Opilost bez kapky alkoholu? Tělo si ho vyrobí samo, důvod k radosti to ale není

Tělo pod lupou
Opilost bez kapky alkoholu? Tělo si ho vyrobí samo, důvod k radosti to ale není
Fotografie: unsplash.com
  • Syndrom vlastního pivovaru způsobuje, že si tělo vytváří alkohol ve střevech
  • Může vyústit v opilost bez požití alkoholu a zásadně tak ovlivnit každodenní život
  • Léčba cílí na mikrobiom, jídelníček a eliminaci spouštěčů

Některé poruchy zní jako z nepovedeného filmu, ale bohužel i ty nejbizarnější mohou být skutečné. Jednou z nich je syndrom vlastního pivovaru (auto-brewery syndrome) – stav, kdy si organismus po jídle s vysokým obsahem sacharidů vyrábí alkohol přímo ve střevech. Postižený pak může mít příznaky opilosti, aniž by pil. Zní to téměř neuvěřitelně a možná i mírně legračně, ale dopady na život mohou být opravdu vážné.

Co je tedy syndrom vlastního pivovaru?

Jde o stav, kdy kvasinky nebo jiné mikroorganismy ve střevě přeměňují cukry na ethanol. Nejčastěji se zmiňují kvasinky rodu Candida či Saccharomyces. Pokud je jich příliš a mají „palivo“ v podobě jednoduchých sacharidů, dochází k endogenní fermentaci a v krvi se může objevit měřitelný alkohol.

Dobrou zprávou je, že stav lze obvykle stabilizovat úpravou stravy a cílenou léčbou. Přesto může přinést závažné situace – od rizika při řízení až po problémy v práci či nedorozumění v rodině. Proto je důležitá konzultace s lékařem, která většinou vede i k včasné diagnostice.

Kde se s ním setkáme a co ho spouští?

  • narušená mikroflóra po léčbě antibiotiky – narušený střevní ekosystém může umožnit přerůstání kvasinek
  • strava bohatá na jednoduché cukry – „palivo“ pro fermentaci
  • onemocnění trávicího traktu – např. poruchy motility, zánětlivá onemocnění střev či přerůstání mikroorganismů v tenkém střevě
  • pslabená imunita nebo chronický stres – usnadňují přemnožení kvasinek

Jak se pozná a léčí?

Typické jsou příznaky opilosti bez požití alkoholu (závratě, zhoršená koordinace, změny nálad, „kocovina“ po sladkém jídle), někdy i pach alkoholu z dechu. Diagnostika stojí na vyloučení jiných příčin, laboratorním průkazu alkoholu a někdy na provokačním testu po podání glukózy s následným měřením hladin ethanolu. Pomoci může i mikrobiologické vyšetření stolice.

  • dietní režim – dočasné omezení jednoduchých cukrů a alkoholu, důraz na vyváženou stravu
  • zásah do mikrobiomu – podle doporučení lékaře mohou být nasazena antimykotika a následně probiotika
  • řešení příčiny – úprava střevních potíží, práce se stresem, postupná obnova rovnováhy mikrobiomu

Kuriózní případy z praxe?

Jsou popsány situace, kdy lidé „nadýchali“, ač nepili žádný alkohol, jindy se potíže objevily po konzumaci sladkostí. Ač to zní bizarně, nejde o výmluvu – mechanismus je biologicky vysvětlitelný právě fermentací ve střevě.

Může syndrom i pomoci?

Ačkoliv je pro nemocného nepříjemný, upozorňuje na význam mikrobiomu. Čím přesněji vědci pochopí, jak mikrobiom „pracuje“ s našimi živinami, tím cílenější (a šetrnější) mohou být budoucí postupy léčby i prevence.

journals.lww.com
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze