Princess Smart Aerofryer 182037
test

Princess Smart Aerofryer 182037

Zdravější způsob přípravy potravin ve fritéze

Horkovzdušných fritéz je nepřeberné množství. K nám se ale dostala horkovzdušná fritéza od společnosti Princess, která je pro nadšence chytré domácnosti – má totiž vlastní aplikaci, do níž si můžete například uložit vaše oblíbené recepty. Stejně tak ale například uprostřed napínavé scény ve filmu fritéza umožní jídlo udržet teplé jedním kliknutím.

Horkovzdušná fritéza je skvělou volbou, pokud chcete vařit bez tuku a zároveň postrádáte horkovzdušnou troubu. Bez problému najednou uděláte dvě porce a Princess Smart Aerofryer 182037 má navíc 8 naprogramovaných funkcí, které můžete klidně měnit dle potřeby. Je ale horkovzdušná fritéza s aplikací správným pomocníkem do kuchyně? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Za zapůjčení fritézy Princess Smart Aerofryer 182037 děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si ji můžete i zakoupit.

Princess Smart Aerofryer 182037

Rozměry 27 × 33,5 × 36,5 cm
Objem koše 4,5 litru
Minimální/maximální teplota 80/200 °C
Přednastavené programy pečení 8
Hmotnost 4,5 kg
Typ fritézy horkovzdušná
Příkon 1 500 W
Nepřilnavý povrch ano
Délka napájecího kabelu 1,2 m
Podporované OS Android, iOS
Podpora Apple HomeKit ne
Wi-Fi ano
Cena cca 4 000 Kč

Obsah balení: vše podstatné

Ve čtvercové krabici naleznete fritézu, včetně napájecího kabelu s koncovkou přímo do zásuvky a návodu. Fritéza je zabalena do igelitového sáčku a obalena polystyrenem, aby nedošlo při přepravě k poškození. U koše je také na několika místech přelepena, aby se nevysunula.

Princess Smart Aerofryer 182037
Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Konstrukce a zpracování: zapadne do každé kuchyně

Fritéza je zaoblená a na přední a vrchní části je nerezový povrch. Počítejte tedy s tím, že je na něm vidět každý otisk prstu. Zadní a spodní část je z černého plastu – stejně jako napájecí kabel. Na přední straně se nachází větší displej, na kterém jsou obrázky předvolených jídel a pod ním vystouplé kolečko pro nastavování teploty a času.

Koš pro fritování má uprostřed delší rukojeť pro jednoduchou manipulaci. Pokud koš vytáhnete z fritézy, uvidíte po stranách otvory pro cirkulaci vzduchu. V koši je ještě vložka, která je opět pro lepší cirkulaci vzduchu děrovaná. Tato část slouží pro to, aby jídlo neleželo v tuku, ale stékal pod tuto podložku. Případně ji můžete jednoduše oddělat. Celá vnitřní část je potažena teflonem. Uvnitř fritézy pak už jen najdete topnou spirálu.

Princess Smart Aerofryer 182037
Líbilo se nám
  • přehledný displej
  • koš s objemem 4,5 litru
Nelíbilo se nám
  • na nerezovém povrchu je vše vidět

Aplikace: něco navíc

Přímo na krabici jsou dva QR kódy, které slouží pro stažení aplikace pro Android a iOS. Po stažení aplikace HomeWizard Kitchen stačí postupovat dle instrukcí. Postup je uveden v angličtině, ale je to jednoduché. Po přihlášení si vyberete přístroj, který vlastníte a aplikace vás provede propojením. Vše trvá jen několik minut.

Na úvodní stránce aplikace uvidíte kruh, který slouží pro nastavení teploty, pod tím je možnost nastavení minut. To je to nejdůležitější, co budete potřebovat. Ve spodní části jsou tři možnosti. První je Preset – zde jsou zobrazeny přednastavené programy + dvě nastavitelné volby, kam si můžete uložit své vlastní nastavení fritézy. Volbu uložíte tak, že po nastavení teploty a času kliknete na možnost + Save as preset.

Prostřední volbou spouštíte udržování teploty ve fritéze. Tlačítko ukazuje po zmáčknutí klasické On/Off. Poslední volba je pro zapnutí/vypnutí fritézy. V horní části máte možnost kliknout na Recipes. Aplikace vám otevře internetové stránky výrobce, kde můžete nabrat inspiraci pro vaření a můžete zde také uložit vlastní recept.

V nastavení aplikace si můžete rozkliknout daný přístroj a přejmenovat ho podle sebe. Zde také můžete zapnout/vypnout notifikace pro zapnutí a dokončení vaření, vypnutí udržování tepla a připomínku k protřepání (u hranolek, kroket apod.).

Líbilo se nám
  • jednoduché připojení
  • možnost nastavení notifikací na jednotlivé úkoly
  • funkce uložení vlastního receptu
  • možnost uložení vlastní předvolby

Zkušenosti: pomocník pro rychlé vaření

Po zapnutí fritéza zapípá a rozsvítí se displej, který po vteřině zhasne. Jako první jsem zkusila jedno z nejčastějších jídel připravovaných ve fritéze – hranolky. Ty jsou přednastaveny na displeji. Nastavení na 200 °C a 15 minut je ideální jak pro větší, tak i menší množství. V návodu se doporučuje po 5 minutách koš vytáhnout a hranolky protřepat. Pokud nemáte čas každých 5 minut chodit k fritéze, není to nutné.

Co se týče přípravy jídla, není co vytknout. Samozřejmě nemůžete čekat, že jídlo bude stejné, jako když jej usmažíte v klasické fritéze, ale maso (ani a ani přílohy) nebylo vysušené a navíc ušetříte hezkých pár kalorií. Na co je ovšem potřeba dávat pozor, to je popálení o koš. Rukojeť přidělaná ke koši nepálí, ale samotný koš ano. A jelikož rukojeť je v těsné blízkosti koše, při úchytu si můžete popálit prsty z vnější strany.

Princess Smart Aerofryer 182037

Pokud vám přednastavené programy nevyhovují, můžete si čas i teplotu nastavit podle sebe. Cokoliv lze nastavit jak v aplikaci, tak přímo na fritéze pomocí kolečka. Program například nepočítá se „smaženým“ sýrem. Při testování jsem vyzkoušela hermelín v trojobalu. Fritézu jsem pustila na 200 °C na 17 minut a bylo to dostatečné. V tomto případě jsem však použila lžíci oleje, aby nebyla strouhanka vysušená. Použití menšího množství tuku je však jen pouze na vás.

Princess Smart Aerofryer 182037

Pokud budete ve fritéze připravovat maso, ať už obalené, nebo ne, doporučuji použít malé množství oleje, abyste se vyhnuli vysušení. Je dobré také ze začátku maso kontrolovat, než zjistíte kolik, jaký druh a kus masa potřebuje minut a stupňů. Maso můžete naskládat na sebe, z vlastní zkušenosti však mohu říci, že je lepší větší množství raději udělat na vícekrát. Pokud je maso položené na sobě, logicky spodní vrstva nebude křupavá.

Princess Smart Aerofryer 182037

V případě, že se rozhodnete vypnout fritézu dříve, než je nastavený časovač, začne se na displeji odpočítávat 30 sekund. Jakmile fritéza ukončí program, třikrát zapípá. Pokud byste chtěli změnit teplotu/čas přímo na fritéze, stačí stisknout jakoukoliv předvolbu a velkým kolečkem můžete zvýšit/snížit teplotu. Poté stisknete obrázek budíku a opět kolečkem změníte čas. Fritézu spustíte buďto přes aplikaci, nebo zmáčknutím kolečka.

Líbilo se nám
  • přednastavené programy
  • možnost nastavení vlastního programu
  • vhodné pro přípravu veškerého jídla
Nelíbilo se nám
  • při vytahování koše se můžete popálit

Závěr: pro dva ideální

Ačkoliv koš má objem 4,5 litru, více masa jak pro dva lidi najednou uvaříte jen s obtížemi. Co se týče příloh, je to lepší, jelikož například hranolky nebo zeleninu můžete pokládat i na sebe. Horkovzdušná fritéza Princess je dobrý pomocník, pokud chcete něco rychle. Na rozdíl od trouby totiž nemusíte čekat, než se předehřeje. Pokud jste početnější rodina a fritéza má pro vás malý objem, může se vám hodit například na chatu, kde nezabere moc místa, ale účel splní. A v případě, že se aktuálně snažíte jíst zdravě a bez tuku, může být pro vás tato fritéza správnou volbou.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • přehledný displej
  • koš s objemem 4,5 litru
  • možnost nastavení notifikací na jednotlivé úkoly
  • funkce uložení vlastního receptu
  • přednastavené programy
  • vhodné pro přípravu veškerého jídla
Zápory
  • na nerezovém povrchu je vše vidět
  • při vytahování koše se můžete popálit
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze