TCL 55P755
test

TCL 55P755

Ideální vstup do světa chytrých TV

Cenově dostupné televize TCL umí roky a letos to dokazuje s modelem P755. V oblíbené 55" variantě stojí nepatrně nad hranicí 10 tisíc korun a přesto má 4K rozlišení, moderní sestavu konektorů či osvědčený systém Android TV.

Chytrá televize vás dnes nemusí stát horentní sumy, a to ani v případě, že chcete dostatečně velkou plochu pro sledování. Letošní novinka P755 se řadí mezi ty vůbec cenově nejdostupnější na českém trhu, přičemž cílí na méně náročné uživatele. I těm však nabídne všechny vymoženosti chytré televize v podobě instalace aplikací. Nedošlo však k žádným závažnějším ústupkům v kvalitě při běžném sledování?

Technické parametry TCL P755

Rozměry bez stojanu 122,4 × 70,8 × 7 cm
Hmotnost bez stojanu 10,5 kg
Úhlopříčka displeje 55 palců (164 cm)
Typ displeje LCD
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2× 10 W
Operační systém AndroidTV 12
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n
Bluetooth verze 5.0
HDMI 2.1
Ethernet
USB 2× (1× 3.0, 1× 2.0)
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Udávaná spotřeba 77 kWh/1000h (SDR režim)
Cena 10 499 Kč

Konstrukční zpracování: tenká a lehká

Cenově dostupnou televizi může zkušenější uživatel poznat velice snadno, a to při prvním seznámení během vybalování. Primárním materiálem tohoto modelu je samozřejmě plast, což je ale zcela obvyklé. Díky tomu je však televize lehká a v 55" verzi ji snadno vybalíte téměř sami. Přesto je lepší mít druhý pár rukou poblíž. I přes použití plastů je zpracování modelu P755 příkladné a není mu takřka co vytknout.

Designově se TCL P755 nevymyká současným vzhledům, je poměrně tenká, ale samozřejmě ji nemůžete srovnávat se špičkovými modely za vyšší desítky tisíc korun. Na druhou stranu je vzhled dostatečně konzervativní na to, aby nedělal ostudu v žádné místnosti.

Podstavec je tentokrát řešen formou dvou nožek, které se přišroubují na krajní body. Nožky jsou lehoučké, ale současně bytelné. Při postavení je tak televize zcela stabilní. Televizi lze samozřejmě uchytit i přímo na zeď, a to skrze standard VESA o rozteči 300×300 milimetrů.

Líbilo se nám
  • bytelná konstrukce

Konektivita: překvapivě moderní

Na boku televize se nachází trojice HDMI konektorů, jedná se o verze 1.4, 2.0 a 2.1, kdy zejména moderní verze potěší. U všech však výrobce udává přenos obrazu ve 4K, což překvapí. Dále zde najdete dvojici USB, jedno typu 2.0, druhé 3.0. Nechybí ani ethernetový vstup a optický konektor. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje Bluetooth 5.0 a Wi-Fi, avšak jen se standardy b/g/n. Přesto výrobce uvádí podporu obou pásem 2,4 GHz a 5 GHz. Samozřejmostí je také 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Praktický je zase vestavěný Chromecast, pomocí kterého se lze snadno propojit s vaším telefonem.

TCL 55P755
Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: nic nového pod sluncem

Základní vzhled dálkového ovládání od TCL se již nějaký čas nemění. A radikální inovace nelze očekávat zejména u základní řady. Plastový protáhlý ovladač na sobě má opravdu spoustu tlačítek, což je například protiklad tomu, co razí Samsung. Pokud tomu však dáte čas a zorientujete se, oceníte pohodlné držení i vcelku jistý úchop ovladače. Jednotlivá tlačítka jsou lehce tužší, na druhou stranu tak vždy získáte jistotu stisku. Alternativou je hlasové ovládání přímo skrze dálkový ovladač, které funguje rychle a spolehlivě. Doplňme, že o napájení ovladače se stará dvojice mikrotužkových (AAA) baterií, které do začátku obdržíte přímo od výrobce.

TCL 55P755
Líbilo se nám
  • pohodlný
Nelíbilo se nám
  • obyčejnější vzhled

Obraz: velmi solidní základ

I přes velmi příznivou cenu zde máme 55" panel se 4K rozlišením a dokonce i podporou Dolby Vision. Kromě toho se však může chlubit i standardy HDR10+ a HLG jako dražší televize. Podsvícení je standardního typu Direct LED. Z toho pramení nevýhody při podání tmavého obrazu či velmi světlých bodů na tmavém pozadí. Nejde však o něco, co by vás okamžitě praštilo do očí. Je také nutné přihlédnout, že v této cenové kategorii jde v případě Direct LED o běžný jev.

Řada P755 je určena méně náročným uživatelům a ti budou s obrazem, byť jen s 60Hz technologií, spokojeni. Vy šší frekvence se hodí zejména pro časté sledování sportovních přenosů nebo pro nejnáročnější hráče. Všichni ostatní ocení spíše ostrý obraz, slušně věrné podání barev i velice dobré pozorovací úhly.

Líbilo se nám
  • 4K rozlišení
  • solidní barevné podání

Zvuk: stereo musí stačit

Modelová řada TCL P755 je vybavena dvěma základními reproduktory o výkonu 2× 10 W. Výsledek příliš neohromí a je čistě účelový. Lacinější plastové zpracování nedovoluje menším reproduktorům rozvinout své schopnosti. Pokud jde však o běžné sledování televizního vysílání, lze zvuk hodnotit jako dostatečný. Náročnější uživatelé musí zvážit buď vyšší modely televizí, případně třeba řešení ve formě soundbaru.

Líbilo se nám
  • postačující zvuk

Uživatelské prostředí a multimédia: vstup do světa Googlu

Po prvním zapnutí vás televize vyzve, abyste zvolili, zda ji budete používat klasicky, nebo v chytrém režimu. Zde je volba předem jasná, kdo by se dobrovolně chtěl ochudit o užitečné funkce navíc. Celý proces úvodního nastavení lze zvládnout pohodlně skrze telefon či tablet s Androidem. Telefon vás provede a televize přebere jeho nastavení. Je to pohodlnější, neboť třeba nemusíte pracně zadávat heslo k Wi-Fi skrze dálkový ovladač k televizi.

Zmiňme, že se v televizi nachází konkrétně systém Android TV 12, který sází na přehlednou domovskou obrazovku a trošku skryté nastavení. Pakliže však používáte telefon se systémem Android, budete po chvilce jako doma. Zbývá dodat, že jde o starší verzi a TCL mohlo nasadit aktuálnější software. Přesto je však chod dostatečně plynulý a na nic se výrazně déle nečeká. V tomto ohledu se tak řada P755 neliší ani od dražších modelů TCL.

TCL 55P755

Do interní paměti se pohodlně vejde vše, co byste běžně mohli potřebovat. Nechybí aplikace pro všechny dnes využívané streamovací platformy, včetně těch českých, nebo pro příjem internetových televizí. Problém nečiní ani stav, kdy je v televizi přes 20 různých aplikací. Stáhnout lze i jednoduché hry, které je možné ovládat dokonce i dálkovým ovladačem. Během testování jsme zkoušeli aplikace streamovacích platforem (Netflix, Disney+, Voyo, Prima+, MAX) a všechny fungují dostatečně rychle, bez jakýchkoliv potíží. Totéž platí pro internetové televize O2 TV a SledovaniTV.

Líbilo se nám
  • možnost instalace aplikací
  • přehledný systém
Nelíbilo se nám
  • starší verze Android TV

Zhodnocení: základní volba

Nová chytrá televize TCL 55P755 představuje ideální řešení pro nenáročné uživatele. Za přívětivou cenu lehce nad hranicí 10 tisíc korun totiž získají televizi s operačním systémem Android TV, možností instalovat aplikace a konzumovat nejen klasické televizní vysílání, ale i veškeré on-line služby, jako jsou streamovací platformy či internetové televize.

TCL 55P755

V dané cenové hladině není televizi takřka co vytknout. Naopak vyzdvihněme přítomnost HDMI 2.1, USB 3.0 nebo jednoduchého sestavení a spuštění.

Foto: Michal Pavlíček, fZone.cz

Klady
  • velmi příznivá cena
  • 4K rozlišení
  • HDM 2.1
  • veškeré potřebné aplikace
Zápory
  • jen průměrný zvuk
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze