TCL C805
test

TCL C805

Kouzlo Mini LED za atraktivní cenu

Dnes by měl doma každý rád velkou televizi s kvalitním obrazem, aby mohl konzumovat filmy a hrát hry. TCL se s modelovou řadou C805 snaží přesvědčit, že to lze i za příznivou cenu. Dočkáte se totiž Mini LED podsvícení, 120Hz panelu či konektorů HDM 2.1. Samozřejmostí je i poctivá konstrukce či osvědčený systém Google TV.

Kvalitní obraz už dnes nemusí znamenat investici vyšších desítek tisíc korun. Modelová řada C805 od TCL totiž začíná pod hranicí 20 tisíc korun za 50" variantu. Námi testovaná 65" verze představuje pomyslný střed a dost možná nejoblíbenější velikost ze současné nabídky a stojí pod 30 tisíc korun.

Technické parametry TCL C805

Rozměry bez stojanu 144,5 × 83,4 × 7,1 cm
Rozměry se stojanem 144,5 × 90,2 × 34,7 cm
Hmotnost se stojanem 20,7 kg
Úhlopříčka displeje 65 palců (164 cm)
Typ displeje QLED s mini LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2× 15 W
Operační systém Android TV 12
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11 ac
Bluetooth verze 5.2
HDMI 2.1
Ethernet
USB 1× (1× 2.0)
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 27 999 Kč

Konstrukční zpracování: ostudu vám neudělá

TCL C805 láká na takřka bezrámečkový design čelní strany, kdy samotný panel zdánlivě není nijak ohraničen. Samozřejmě v samotných okrajích je tenký kovový rámeček, který však dokážete snadno přehlédnout. Výsledek působí velmi elegantně a moderně. Zaujmout může i poměrně nízká hmotnost, kdy v případě naší 65" varianty jde o zhruba 19 kg. Samozřejmě vše jde na vrub převážně plastovým částem, až na zmíněný rám. Zpracování je však příkladně, televize působí hodnotně a bytelně.

Do jisté míry na tom má podíl i vcelku masivní kovový podstavec ve středu televize. Toto řešení ocení každý, kdo nebude televizi věšet na zeď a současně nemá k dispozici dostatečně širokou desku pro případ, že by mělo zařízení dvě nohy v samotných okrajích spodní hrany.

TCL C805
Rámečky televize jsou velice tenké

Zadní strana je samozřejmě plastová, avšak i zde se výrobce snažil o nějaký vzhled a nepůsobí to jako nejlacinější plast. TCL nabídne i jisté vedení kabeláže, což se jistě cení.

Líbilo se nám
  • povedený podstavec
  • zdařilý design

Konektivita: HDMI 2.1 nechybí

Na těle televize najdeme sice čtveřici HDMI, ale kvůli nasazení procesoru Pentonic 700 jsou jen dva typu 2.1 a zvládají přenos 4K obrazu se 120 snímky za vteřinu s VRR (Variabilní obnovovací frekvence), což využijete jen u nejnovější generace herních konzolí, případně herních PC. V ostatních případech lze s klidem využívat i další HDMI. Dále nechybí jedno USB, bohužel však ve verzi 2.0, ethernetový vstup a optický výstup. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje Bluetooth 5.2 a Wi-Fi ac. Praktický je zase vestavěný Chromecast, pomocí kterého se lze snadno propojit s telefonem.

TCL C805
Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
  • vestavěný Chromecast
Nelíbilo se nám
  • pouze USB 2.0

Dálkový ovladač: nenadchne, neurazí

Dálkový ovladač přinese pro někoho jisté zklamání. Designově zdařilá televize by si zasloužila rozhodně něco, co dokáže na stole přeci jen více reprezentovat. V současné podobě zde máme lacině vypadající plastový ovladač s méně vzhlednými tlačítky a vše podtrhují ještě reklamní přístupy ke službám, které nejsou vyvedeny ani v nějaké decentní formě. Jednotlivé tlačítka jsou i poměrně tuhá a hůře se tisknou.

TCL C805
Nelíbilo se nám
  • tuhá tlačítka
  • obyčejný vzhled

Obraz: vyhoví takřka všem

QLED panel se 4K rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí působí na první pohled velmi dobře. Detailní podání je bez diskuze, barvy je vhodné lehce nastavit. Nativně zvolený standardní režim totiž není to, co by vás uspokojilo, především v létě, kdy je obecně hodně světla. Režim obrazu naštěstí stačí jen velice jednoduše přepnout na Dynamický, barvy se projasní a celkově se vylepší viditelnost. Dále jsou podporovány standardy HDR10+, HLG, Dolby Vision a Dolby Vision IQ.

TCL C805

Viditelnost je tedy po patřičném nastavení dobrá, napomáhá tomu dokonce i automatická regulace jasu, která funguje obstojně, a to tak, že o ní téměř nevíte a vše je, jak byste chtěli. Barevné podání snese vcelku přísná měřítka, QLED panel s Mini LED podsvícením je rozhodně plus, zejména s ohledem na cenu tohoto modelu.

Líbilo se nám
  • panel Mini LED
  • 144 Hz
  • kvalitní podání barev, včetně černé

Zvuk: i základ stačí

Někde se ušetřit muselo, tím hlavním místem je zvukový výstup. Jsou zde totiž pouze dva reproduktory o souhrnném výkonu 30 W (2× 15 W). Netřeba nějak speciální komentovat, že zvuk je spíše jen průměrný a vyhoví nenáročným. Pakliže si chcete užít například hry či filmy, bude vhodnější dokoupit třeba soundbar. Překvapením může být, že mezi konektory figuruje ještě 3,5mm jack pro sluchátka.

Nelíbilo se nám
  • zvuk je jistou slabinou

Uživatelské prostředí a multimédia: vše na svém místě

Prostředí má na svědomí Google TV, respektive Android TV ve verzi 12, což je trošku škoda, neboť současná je již verze 13, a to několik měsíců. Na druhou stranu je třeba dodat, že velké změny nepřináší.

Oproti starším televizím, kde byl ještě Android TV 11, si lze všimnout decentně přepracované hlavní obrazovky. Má jiný vzhled ikonek jednotlivých aplikací. Dělení na pruhy je však zachováno. Zcela nahoře jsou vaše aplikace, které si sami srovnáte dle preferencí. O něco níže už jsou náhledy z různých streamovacích platforem, které vám doporučují nové tituly, případně filmy/seriály, které máte rozkoukané.

Úvodní nastavení lze provádět snadno za pomoci telefonu s Google účtem, díky čemuž se například snadno připojíte k internetu a nastavíte vše potřebné skrze mobil, na kterém se přeci jen zadává text lépe než na TV skrze dálkové ovládání. Při testování jsme měli nainstalovaných zhruba 20 aplikací, primárně různé streamovací služby a aplikace pro příjem IPTV. Všechny fungují korektně, za několik týdnů se nestalo, že by aplikace nespolupracovala nebo spadla. Vše televize zvládá s pouze 3GB RAM. Můžeme i dodat, že v obchodě lze stáhnout i několik her, které se ovládají buď přes dálkové ovládání, nebo pomocí konzolového ovladače, který spojíte s televizí.

Líbilo se nám
  • možnost instalace aplikací
  • přehledný systém
Nelíbilo se nám
  • starší verze Android TV

Zhodnocení: hodně muziky za málo peněz

Pokud sháníte cenově dostupnou televizi a vaším jediným kritériem není cena, pak by řada C805 mohla být pravou volbou. Nezpůsobí vám vyložený průvan v peněžence a současně nabízí mix velice vyvážené výbavy, kde kromě zvuku, který je očekávaně jen průměrný, najde každý to, co potřebuje. Kvalitní obraz s Mini LED podsvícením, spolehlivé prostředí s hromadou aplikací nebo konektivitu, skrze kterou připojíte veškeré moderní periferie. V případě námi testované verze s 65" úhlopříčkou se cena pohybuje kolem 27 tisíc korun a v takovém případě není možné takřka nic vytýkat.

TCL C805

Foto: Michal Pavlíček, fzone.cz

Klady
  • elegantní vzhled
  • tenké rámečky
  • kvalitní obraz
  • dobře fungující prostředí
  • příznivá cena
Zápory
  • dost obyčejné dálkové ovládání
  • jen průměrný zvuk
  • starší verze systému
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze