené místo.

Nuki Smart Lock

Za nás dostává Nuki Smart Lock velký palec nahoru a pokud to myslíte s chytrou domácností opravdu vážně, vězte že právě vchodové dveře jsou vstupní branou chytré domácnosti. Proč je tedy rovněž neproměnit v chytré?

Klady
  • snadná instalace
  • bezpečností certifikát AV-TEST
  • rychlé odemknutí
  • vzdálená správa
  • Nuki Bridge i jako aplikace
  • webové prostředí
  • nepřeberné množství nastavení
  • funkce Lock'n'Go a Auto Unlock
  • snadné přidělování přístupu
  • inteligentní notifikace
  • lokalizace aplikace do češtiny
  • poměr cena/výkon
  • elegantní design a kvalitní zpracování
Zápory
  • zvuk odemknutí/zamknutí
  • pro někoho vyšší hlasitost
  • nutná speciální vložka pro manuální odemknutí klíčem
Diskuze ke článku
Řezňýk
To by mě zajímalo, kolik backdoorů si do toho FBI, CIA a NSA nechaly nainstalovat.
Tom
No.. tak vzhledem k tomu že se jedná o systém kdy je klíč trvale v zámku tak následné jednání s pojišťovnou třeba v případě vykradení bude asi velice rychlé...
Radek
Dobrý den,jsem zvědavý jak by to odemykalo s těsněním okolo dveří.Vždy musím přitáhnout dveře k sobě a následně otevřít,jinak nepootočím klíčem.Na odemknutí neni potřeba žádná síla,ale na západku s koulí z venku.Síla otevření se mění i s teplotním rozdilem venku.
Ivan
Jak píše Radek. Nedovedu si moc představit, jak to zamyká a odemyká standardní vstupní dveře do RD, které dnes mají všechny 3 bodový zámek a v průběhu roku se mění síla potřebná k jeho ovládání. Je na světě mnoho oblastí, kde si s bezpečností ani teplotními výkyvy hlavu nelámou a mají jen jednoduché dveře s jednoduchým zámkem a bez těsnění - viz Vancouver. Ale u nás to nemůže fungovat spolehlivě.

Jiná je pak situace u vnitřních dveří - třeba do bytu v bytovém domě/paneláku, v malé kanceláři apod., tam si to dovedu představit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze