Braun Exactfit 5 Connect
test

Braun Exactfit 5 Connect

Krevní tlak pod kontrolou

Máte potíže s krevním tlakem, případně jste sportovec, který si hlídá počet tepů za minutu? Pak bude tato recenze nejspíše pro vás. Tlakoměrem od společnosti Braun si zvládnete měřit tlak bez pomoci další osoby, navíc si ho můžete vzít kamkoliv s sebou.

Pokud si hlídáte krevní tlak, případně počet tepů za minutu, automatický tlakoměr pro vás bude dobrou volbou. Abyste měli všechny informace stále po ruce, je k tlakoměru k dispozici aplikace, kde si můžete zaznamenávat i to, jak se každý den cítíte.

Za zapůjčení tlakoměru Braun Exactfit 5 Connect děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si jej můžete i zakoupit.

Technické parametry tlakoměru Braun Exactfit 5 Connect

Rozměry 18 × 13 × 13 cm
Váha 1 013 g
Rozsah měření 0–300 mmHg
Přesnost indikace tlaku +/- 3 mmHg
Přesnost indikace srdeční frekvence +/- 5 %
Rozsah měření srdeční frekvence c 40–199 beatů/min.
Velikost manžet 22–32cm/ 32–42 cm
Parní výkon 25g/minuta
Wi-Fi ne
Bluetooth/Thread ano
Podporované OS Android, iOS
Automatické vypnutí ano
Cena cca 1 900 Kč

Obsah balení: včetně baterií

Po otevření menší krabice uvidíte cestovní pouzdro, ve kterém je vše uloženo. Kromě samotného tlakoměru balení obsahuje dvě manžety na rameno různých velikostí, včetně přípojné hadičky k tlakoměru, návod (i s popisem připojení k aplikaci) a 4 tužkové baterie AA.

Líbilo se nám
  • včetně baterií

Konstrukce a zpracování: zaměřen na funkce

Velká část tlakoměru je vyrobena z matného plastu, přičemž přední část je lesklá, včetně tlačítek. Tlačítka mohou působit trochu lacině, ale funkci plní. Celkový dojem na vás tlakoměr asi moc neudělá, ale je potřeba si uvědomit, pro co slouží a na jakou věkovou skupinu je zaměřen. Z tohoto důvodu nehodnotíme vzhled nijak negativně, jelikož se výrobce zaměřil na podstatnější věci.

Braun Exactfit 5 Connect

Displej je opravdu velký a při měření tlaku ukazuje čísla velkými písmeny, aby byla viditelná i pro starší osoby a ty se zrakovým postižením. Na pravé straně je ukazatel, který po každém měření ukáže, do jaké kategorie podle výše tlaku spadáte. Na displeji se pod tlakem také zobrazuje tep a v levém dolním rohu je znázorněna postava s číslem A, nebo B pro přepínání mezi uživateli, aby si tlakoměr pamatoval měření tlaku vždy u správného člověka. Ve vrchní části je uvedeno datum, čas a případně nízký stav baterie.

Braun Exactfit 5 Connect

Tlačítka jsou rozdělena do dvou řad. Spodní tlačítko je úzké, podélné a pro lepší orientaci má modrou barvu. Je rozděleno na pravou a levou stranu. V horní části je „packa“ pro přepnutí osoby A/B a další 4 tlačítka. Samotný tlakoměr funguje na 4 AA baterie, které vydržely po celou dobu testování. Ačkoliv se to může zdát jako nevýhoda, dovoluje vám to tlakoměr použít kdekoliv. Vkládají se ze zadní strany, kde je také uložena malá brožura, jak propojit tlakoměr s aplikací.

Braun Exactfit 5 Connect

Na levé straně tlakoměru je vstup pro hadičku, která je připevněná na ramenní manžetě. Hadička se zasune velmi snadno a drží dobře. Manžety jsou příjemné na kůži a nemusíte se bát, že by vás suchý zip poškrábal. Suchý zip je téměř po celé šířce manžety a připevnění na ruku je velmi snadné. Zvládne to sama i osoba se sníženou pohyblivostí. Manžety jsou dodávány ve dvou délkách. Menší manžeta je určena pro obvod paže mezi 22 až 32 cm, větší pak pro obvod 32 až 42 cm.

Braun Exactfit 5 Connect
Líbilo se nám
  • velký displej
  • snadné ovládání
Nelíbilo se nám
  • tlačítka mohou působit lacině

Aplikace: jednoduše a přehledně

Tlakoměr nemá Wi-Fi, stejně jako nepodporuje HomeKit, je tedy možné ho připojit k aplikaci pouze přes Bluetooth. Aplikace Healthy Heart je dostupná zdarma pro iOS i Android. Po stažení aplikace bude potřeba zadat jméno, příjmení, pohlaví, datum narození a email. Pokud máte v telefonu funkci Zdraví, aplikace se zeptá na povolení o přístup. Poté si vyberete daný přístroj a aplikace vás automaticky navede na připojení.

Pro zapnutí Bluetooth na tlakoměru stačí zmáčknout najednou dvě tlačítka, která slouží pro nastavení času, a poté se vám už na displeji ukáže, že je aplikace spojena s přístrojem. Pokud jste si měřili tlak ještě před přihlášením do aplikace, data se vám zobrazí.

Na hlavní stránce aplikace se ukazuje poslední měření a v dolní části máte tři funkce. Pokud zmáčknete barevné srdce uprostřed, zobrazí se vám historie měření, kde si můžete ještě zvolit vyobrazení v podobě grafu, nebo vybírat podle data. Pokud vyberete daný den, je v kroužku označen barvou, která napoví, jaký průměr jste za den naměřili (od zelené do červené). Můžete si také zobrazit průměr za posledních 7, 14 a 30 dní.

Pokud na levé straně zvolíte možnost +, můžete zapisovat informace o průběhu dne, které mohou tlak ovlivnit. Tento zápis však berte s rezervou, jelikož je spíše orientační. Na výběr máte z možností: Diet, Exercise, Mood, Sleep a případně je možné zapnout/vypnout možnost toho, že berete léky. U jednotlivých možností se můžete jen posunovat po přímce v rámci bodů 1 až 5, nelze si sem ani nic zapsat. To tuto funkci značně ořezalo.

Poslední možnost je v levém dolním rohu, kde je nakreslený panáček s rukami nahoru. Na této stránce se vám zobrazí měření za aktuální den a také se zde zobrazují již výše zmíněné možnosti toho, jak jste spali, jakou máte náladu a další. Aplikace je velmi jednoduchá a praktická. Je sice v anglickém jazyce, ale pokud ji někdo bude používat delší dobu a neumí anglicky, rychle se zorientuje.

Líbilo se nám
  • jednoduché připojení
  • možnost filtrování podle data
Nelíbilo se nám
  • funkce pro další záznamy je ořezaná

Zkušenosti: rychle a přehledně

Před zapnutím vložte do zadní části tlakoměru 4 baterie typu AA. Při prvním spuštění po vás bude chtít tlakoměr nastavit čas a datum pomocí dvou tlačítek vpravo. Pokud nastavení přeskočíte, můžete čas nastavit později. V případě, že budete nastavovat datum a čas později, je potřeba nejdříve tlakoměr vypnout a poté stisknout tlačítko, kde jsou zobrazeny hodiny. Pak postupně nastavíte den, měsíc a čas. U času také dávejte pozor na AM a PM. Tlakoměr má rovněž automatické vypnutí, které zajistí vypnutí po minutě nečinnosti.

Braun Exactfit 5 Connect

Před měřením si rozdělejte manžetu a umístěte ji na levou ruku tak, aby končila nad loktem. Hadička, kterou zastrčíte do tlakoměru, musí vycházet z vnitřní strany paže. Pak už vám nic nebrání měření a stačí zmáčknout na modrém tlačítku srdce. Po chvilce ucítíte, jak se manžeta nafukuje a na displeji se začne tlak měřit. Po povolení manžety se zobrazí tlak, tep a případně i srdeční arytmii – ta je zobrazena vedle tepu pomocí srdce.

Braun Exactfit 5 Connect

Na pravé straně displeje jsou barevné kolonky, které podle naměřeného tlaku vyhodnotí, zda máte tlak v normě, či nikoliv. Zelená barva značí normální tlak, při zvýšeném pak následuje barva žlutá, oranžová a červená. Chybí ale ukazatel nízkého tlaku. Před měřením je také potřeba být alespoň 5 minut v klidu, a výrobce doporučuje neměřit tlak, pokud jste v předchozích 30 minutách kouřili, pili kávu, čaj nebo prováděli fyzickou aktivitu.

Pokud budou využívat přístroj dvě osoby, je potřeba měnit uživatele A a B, aby tlakoměr později správně ukazoval průměr i poslední měření. Tlakoměr si pamatuje až 60 posledních měření, které můžete zobrazit pomocí tlačítka M. Pokud budete chtít paměť vymazat, stačí přístroj vypnout a přibližně na 5 sekund zmáčknout M. Jakmile se na displeji zobrazí „dell all“, stačí potvrdit vymazání opět tlačítkem M. Při mazání si dejte pozor, zda chcete mazat uživatele A, nebo B.

Braun Exactfit 5 Connect

Tlakoměr také umí zobrazit průměr za poslední tři měření. Tuto možnost zobrazíte po stisku tlačítka, na kterém je zobrazen graf. Tlakoměr také zvládne detekovat nepravidelný pulz. Výrobce uvádí, že pokud se vám zobrazí signál arytmie jednou, mohlo se jednat pouze o to, že jste během měření mluvili/pohnuli se. Pokud by se však signál ukazoval opakovaně, vyhledejte lékaře. Tlakoměr je opravdu přesný, odpovídá totiž směrnicím Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropské společnosti pro hypertenzi (ESH).

Líbilo se nám
  • k měření není potřeba další osoba
  • hlídá srdeční arytmii
  • paměť měření pro dvě osoby
  • měření provedete kdekoliv
  • odpovídá směrnicím WHO
Nelíbilo se nám
  • chybí ukazatel nízkého tlaku

Závěr: pohlídá vám tlak

Při prvním použití jsem byla překvapená, jak přístroj dokáže dobře změřit tlak. Je vidět, že Braun se tlakoměrům věnuje už delší dobu a zaměřuje se na kvalitu. Tlakoměr se jednoduše ovládá a můžete ho použít kdekoliv. Velký displej je dostatečný, ačkoliv se při světle může lesknout a je potřeba ho správně naklonit. Praktická taška umožňuje jednoduché přenášení a chrání před poškozením. Pokud máte potíže s tlakem, jste těhotná, případně sportujete a potřebujete si tlak hlídat, Braun Exactfit 5 Connect můžeme rozhodně doporučit.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • včetně baterií
  • velký displej
  • snadné ovládání
  • jednoduché spojení s aplikací
  • k měření není potřeba další osoba
  • hlídá srdeční arytmii
  • paměť měření pro dvě osoby
  • odpovídá směrnicím WHO
Zápory
  • tlačítka mohou působit lacině
  • funkce pro další záznamy je ořezaná
  • chybí ukazatel nízkého tlaku
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze