Instax mini LiPlay
test

Instax mini LiPlay

Neobyčejný instantní fotoaparát

Instantní fotoaparáty v posledních letech zažívají veliký návrat a Instax je nezbytným doplňkem skoro každého mladého člověka. Zvěčnit vzpomínky pomocí malých orámovaných snímků je zkrátka trendy. I proto jsme otestovali Instax mini LiPlay.

Instax mini LiPlay není obyčejný instantní fotoaparát. Je to totiž hybridní fotoaparát. To znamená, že dokáže spojit výhody klasického digitálního fotoaparátu s instantním. Nejenže po vyfocení několika snímků můžete sami vybrat právě ten nejlepší a vytisknout jej, ale také dokáže vytisknout snímek se zvukovou stopou. Jak? Nejen to vám prozradíme v této recenzi.

Instax mini LiPlay

Technické parametry Instax mini LiPlay

Podporovaný film Instantní film Fujifilm Instax mini
Rozměr fotografií 62 × 46 mm
Objektiv f = 28 mm
Automatické ostření ano
Druh snímače CMOS
Rozlišení fotografií 4,9 Mpx
Nejkratší čas expozice 1/8000 s
Nejdelší čas expozice 1/4 s
Vysunutí fotografie automatické
Doba vyvolání filmu cca 12 sekund
Interní blesk ano
Možnost nastavení automatického vypínání ano
Rozměry a hmotnost 82,5 × 122,9 × 36,7 mm, 255 g
Cena 3 990 Kč

Obsah balení: vše v papírové krabičce

V menší papírové krabičce najdeme přehlednou a obsáhlou uživatelskou příručku, ve které jsou všechny potřebné informace k používání fotoaparátu a stručný letáček s QR kódem ke stažení aplikace. Dále nechybí USB kabel k nabíjení, ruční popruh a samozřejmě samotný Instax zabalený v bublinkové fólii, aby byl chráněn před nárazy.

Instax mini LiPlay
Líbilo se nám
  • obsáhlý český návod

Konstrukční zpracování: vejde se i do malé kabelky

Fotoaparát jsme testovali v tmavě šedé variantě, ale můžete si ho pořídit i ve zlaté, béžové nebo černé. Opravdu se mi líbí, jak je fotoaparát lehký (255 g) a malý (82,5 × 122,9 × 36,7 mm), takže se vejde i do malé kabelky.

Pokud byste přeci jen chtěli pro Instax samostatné pouzdro, můžete si vybrat z několika kompatibilních variant. Jejich cena se pohybuje okolo 400 Kč.

Na samotném Instaxu najdete několik tlačítek. Na pravém boku je tlačítko pro zapnutí/vypnutí. Pro zapnutí jej musíte dlouze podržet, pro vypnutí jej stačí jen krátce zmáčknout. Tlačítka 1, 2, 3 nad tlačítkem pro zapnutí/vypnutí slouží jako zrychlená volba pro rámečky. Ještě je zde schovaný slot na paměťovou kartu. Na levém boku najdeme očko na popruh. Po zapnutí se rozsvítí LCD displej o velikosti 2,7". Pod displejem je tlačítko MENU/OK, kolem kterého jsou tlačítka pro zvolení daného výběru. Vedle jsou volby zpět, zobrazení galerie a tisk. Nad displejem pak najdeme zámek dvířek filmu, který slouží k výměně kompatibilní kazety.

Instax mini LiPlay

Na přední straně fotoaparátu je objektiv, tlačítko spouště, zrcátko pro focení selfie, blesk a také tlačítko pro nahrávání zvuku. O něm si však více povíme až později. Celkově LiPlay vypadá hezky, zpracování je kvalitní a určitě se stane terčem zájmu vašich přátel.

Líbilo se nám
  • malý a lehký
  • zrcátko pro focení selfie
  • slot na paměťovou kartu

Displej: unikát mezi Instaxy

Jak jsme již zmínili, displej má velikost 2,7". Výrobce je poměrně skoupí na technické informace, nechlubí se ani rozlišením. Zobrazovač je sice dobře čitelný, ovšem jemný už tolik ne. Pro potřeby vyvolání snímků dostačuje, případně si fotografie můžete zkontrolovat skrze telefon a aplikaci Instax mini Liplay. Displej je zapuštěný do těla fotoaparátu, díky tomu je chráněn proti poškrábání. Výrobce se tím sice nechlubí, panel však nekryje sklo, ale pouze plast. To není příliš praktické a je dobré investovat do ochranného pouzdra.

Líbilo se nám
  • dobrá čitelnost
  • zapuštěný do těla fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • displej kryje plast, ne sklo

Ovládání: umí víc, než si myslíte

Pojďme se teď zblízka podívat na to, co vše Instax mini Liplay umí. Začneme tím, na co jsme u takových fotoaparátů zvyklí. Po zapnutí můžete pomocí tlačítka spouště vyfotit snímek. Již zde ale nastává rozdíl. Snímek se po vyfocení nezačne tisknout. Uloží se do paměti fotoaparátu (max. 45 fotek + slot na paměťovou kartu microSD). V tom vidím velkou výhodu, protože vy si po vyfocení několika fotek můžete vybrat, kterou z nich chcete vytisknout.

Instax mini LiPlay

Další novinkou je možnost vybrat pro snímek filtr nebo rámeček. Kromě tlačítek 1, 2, 3, kde jsou pro rychlou volbu nastavené tři rámečky, si můžete pomocí volby nahoru nastavit jeden z deseti jiných rámečků. Prostřednictvím volby dolů lze nastavit jeden ze šesti filtrů fotografie. Nevýhodou v tomto případě je, že si filtr musíte nastavit ještě předtím, než začnete fotit. Rámeček můžete přidat i po pořízení snímku. Volbou doprava se objeví možnosti blesku, volbou doleva lze nastavit samospoušť.

Menu je bohužel pouze v cizích jazycích – můžete vybírat z angličtiny, němčiny, francouzštiny a dalších. Zaměřím se na možnosti, které nejsou úplně běžné při focení digitálním fotoaparátem nebo nejsou úplně známé. První možností, které nám menu nabízí, je AF Illuminator, který slouží jako doplňkové světlo pro lepší zaostření v tmavém prostředí. Další je nastavení tisku, konkrétně umístění QR kódu na snímek. Nechybí ani možnost spárování přes Bluetooth s mobilem a v menu si můžete nastavit i to, zda chcete, aby byl na snímcích datum pořízení.

Instantní snímek

Na tajemné tlačítko nahrávání zvuku jsem nezapomněla. Pomocí něj můžete nahrát zvuky přírody, šumění moře nebo vzkaz pro osobu, které snímek dáte. Stále nevíte jak? Je to jednoduché. Stačí před pořízením snímku podržet tlačítko nahrávání a pro ukončení stiskněte spoušť. Zvuková nahrávka může být dlouhá až 10 vteřin. Nahrávku si pak můžete znovu přehrát přímo ve fotoaparátu před tiskem. Stačí zobrazit galerii, konkrétní fotku a zmáčknout šipku dolů. Nebo poté, co se vám snímek automaticky vytiskne s QR kódem, stačí na něj namířit fotoaparátem telefonu, který vám nabídne zda chcete snímek zobrazit, a tím se zvuková stopa přehraje.

Líbilo se nám
  • můžete si vybrat, jakou fotku chcete vytisknout
  • mobilní aplikace
Nelíbilo se nám
  • menu i mobilní aplikace není v češtině
  • filtr lze nastavit pouze před pořízením snímku

Mobilní aplikace: vytiskněte si jakýkoli snímek

Díky mobilní aplikaci Instax mini LiPlay, která je dostupná pro Android i iOS si můžete vytisknout i fotografie pořízené mobilním telefonem. Aplikace je stejně jako menu Instaxu celá v angličtině.

Můžete si vytisknout fotografie z mobilního telefonu.

Díky aplikaci se vám budou lépe fotit selfie a skupinové fotografie na dálku. Zapnete Instax a nachystáte ho na konkrétní místo, poté si otevřete aplikaci a vybere si možnost Remote Shooting. V aplikaci se vám ukáže náhled. Pak už se podle telefonu jen nachystáte na fotku, zmáčknete ikonku fotoaparátu a snímek je hotový. Aplikace vám rovnou nabídne možnost vytisknutí. Pokud ji zatím vytisknout nechcete, snímek najdete uložený v paměti Instaxu. Pomocí aplikace si lze rámečky v rychlé volbě měnit. Aplikace je důležitá, protože vám řekne, kolik volných snímků ještě ve fotoaparátu zbývá.

Prostředí aplikace Instax mini LiPlay
Líbilo se nám
  • prostřednictvím aplikace můžete vytisknout snímek pořízený mobilním telefonem
  • ukáže vám, kolik volných snímků zbývá

Formát analogového filmu: krásně barevné snímky

Instax mini LiPlay vytiskne fotky ve formátu 62 × 46 mm. Vyvolání jednoho snímku je oproti jiným instantním fotoaparátům docela rychlé, trvá 12 sekund. Barevně jsou snímky sice stále instantní, ale odchylky barev nejsou zase tak výrazné jako u jiných instantních fotoaparátů.

Instantní snímek Instantní snímek
Líbilo se nám
  • vyvolání snímku trvá pouze 12 sekund
  • snímky jsou krásně barevné

Zhodnocení: stane se nepostradatelným

I v případě, že vlastníte jiný instantní fotoaparát, po vyzkoušení Instaxu mini LiPlay se pro vás stane nepostradatelným. Chvíli se s ním budete učit zacházet, protože toho umí opravdu víc, než si na první pohled myslíte, ale společně s mobilní aplikací se vám vážně zalíbí. Můžete z něj udělat malou tiskárnu a pomocí aplikace si vytisknete tolik fotek z mobilního telefonu, kolik jen budete chtít. Myslím, že s cenou 3 990 Kč není co rozmýšlet.

Foto: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz

Klady
  • lehký a malý
  • možnost tisku fotografií z mobilního telefonu
  • rychlý tisk
  • kvalita snímků
Zápory
  • filtr snímku jde nastavit pouze před vyfocením
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze