Samsung QN85D
test

Samsung QN85D

Chytrá a ještě chytřejší

Samsungu se již letos samozřejmě povedlo aktualizovat portfolio chytrých televizí. Pomyslným zlatým středem je řada QN85 a díky přídomku D poznáte, že jde o modelovou řadu 2024. Dočkali jsme se nasazení vylepšeného procesoru, což by se mělo projevit na obrazové kvalitě a nechybí ani umělá inteligence.

Modelová řada QN85D spadá mezi oblíbené Neo QLED televize a letos rovnou s inovovanými Mini LED podsvícením. Volit lze čtyři různé úhlopříčky od 55 palců do 85 palců. Na redakční test dorazila vlastně základní 55palcová varianta, která se na českém trhu aktuálně prodává za necelých 35 tisíc korun. Nejedná se tedy o vyloženě tu nejdostupnější televizi a nás tak bude v dnešní recenzi zajímat, zda se pořízení skutečně vyplatí.

Technické parametry Samsung QN90C

Rozměry (se stojanem) 122,8 × 70,6 (76,6) × 4,6 (24,4) cm
Hmotnost (se stojanem) 17,1 kg (20,1 kg)
Úhlopříčka 55 palců
Typ displeje Neo QLED s přímým podsvícením Mini LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10 a Dolby Vision
Reproduktory 40 W (2.2 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 5.2
Kabelová konektivita 4× HDMI 2.1, 2× USB 2.0, 1× ethernet, 1× TOSLINK
Záznam na USB úložiště ano
Cena 35 000 Kč

Konstrukční zpracování: elegance bez šroubováku

Vzhled televizí se mnohým jistě může jevit jako jednotvárný, avšak Samsung se alespoň částečně snaží. Tenký rámeček s broušeným hliníkem nevypadá vůbec špatně, celkově je zařízení příjemně tenké a zalíbí se vám i šestiúhelníkový podstavec, a ten dokonce nejen originálnějším vzhledem.

Příjemně nás totiž překvapilo, jak Samsung inovoval náročnost sestavení televize. Nově totiž vůbec nepotřebujete šroubovák, ani se nemusíte modlit, zda jsou v balení skutečně všechny šroubky. Vše se totiž do sebe pouze zacvakne, případně zajistí pojistkou a je hovoto. Pbdobný způsob bych velmi rád postupem času viděl na všech televizích.

Samsung QN85D

I s novým způsobem uchycení je televize krásně stabilní, podstavec je samozřejmě kovový, díky čemuž se nemusíte obávat, že by televizi například nechtěně shodilo malé dítě či váš domácí mazlíček. V balení naleznete i nezbytné věcí pro připevnění na zeď.

Líbilo se nám
  • povedený vzhled
  • skvělý systém sestavení

Konektivita: moderní HDMI

Základem komunikace je Bluetooth ve verzi 5.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 5, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Na zádech televize je sestava hned několika konektorů. Jde o čtveřici HDMI ve verzi 2.1, tedy té nejmodernější, která podporuje přenos 4K obsahu při 120 Hz. Dostalo se i na dvě USB 2.0. Zamrzí však, že Samsung nadále zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom na televizi rádi viděli. Jeden USB konektor je určen například pro flashdisk, druhý s vyšším napětím dokáže napájet i externí disk. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: neřešíte nabíjení ani baterie

Samsung si roky vyšlapuje cestu pro malé dálkové ovladače, které takřka schováte do dlaně. Letos došlo jen k decentní úpravě po ergonomické stránce, kdy je tvar ze zadní strany mírně zakřivený, což prospívá pohodlnějšímu držení. Zpracování ovladače je u této řady kompletně plastové, díky čemuž je příjemně lehký.

Již několik let se v případě dálkových ovladačů Samsung nemusíte nijak speciálně starat o nabíjení. Na zadní straně je totiž malý solární panel a ovladač tak může čerpat energii i v momentě, kdy jen tak leží a vy třeba nejste doma. Kdyby se přeci jen vybil a vy jej potřebovali využít, nechybí na něm USB-C konektor. Pro pohodlné používání jej určitě s televizí spárujte. V opačném případě je totiž nutné na televizi mířit přímo, což je poměrně otravné.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • nemusíte řešit baterie
  • dvě možnosti dobíjení

Obraz: Neo QLED exceluje

Samsung v modelové řadě QN85D nasazuje zbrusu nový procesor NQ4 AI Gen2, který přináší nejen v názvu zmíněnou umělou inteligence, ale především vyšší výkon. V praxi se vše projevuje tak, že obraz dosahuje výrazně vyššího jasu a podání černé je neskutečně působivé. Dokonce natolik, že už takřka nemáte šanci rozeznat, zda hledíte na OLED obrazovku, nebo moderní Neo QLED panel.

Samsung QN85D

Za krásnými barvami a jasem dále stojí i umělá inteligence, která zde má na starost takřka kdeco. Obstarává totiž doposud patrně nejpokročilejší upscaling obrazu. Máte například obsah „jen“ ve Full HD rozlišení? Nevadí, AI jej dokonce v reálném čase převádět do 4K a opět jste téměř bez možnost to reálně poznat. V našem případě samozřejmě tím spíše na menší 55" obrazovce. Ovšem i když tuto vymoženost Samsung demonstroval na obrovských úhlopříčkách, výsledek byl neméně působivý. Sluší se dodat, že upscaling samozřejmě funguje i z horších kvalit, a to HD či SD a i zde je vidět jednoznačný nárůst kvality sledovaného obrazu.

Na každý pád se sluší zmínit, že letos je Neo QLED panel v řadě QN85 již vybaven i moderním Mini LED podsvícením, které dokáže vcelku obstojně regulovat i automatika. Pozorovací úhly jsou výborné, odlesky samotné televize pak minimální, což umožňuje sledování obsahu i mnoha členy rodiny po celý den, ať jsou v okolí jakékoliv světlené podmínky.

Líbilo se nám
  • skvělý jas
  • podání černé
  • podsvícení Mini LED

Zvuk: chytrá klasika

Letošní model řady QN85 vsadil na sestavení reproduktorů 2.2 o celkovém výkonu 40 W. Nejde o něco, co by někoho nějak příjemně šokovalo, spíše o obyčejný standard, který hraje slušně a dostatečně hlasitě. Samsung vše vylepšuje umělou inteligencí, která se snaží rozpoznat, odkud se při ději na obrazovce zvuk rozeznívá a vylepšit tak váš audiovizuální zážitek. Nechybí ani funkce automatické úpravy hlasitosti v závislosti na hluku v okolí televize.

Líbilo se nám
  • solidní zvuk
Nelíbilo se nám
  • někdy kontraproduktivní automatické zvyšování hlasitosti

Prostředí a multimédia: přehlednost a dostatek aplikací

Samsung používá v chytrých televizích své vlastní prostředí zvané Tizen. Pro méně znalé dodejme, že jde o jeden z nejpovedenějších a především zavedených operačních systémů v chytrých televizích a netřeba se obávat, že byste vstupovali do vod zcela neprobádaných. Při prvním zapnutí je nezbytné televizi nastavit. Nabídnuta je vám aplikace SamsungSwitch pro chytrý telefon, která má proces prvotního nastavení usnadnit. Kupříkladu v tom smyslu, že nemusíte vyplňovat heslo k Wi-Fi, případně má vyřešit i zálohy z vašich starších televizí Samsung. Vše zní až příliš krásně a alespoň v mém případě se mi opět nepodařilo postup dokončit, kdy vše skončilo neznámou chybou a bylo nutné vše proklikat ručně prostřednictvím dálkového ovládání.

Prostředí Tizen na chytré televizi

Samotné prostředí systému Tizen se meziročně v podstatě nijak nezměnilo. Nadále je zachována přehlednost, kdy prim hrají vaše aplikace, které si můžete libovolně naskládat na hlavní obrazovku do jednoho řádku. O něco složitější je způsob přidání zcela nově stažené aplikace mezi tyto oblíbené, to mohlo být vyřešeno intuitivněji. Další prostor pak zabírají třeba náhledy z naposledy spuštěné aplikace, případně streamovacích platforem.

V obchodě s aplikacemi naleznete takřka vše, po čem byste mohli toužit. Jde jak o zahraniční streamovací platformy (Netflix, Disney+, Max, SkyShowtime, Prime), české služby (Voyo, Prima+), tak i aplikace pro příjem internetových televizí (O2 TV, Skylink).

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • všechny potřebné aplikace

Zhodnocení: střední třída pro náročnější

Zdánlivě malé změny v řadě QN85 se však v roce 2024 přetavily do působivých novinek, které mohou zaujmout. Řeč je především o možnost pokročilého upscalingu či nového procesoru, který ještě více vylepšil výsledný obraz. Zaujme také moderní dálkové ovládání či inovativně řešený podstavec s chytrým způsobem sestavení, který zvládne každý a kdekoliv. Ve výsledku je tak Samsung QN85D opravdu dobře vybavenou chytrou televizí, která zvládne i náročnější uživatele. Jistým problémem může být cena, aktuálně kolem 35 tisíc korun, ale v jejím případě si můžete být jisti, že postupně klesne.

Samsung QN85D

Foto: Michal Pavlíček, fZone.cz

Klady
  • zbrusu nový procesor s AI
  • špičkový jas a podání černé na Neo QLED panelu
  • kvalitní upscaling
  • HDMI 2.1
  • důmyslný systém sestavení
  • spolehlivé prostředí
Zápory
  • jen USB 2.0
  • možné komplikace při prvotním nastavení