Některé poruchy zní jako z nepovedeného filmu, ale bohužel i ty nejbizarnější mohou být skutečné. Jednou z nich je syndrom vlastního pivovaru (auto-brewery syndrome) – stav, kdy si organismus po jídle s vysokým obsahem sacharidů vyrábí alkohol přímo ve střevech. Postižený pak může mít příznaky opilosti, aniž by pil. Zní to téměř neuvěřitelně a možná i mírně legračně, ale dopady na život mohou být opravdu vážné.
Co je tedy syndrom vlastního pivovaru?
Jde o stav, kdy kvasinky nebo jiné mikroorganismy ve střevě přeměňují cukry na ethanol. Nejčastěji se zmiňují kvasinky rodu Candida či Saccharomyces. Pokud je jich příliš a mají „palivo“ v podobě jednoduchých sacharidů, dochází k endogenní fermentaci a v krvi se může objevit měřitelný alkohol.
Dobrou zprávou je, že stav lze obvykle stabilizovat úpravou stravy a cílenou léčbou. Přesto může přinést závažné situace – od rizika při řízení až po problémy v práci či nedorozumění v rodině. Proto je důležitá konzultace s lékařem, která většinou vede i k včasné diagnostice.
Kde se s ním setkáme a co ho spouští?
- narušená mikroflóra po léčbě antibiotiky – narušený střevní ekosystém může umožnit přerůstání kvasinek
- strava bohatá na jednoduché cukry – „palivo“ pro fermentaci
- onemocnění trávicího traktu – např. poruchy motility, zánětlivá onemocnění střev či přerůstání mikroorganismů v tenkém střevě
- pslabená imunita nebo chronický stres – usnadňují přemnožení kvasinek
Jak se pozná a léčí?
Typické jsou příznaky opilosti bez požití alkoholu (závratě, zhoršená koordinace, změny nálad, „kocovina“ po sladkém jídle), někdy i pach alkoholu z dechu. Diagnostika stojí na vyloučení jiných příčin, laboratorním průkazu alkoholu a někdy na provokačním testu po podání glukózy s následným měřením hladin ethanolu. Pomoci může i mikrobiologické vyšetření stolice.
- dietní režim – dočasné omezení jednoduchých cukrů a alkoholu, důraz na vyváženou stravu
- zásah do mikrobiomu – podle doporučení lékaře mohou být nasazena antimykotika a následně probiotika
- řešení příčiny – úprava střevních potíží, práce se stresem, postupná obnova rovnováhy mikrobiomu
Kuriózní případy z praxe?
Jsou popsány situace, kdy lidé „nadýchali“, ač nepili žádný alkohol, jindy se potíže objevily po konzumaci sladkostí. Ač to zní bizarně, nejde o výmluvu – mechanismus je biologicky vysvětlitelný právě fermentací ve střevě.
Může syndrom i pomoci?
Ačkoliv je pro nemocného nepříjemný, upozorňuje na význam mikrobiomu. Čím přesněji vědci pochopí, jak mikrobiom „pracuje“ s našimi živinami, tím cílenější (a šetrnější) mohou být budoucí postupy léčby i prevence.